Eerste indruk: Samsung Gear S3 en Asus Zenwatch 3

Eerste indruk: Samsung Gear S3 en Asus Zenwatch 3

29-01-2017 19:22 Laatste update: 26-04-2018 23:53

Job Strijker

We hebben twee nieuwe ronde smartwatches van Asus en Samsung getest.

Ronde smartwatches lijken steeds populairder te worden. Zo kwam Asus onlangs met zijn nieuwe, en ronde Zenwatch 3. Dat is een mooie subtiele smartwatch die draait op Android Wear. Samsung introduceerde eind 2016 zijn Gear S3. Eveneens rond, maar geen Android Wear. De Gear S3 draait op TizenOS. Zowel de Zenwatch als de Gear werken inmiddels zowel met Android als met iOS-toestellen. 

De overeenkomst is dat beide horloges rond zijn, maar daar houden de gelijkenissen ook wel op. De Zenwatch heeft een luxueuze uitstraling, met smalle lederen bandjes en een dunne behuizing. Dit model van de Gear S3 is iets robuuster, met rubberen bandjes en stevige knoppen aan de zijkant.

Android Wear versus TizenOS

Een ander belangrijk verschil is het besturingssysteem. Bij Android Wear van Google op het Asus-horloge ontvang je notificaties in de vorm van kaarten. Verder kun je bijvoorbeeld Spotify bedienen, navigeren (wat overigens niet heel goed werkt) en in de Play Store kun je nog talloze apps downloaden.

De Gear S3 doet het net even anders. TizenOS is puur gemaakt voor de Samsung-smartwatches, en dat is te merken. Navigatie gaat via het scherm of de draairing, wat verbazingwekkend lekker werkt. Als je naar links draait zie je je notificaties, naar rechts zie je widgets die op het horloge zijn geïnstalleerd. Verschillende apps moeten worden gedownload uit de Galaxy Apps-store. Voor de Gear S3 is er wel significant kleiner app-aanbod.

Beide besturingssystemen hebben zo voor en nadelen, de keus is zeer persoonlijk. Met Android Wear heb je meer applicaties, met TizenOS heb je een besturingssysteem dat geoptimaliseerd is voor de Gear s3.  

Scherm en accuduur

Beide horloges hebben een OLED-scherm. Het scherm van de Asus heeft een hogere resolutie en ziet er beter uit. Ook zit hij beter om de pols. Een groot nadeel zijn wel de uitstekende knopjes aan de zijkant, als je je pols namelijk in een hoek zet komt er veel kracht op te staan. Verder is de batterijduur niet bijzonder. Hij moest voor mij toch wel bijna iedere nacht aan de oplader. De oplader van de Asus werkt met een magneet en pinnetjes die je moet uitlijnen, ook niet ideaal.

De Samsung Gear S3 is een stuk groter en zwaarder, maar heeft daarmee ook meer functies. Zo heeft hij een hartslagsensor, GPS, 4GB opslagruimte en ondersteuning voor 4G, voor als je hem wil gebruiken zonder telefoon. De batterijduur van de Gear S3 verbaasde me, het horloge ging makkelijk 2 tot 3 dagen mee. Verder is de oplader volledig draadloos, net iets makkelijker dan de Asus dus.

Conclusies

Beide smartwatches zijn ons goed bevallen, maar ze verschillen wel. Ga je voor stijl en vind je een scherm met een hoge resolutie belangrijk. Dan kom je al snel bij de Zenwatch terecht, die is met zijn 249 euro ook nog eens goedkoper. De Samsung is meer voor de intensieve gebruiker. Hij heeft verschillende sensoren, een lange batterijduur, maar is met zijn 299 euro net iets duurder.

Van deze twee raden wij de Gear S3 van Samsung aan. De software werkt beter, alhoewel er minder apps voor beschikbaar zijn dan voor Android Wear. Besturing via de draairing werkt ook erg handig. Een nadeel is wel dat de Gear S3 een forse 399 euro kost.

Meer artikelen in de rubriek Eerste Indruk