Eerste Indruk: Philips hue tap, draadloze schakelaar

Eerste Indruk: Philips hue tap, draadloze schakelaar

21-07-2014 14:26 Laatste update: 28-04-2018 04:45

Met de Philips hue tap schakel je draadloos naar je favoriete lichtscène. Mede dankzij kinetische energie. David is enthousiast.

Als 'Dr. Uitpakparty' krijg ik nog wel eens de vraag wat mijn favoriete gadget is. Dat zijn de Philips hue ledlampen die je op afstand met je smartphone kan bedienen. Ik heb ondertussen 8 van die lampen in mijn huis en beetje bij beetje koop ik er steeds weer een peertje 2.0 bij, totdat alle lampen zijn vervangen. Met een prijskaartje van 60 euro voor de 'kleurende' hue-lampen zijn ze bepaald niet goedkoop. Toch ben ik er gek op.

De reden is de eenvoud in installatie en gebruiksgemak. Met een klik op het scherm van mijn smartphone verander ik de sfeerverlichting in mijn kamer van gezellig tot optimaal voor lezen of tv kijken, dim ik lampen of zet ze alle acht in 1 keer uit. Loop ik het huis uit dan gaat de verlichting automatisch uit en kom ik ’s avonds thuis na een dagje weg dan gaan de lampen aan vlak voordat ik thuis arriveer.

Je kan ze programmeren om op gezette tijden tijdens je vakantie aan te gaan om potentiele inbrekers de illusie te geven dat je thuis bent. Je kan het zo gek niet verzinnen of je kan de hue-lampen inzetten voor toepassingen die je nooit eerder had bedacht. Je kan zelfs thuis trainen en de hue-lampen op je hartslag laten knipperen. En dat is nog maar het topje van de ijsberg wat je allemaal kan doen met deze lampen.

Maar alle moderne nerdy mogelijkheden maken de hue-lampen niet mijn favoriet. Zoals ik al zei is het de eenvoud. De eenvoud dat ook oma die geen smartphone heeft de hue lampen gewoon aan kan zetten zoals ze al heel haar leven doet. Als je namelijk de lichtschakelaar aan- en uitzet dan is het gewoon een wit peertje waar je geen handleiding voor hoeft te lezen. Dat maakt de hue's briljant.

Hue is sneller

Toch kreeg ik van een niet-hue-eigenaar laatst kritiek. Die vond het maar belachelijk dat ik mijn smartphone moest pakken, het scherm moest unlocken, de hue-app moest openen om vervolgens mijn favoriete lichtscène te kiezen alvorens mijn lampen 'eindelijk' eens aangingen. Zoals ik al zei je kan de lampen ook klassiek via de schakelaar aan doen. Bovendien vergeet deze criticaster dat als ik dat in mijn huiskamer doe, ik acht schakelaars moet klikken om alle acht de lampen aan te zetten. Kortom, via de smartphone is dat nog steeds veel sneller, zelfs al is hij gelockt.

Maar nu is er dan ook de hue tap-lichtschakelaar die zelfs deze kritiek helemaal wegneemt. De hue tap is een ronde, draadloze lichtschakelaar ter grootte van een klassieke thermostaat waarmee je met een druk van de knop, zonder het gebruik van je smartphone, je hue verlichting kan aanzetten. Hij heeft één grote ronde knop met daarin verzonken weer drie knoppen ter grootte van een twintig eurocent muntstukje.

Installatie

Installatie is eenvoudig. Je opent je hue-app op je smartphone, houdt de grote knop op de hue tap tien seconde ingedrukt en je nieuwe schakelaar wordt herkent. Vervolgens ken je aan iedere knop één van je favoriete lichtscènes toe en that's it. De hue tap heb je dus binnen een minuut of drie aan je verlichting gekoppeld.

Ik kan nu door op één van de drie verzonken knoppen te drukken kiezen voor drie verschillende lichtscènes. Druk ik op de grote ronde knop dan gaan alle lampen uit. Meer heb ik niet nodig en het werkt perfect.

De schakelaar wordt geleverd met een montageplaat die je bijvoorbeeld bij de huiskamerdeur op de muur monteert. Als je wilt monteer je de huetap permanent als muurschakelaar, maar dat hoeft niet. Met een handomdraai haal je hem ook weer uit de montageplaat en leg je hem in de huiskamer of waar dan ook op tafel. Tot 25 hue taps werken samen op één hue bridge die op zijn beurt weer tot 50 hue lampen kan bedienen. Je zou in iedere kamer van het huis dan ook een hue tap schakelaar kunnen monteren.

Kinetische knoppen, briljant

Het meest briljante van de hue tap heb ik echter tot het laatste bewaard. Het is namelijk een draadloze schakelaar en toch ontbreekt elke vorm van batterij of een stroomaansluiting. De hue tap wekt namelijk met kinetische energie die net genoeg stroom opwekt om een signaaltje draadloos naar de hue bridge te sturen. In de praktijk betekent dat je de knop ongeveer een millimeter of vijf moet indrukken.

Die mechanische beweging a la een knijpkat-zaklantaarn van vroeger genereert de benodigde stroom. Dit is ronduit briljant! Het hele concept van een hue lichtschakelaar zou in het niet vallen als je iedere zes weken de batterijen van al je lichtschakelaars zou moeten vervangen. Hier is serieus over nagedacht.

Ik vind het in elk geval een aanwinst en na twee dagen gebruik wil ik niet meer zonder de hue tap-schakelaar.
Hij is binnenkort verkrijgbaar in de Apple Store en zal rond de 60 euro gaan kosten.