Eerste indruk: selfie-drone Yuneec Breeze

Eerste indruk: selfie-drone Yuneec Breeze

16-10-2016 10:37 Laatste update: 27-04-2018 02:28

Met de Breeze-drone van Yuneec maak je selfies vanuit de lucht. De drone kan nog meer, maar heeft ook wat beperkingen.

De meeste selfies worden plotseling geschoten. Tijdens een avondje stappen bijvoorbeeld. Of als je favoriete voetbalclub heeft gewonnen. "Maar wat nu als je een mooie selfie van een familie-bbq wil schieten?", vraagt Yuneec-woordvoerder Frank Lemke zich af. "Of als je een berg beklimt en je wilt naast jouw gezicht ook de omgeving vastleggen?" Voor die momenten is er volgens hem de Breeze-drone.

De Breeze-drone is gemaakt door Yuneec, een Chinees bedrijf dat van origine zweefvliegtuigen maakt. Twee jaar geleden bracht het zijn eerste bestuurbare drone uit, dit jaar heeft Yuneec vier verschillende modellen op de markt. De Breeze is met een adviesprijs van 500 euro de goedkoopste in het assortiment en bedoeld voor consumenten die met een semi-professionele drone willen vliegen.

In de doos krijg je de drone, beschermers voor de propellers om binnen te vliegen, een accu en een lader. Ook heb je de mogelijkheid om de propellers te vervangen als er ééntje kapot gaat. En dat gebeurt snel: knal tegen een muur op en grote kans dat er iets kapot gaat. Met de accu kun je ongeveer 12 minuten vliegen. Dat is beduidend minder dat de concurrentie, waarmee de Breeze dus echt is bedoeld om korte video's en, jawel, selfies te schieten. 

Camera met 4K-kwaliteit

Als je de accu in de drone hebt gestopt, kun je met het wifi-netwerk van de Breeze verbinden. Dan start je de bijbehorende app (Android/iOS) op en kun je de drone besturen. Verschillende sensoren houden de omgeving in de gaten. Zo weet de infraroodsensor aan de onderkant hoe hoog de Breeze vliegt (de maximumhoogte is 80 meter) en houdt een andere sensor de drone stabiel in de lucht.

In de app heb je toegang tot het live beeld van de camera aan de voorkant. Deze camera beschikt over 13 megapixels en neemt in een maximale kwaliteit van 4K op. Een meer logische resolutie is 1080p, ook wel full-hd genoemd, waarmee de optische beeldstabilisatie wordt ingeschakeld. Dit zorgt ervoor dat het beeld minder schokt bij bijvoorbeeld plotselinge windstoten. Ook kant de camera 90 graden naar beneden draaien om een andere kijkhoek te creëren.

Naast de livebeelden laat de drone ook direct alle opgeslagen beelden zien. Die kun je downloaden naar je telefoon en vervolgens delen op onder andere Facebook of Twitter. Er is 16GB aan interne opslagruimte beschikbaar: genoeg om een reeks video's en foto's in een resolutie van 1080p op te slaan.

De Breeze stijgt met een knopje in de app op. Als je binnen vliegt, kun je de drone handmatig besturen. Wanneer de Breeze buiten vliegt en gps-ontvangst heeft, zijn er allerlei modi beschikbaar: van de modus die een selfie schiet tot een handige volgmodus.

Verschillende modi

Laten we eerst de normale modus bespreken. Daarmee vlieg je handmatig en zie je op jouw telefoon het beeld van de Breeze. Links en rechts verschijnen twee pookjes waarmee je de drone stuurt. De Breeze vliegt stabiel en is daarmee ook geschikt voor onervaren dronevliegers. We kunnen met redelijke zekerheid zeggen dat je binnen een paar minuten het vliegen onder de knie hebt.

De andere belangrijke modus is het schieten van een selfie. Je selecteert de modus in de app, laat de Breeze opstijgen en automatisch brengt hij jou of een groep mensen in beeld. Je kunt daarna een foto op een video schieten, waarbij er op de gezichten scherp wordt gesteld.

Twee andere gave modi zijn de orbit- en volg-mij-modus. Met de orbitmodus blijft de Breeze in rondjes boven je draaien. Dat levert mooie beelden vanuit de lucht op. Eén probleem: de drone herkent geen objecten om zich heen. Dat zorgde ervoor dat de Breeze tijdens een orbitrondje pontificaal tegen het RTL-gebouw op knalde, om vervolgens op een balkon neer te donderen. Resultaat: een scheur in het glaasje dat de sensoren aan de onderkant beschermt.

De volg-mij-modus spreekt voor zich: de Breeze houdt de gps-locatie van je telefoon in de gaten en draait het beeld met jouw bewegingen mee. Zo blijf je midden in het beeld staan. Deze modus werkt goed: de drone blijft stabiel vliegen en draait netjes mee terwijl je de andere kant op loopt. 

De laatste modus is de reismodus. Hiermee kun je de drone van je weg laten vliegen om hem vervolgens weer terug te laten keren. Hier geldt dezelfde waarschuwing: zorg ervoor dat je in een grote open ruimte bent. Anders vliegt de Breeze recht tegen een boom aan. De ideale omgeving om te vliegen is dan ook een groot weiland waar je de drone hoog de lucht in stuurt. Landen gebeurt net als opstijgen met een druk op de knop. Als de onderkant éénmaal de grond raakt, worden de propellors uitgeschakeld. Een kind kan de was doen.

Beperkte vliegtijd, relatief goedkoop

Yuneec benadrukt hoe licht de Breeze is: 385 gram inclusief de accu. Je krijgt er een plastic doosje bij om het apparaat veilig op te bergen en mee te nemen. In de promotievideo zie je hoe kanoërs de drone uit hun rugzak pakken en zo de mooiste selfies en video's schieten. Dat is het idee achter de Breeze: gooi hem in je rugzak en je kunt overal een 'dronefie' nemen.

Maar de reclame is (uiteraard) iets rooskleuriger dan het normale leven. Allereerst is hetgeen dat de kanoërs doen enorm gevaarlijk: de Breeze maakt geen onderscheid tussen land en water, waardoor de drone een keer bijna in een vijver landde. Daarnaast raak je al snel de verbinding kwijt als je verder weg vliegt. Dat gebeurde onder andere toen de Breeze over een hoog gebouw heen vloog. Als je de verbinding langer dan een minuut weg is, landt de drone automatisch. Het lukte net op tijd om weer verbinding te krijgen, anders was de Breeze op het dak geland.

Met een adviesprijs van 500 euro is de Breeze relatief goedkoop. Daar staat wel de beperkte vliegtijd en gladde plastic behuizing tegenover. Als je de drone vooral voor selfie's of korte video's wilt gebruiken, is de Breeze van Yuneec een prima optie. Mocht je 50 euro meer willen uitgeven en meer waarde hechten aan het vliegen, dan is de grote concurrent Bebop 2 van Parrot een betere keuze: die vliegt sneller en dynamischer.

David testte deze week in de Uitpakparty een duurdere drone met vleugels, de Parrot Disco: