Eerste indruk: RollerCoaster Tycoon Classic voor Android en iOS
Eerste Indruk

Eerste indruk: RollerCoaster Tycoon Classic voor Android en iOS

donderdag 22 december 2016 19:21

RollerCoaster Tycoon... wie is er niet groot mee geworden? De pretparkensim is nu uit voor iOS en Android en bezorgt je Six Flags én de Efteling op je mobile devices.

De RollerCoaster Tycoon-naam heeft de laatste jaren behoorlijk wat imagoschade opgelopen. De klassieker van weleer maakte eerder zijn sprong naar mobile devices maar dat waren halfslachtige pogingen. RollerCoaster Tycoon 4 Mobile werd door critici en fans terecht uitgekotst en het in november als soft launch uitgebrachte RollerCoaster Tycoon Touch in Nederland en Australie ontvangt vooralsnog lauwe reacties.

RollerCoaster Tycoon Classic daarentegen brengt precies wat de fans willen: RCT 1 & 2 tezamen voor iOS and Android, met de bekende gameplay van toen, zonder hinderlijke microtransacties. Voor een eenmalige aanschafprijs van €6,99 (Android) of €5,99 (iOS) speel je zowel RollerCoaster Tycoon als RollerCoaster Tycoon 2. 

Nostalgie

Het grappige is dat RCT Classic precies de looks, de geluidjes én de gameplay heeft van weleer. Dat zal bij veel spelers nostalgische gevoelens oproepen, en op een relatief klein scherm ziet het er prima uit. Je zou de stijl met een beetje omdenken zelfs retro kunnen noemen. In bijna 100 scenario's mag je je eigen pretpark bouwen en beheren, de bezoekers tevreden houden, je personeel aansturen en zorgen dat er genoeg geld binnen blijft komen. Precies zoals in de twee delen uit 1999 en 2002 voor de PC.

Geen microtransacties, wel betaalde uitbreidingen 

Erg fijn; hinderlijke microtransacties schitteren zogezegd door afwezigheid al kunnen spelers die toch nog meer RCT willen alsnog de buidel trekken. Ingame zijn namelijk nog twee uitbreidingen en een Toolkit te koop. Het gaat om de Wacky Worlds- en Time Twister-uitbreidingen, samen goed voor ruim 30 extra scenario's en aanvullende malle attracties. Met de los te kopen Toolkit kunnen knutselaars eigen bedachte scenario's maken en creaties met andere spelers delen. 

Prima

De typische muis- en toetsenbord games van weleer blijven prima overeind met touchscreen besturing op tablet en ietsje minder op een smartphone-scherm, maar ook dat laatste went. Het is dan echter wel een beetje priegelig, en soms even speuren naar die boze bezoeker of die attractie die niet doet wat 'ie zou moeten doen. Voor wie zijn pretparken helemaal liever op een groot scherm speelt, is er het eveneens dit najaar uitgebrachte Planet Coaster voor Windows maar daar mag je dan weer bijna 40 euro voor neertellen. We zijn in ieder geval blij met de terugkeer van deze twee classics voor mobile. Een prettige aangelegenheid. 

Jan Meijroos is een van de meest ervaren game-journalisten van Nederland. Bij Bright neemt hij uiteraard de games voor zijn rekening maar blogt ook voor Bright Kids.

Nieuwsbrief