Eerste indruk: radiatorverbeteraar Speedcomfort

Eerste indruk: radiatorverbeteraar Speedcomfort

01-05-2016 09:30 Laatste update: 27-04-2018 07:38

Klik Speedcomfort onder je radiator en verdien geld en comfort in huis.

Dit artikel wordt geschreven tussen zacht zoemende bijtjes. Zo klinkt voor mij de radiatorverbeteraar Speedcomfort, waarmee je een berg CO2, energie en geld bespaart. Dat zit zo. De meeste cv-installaties worden afgeleverd met een hoge temperatuurinstelling van 85 graden, zelfs door de installateur. Lekker warm, maar je HR-ketel levert dan niet het hoge rendement dat je beloofd is. Daarvoor moet de watertemperatuur zakken zodat de rookgassen in de ketel condenseren en er warmteterugwinning plaats kan vinden. Bij een temperatuur van 75 graden heb je al ruim 9% meer vermogen, bij 60 graden is je ketel echt HR.

'Zet ‘m op zestig' is dus het motto. Maar wordt het dan niet koud in huis? Niet met de radiatorverbeteraar Speedcomfort. Dat is een doosje met 3 ventilatortjes dat je tussen je plaatradiator klikt, of bovenop je verwarming legt. Dat brengt de lucht in beweging zodat de warmte veel beter door je ruimte verdeeld wordt. Het is sneller warm, het geeft minder stof, en houdt de temperatuur constanter. En je bespaart er tot 30% energiekosten mee.

Jojo-effect

Lucht blijft vaak teveel rond de radiator hangen. Daardoor voelt het verderop niet warm genoeg, dus draai je de thermostaat hoger en krijg je een jojo-effect. Het gerucht gaat dat thermostaten tot wel 2,5 graden hoger en lagere temperatuur toestaan, voordat de cijfers in beeld iets anders aangeven dan jouw ingestelde temperatuur. Hoe vaak heb je het koud, check je de thermostaat, om vervolgens te concluderen dat het blijkbaar aan jou ligt. Niet waar dus, en vooral een indicator van een slechte warmteverdeling over de kamer. 

Het witte doosje gemaakt van biologisch afbreekbaar plastic bevat 3 ventilatoren. Je klikt het vanzelf met magneetjes tussen je radiator. De fans maken een luchtstroom van 0,7 meter per seconde, dat is langzamer dan de ventilatoren in je computer. Ze gaan vanzelf aan als de temperatuur van de leiding de 35 graden aantikt. Het stroomverbruik kost je 15 cent per 1000 uur (zeg maar per winter). Ze zijn ook veel stiller, ik hoor net iets en denk daarbij aan zoemende bijtjes in een veld verderop. Er hebben twee kopers geklaagd over het geluid. De eerste hoorde de 20 decibel nadat hij zijn aquarium uit had gezet, de tweede kon het horen nadat zijn beertender uit was. Dus. Ik vind het eigenlijk wel prettig, je hoort net dat de verwarming aan het werk is. 

Ruim onder de 60 graden

Speedcomfort verbetert de verdeling van warmte, waardoor je cv ingesteld kan worden op lage temperatuurverwarming. Speedcomfort stelt zich ten doel 5,2 miljoen Nederlandse huishoudens (dat zijn de huizen met plaatradiatoren) aan de lage temperatuur te krijgen. Een nuttig streven, zag ook de jury van Het Groenste Idee van Nederland, waar Speedcomfort er met de prijs vandoor ging. 

En, ben je al terug van het controleren van de temperatuur waarop jouw cv staat ingesteld? In mijn huis is de aanvoertemperatuur al naar 40 graden, dus ik heb het niet heel goed kunnen testen. Maar het feit dat ik dus al ruim beneden de 'zet ‘m op 60' zit, geeft aan dat ik van het nut overtuigd ben. Voor 55 euro heb je een doosje in huis, sets zijn goedkoper. Aan een doosje voor convectoren wordt gewerkt.

Meer artikelen in de rubriek Eerste Indruk