Eerste indruk: Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro
Nieuws

Eerste indruk: Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

dinsdag 10 augustus 2010 17:15

Klein, kleiner, kleinst. De tweelingbroer van de Xperia X10 Mini is petite, met een touchscreen en qwerty-toetsenbord.

De kleine telefoon is gebaseerd op de Xperia X10, Sony Ericssons eerste Android-telefoon. De Xperia X10 Mini Pro is niet groter dan een pinpas en lijkt qua uiterlijk veel op zijn tweelingbroertje Xperia X10 Mini. Dat is ook niet vreemd, want de Mini Pro is een upgrade van de Mini. Het verschil zit 'm in het woordje Pro, dat bij Sony Ericsson betekent dat het toestel dan een qwerty-toetsenbord heeft. Dat qwerty-toetsenbordje is eigenlijk wel een must, want het touchscreen werkt niet altijd even goed mee.

De telefoon ligt op zich prettig in de hand maar is voor zijn formaat best zwaar. De Mini Pro is met zijn 90 x 52 x 17 mm compact, maar is in vergelijking met andere touchscreenmodellen wel erg dik doordat het toetsenbord onder het beeldscherm is weggewerkt. Voor op het toestel zitten drie knoppen voor navigatie en aan de zijkant vind je drie knoppen voor het maken van foto’s, zoomen en volume. Het toestel is in rood, parelwit en zwart te verkrijgen. De smartphone lijkt qua uiterlijk vooral gemaakt voor vrouwen die een smartphone willen die makkelijk in hun handtasje of broekzak past. 

xperia


De Xperia X10 Mini Pro heeft zowel een touchschreen als een klein uitschuifbaar toetsenbord. Het touchscreen werkt lang niet altijd naar behoren. De ene keer reageert het scherm prima, de andere keer moet je hard drukken of vegen om enige respons te krijgen. Tussen het beeldscherm en de drie toetsen aan de onderkant van de telefoon zit een scrollbalk die wel naar behoren werkt, maar daar heb je alleen iets aan als je horizontaal wilt scrollen. Sony Ericsson zegt dat het toestel geschikt is voor messaging. Maar doordat touchscreen en T9 niet altijd even goed meewerken ben je daarvoor voornamelijk aangewezen op het qwerty-toetsenbordje.

Het scherm is met een diagonaal van 2.6 inch kleiner dan de meeste Android-toestellen (3.2 inch of groter). Zo klein zelfs dat je geregeld met je ogen moet knijpen en het voorkomt dat je niet ziet wat er zich onder je vinger afspeelt. Het beeld is helder, maar de kleuren spatten er niet vanaf.  Met een beeldresolutie van 320 x 240 pixels kun je er prima video op kijken maar zodra een filmpje niet in HD is, wordt het beeld erg korrelig. Zoals vele andere telefoons heeft de Mini Pro een 5 megapixelcamera met led-flits, die best goede foto’s maakt.

xperia 1


Het idee achter de Mini Pro is dat je met één vinger snel en gemakkelijk door het menu kunt wandelen. Maar op zo’n klein scherm passen maar negen apps. Dat leidt tot grote ergernis wanneer je veel apps hebt. Nieuwe apps worden achteraan de lijst geplaatst en kun je daarna op een plek naar wens zetten. Om enigszins snel te navigeren kun je aan de hoeken op het homescreen vier snelkoppelingen toewijzen. Door de 600MHZ-processor zet de Mini Pro een redelijke prestatie neer. Het navigeren door het menu en het opstarten van applicaties gaat best snel.

Net zoals bij de Xperia X10 beschikt de Mini Pro over TimeScape dat bovenop de Android-Interface draait. TimeScape laat alle laatste updates uit verschillende netwerken, sms’jes, gemiste oproepen en e-mailberichten zien in een visuele beeldfontein. Leuk bedacht, maar het wordt snel onoverzichtelijk als je een groot netwerk hebt. Twitter en Facebook zijn standaard opgenomen in de Mini Pro.

xperia2


De Mini Pro draait nog steeds op het verouderde Android 1.6. Eerdere berichten vertelden dat de upgrade er deze zomer aan zou komen. Vooralsnog is hierover niets bekend. Wat opvallend was tijdens het testen is dat gangbare applicaties zoals Bright, NOS Teletekst en 9292OV niet terug te vinden zijn in de market. Dat is een raadsel, want deze kan ik met mijn G1 die ook op 1.6 draait wel vinden. Nederlandse apps als Nu.nl en Buienradar zijn wel in de market terug te vinden. 

Sony Ericsson heeft het leuk geprobeerd, maar een telefoon aanbieden met Android 1.6 is niet slim als je weet dat de HTC Desire al beschikt over Android 2.2 en andere Android-toestellen op 2.1 draaien. In september zou de uitrol van Android 2.1 naar telefoons van Sony Ericsson gepland staan. Daarbij is het toestel wel erg klein en daardoor niet zo geschikt voor communicatie en entertainment als Sony Ericsson ons wil doen geloven.

Reacties

Je krijgt de naam al amper uitgesproken...

 

ik heb er één en ik ben erg tevreden!!! ik vind hem helemaal geweldig!! ik ben niet zo'n wizzard maar vind internet, effe snel m'n mail checken en in contact blijven met m'n vrienden erg handig op m'n mini pro. De combinatie van het scherm en de knoppen plus toetsenbord werkt prima.
Vooral de afmeting is erg handig, hij past inderdaad erg gemakkelijk in m'n broekzak of m'n handtas. En voor mij is hij snel en duidelijk genoeg, ik vind hem helemaal hip!

 

Verouderde software + klein scherm + slecht touchscreen....
Dat is niet echt lekker voor video/internet.

Dan kan je inderdaad beter voor een echte smartphone gaan!
Aangezien de meeste telefoons toch beter zijn.

PS. Klopt het dat 1.6 geen bluetooth heeft?

 

versie 1.6 beschikt vaak over bluetooth, maar of het ook bruikbaar is voor bestandsoverdracht hangt af van de fabrikant van het toestel: die passen vaak een aantal onderdelen van Android aan of voegen functies/functionaliteiten toe. Het blijft "open source" :)
(A2DP is by the way, bij mijn weten niet aanwezig op 1.6 telefoons)

 

Aan wie vraag je dat??
;)

 

Blijkbaar niet aan jou Limp, reageer dan alleen als je het weet. Maar volgens mij valt het best mee met die 'verouderde software'... vind het ook wel prettig dat er weer kleine mobieltjes worden gemaakt, maar wel met de nieuwste snufjes :) Topding dus!

 

Ik heb 'm een paar weken in mijn bezit en hij bevalt erg goed!
Hiervoor een iphone bezitter, dus het was wel even wennen. Maar Android, qwerty toetsenbord, goede camera en klein formaat zorgen ervoor dat ik helemaal fan ben van deze telefoon!
Geen problemen met het aflezen van het scherm, misschien heeft de reviewer niet zulk goede ogen? ;-)
Timescape mag wel een update krijgen, maar voor de rest geen klachten over deze smartphone!

 

De reacties van bezoeker en Iris zijn mij iets te positief. Je kan dan wel blij zijn met je telefoon, maar dit ruikt naar medewerkers van Sony...

 

Ja, zo'n gevoel riep het bij mij ook al op. Sony doet alsof ze fanboys hebben, Apple heeft ze. ;-)

OT: Nee, liever geen Android. Doet erg frusterend overkomen na een paar keer van vrienden uitgeprobeerd te hebben.

 

Inderdaad ja. Zeker het vergelijk met de iPhone. Alsof er ook maar één vrouw op deze aardkloot is die het verschil in camera kwaliteit zal opvallen. Ik vind hem helemaal ruk.

 

Tjonge jonge zeg, heb nog nooit zo'n negatieve afzeiksite meegemaakt als deze. Ik kom hier nooit meer terug, omdat het lijkt dat op deze site vooral mannen zitten die een grote bek hebben zonder dat er iets zinnigs uit komt.

 

Nou zeg, ik ben gewoon blij met m'n nieuwe telefoon :-) En ik werk in de verste verte niet bij Sony.

 

Ik heb de Mini Pro twee weken gebruikt, en hoewel het goed beviel, 'm toch ingeruild voor de gewone Mini. En daar ben ik helemaal tevreden mee.

De Mini Pro is bijna anderhalf keer zwaarder (120 versus 88 gram), en als je 'm met één hand bedient dan merk je dat toch, vind ik. Ook als je lang aan het bellen bent trouwens. Maar ik ben iemand die de 135 gram van een iPhone echt te zwaar vind om lang aan je oor te hebben.

Ik zal er geen lange berichten mee tikken, en het toetsenbord biedt geen T9, terwijl het touch screen dat wél doet -- en daarom voor sommige woorden sneller is. Hoewel de cursor links/rechts toetsen handig waren, vroeg ik me af ik ooit sneller zou tikken met dat toetsenbordje. En nog gekker: bij een SMS heb je méér tekst in beeld als je het touch screen gebruikt, dan wanneer je het toetsenbord uitschuift... (Maar dat geldt dan weer niet bij het tikken van een e-mail.) Mijn enige twijfel was de batterij, die in de Mini Pro wél zelf verwisselbaar is, maar in de Mini niet.

Het scherm van de Mini Pro leek iets scherper dan dat van mijn huidige Mini, maar ik heb ze niet naast elkaar kunnen leggen. Ook de behuizing en de knopjes voor volume en camera leken iets steviger, maar als je al bang bent dat-ie stuk gaat in je broekzak, dan is dat uitschuiftoetsenbordje het zwakste punt denk ik.

De Wifi ontvangst van de Mini Pro leek beter dan de Mini. Maar omdat 3G snel zat is (ook voor Last.fm Radio, als tenminste de wat oudere versie 1.5.6 van de app gebruikt, die niet controleert waar je bent), heb ik Wifi gewoon uitgezet. De camera reageert soms niet meer als ik de QR Reader gebruikt heb. Dan moet de telefoon even helemaal uit.

Door het formaat kan ik 'm uit mijn broekzak halen zonder van mijn stoel op te staan. Erg fijn in een volle trein! En door het kleine scherm is de prijs ook klein!

(Het stukje "Tussen het beeldscherm en de drie toetsen aan de onderkant van de telefoon zit een scrollbalk" begrijp ik niet. Mijn Mini heeft niks tussen het scherm en de knoppen.)

 

Elders op deze pagina heb ik al geschreven over een slechte ervaring met de ingebouwde batterij van de gewone Mini. Vandaag kwam een lang beloofde "multi touch" (eigenlijk "dual touch") <a href="http://blogs.sonyericsson.com/products/2011/02/01/next-update-for-the-xp... uit in Nederland. Maar: blijkbaar alléén voor de X10, en dus NIET voor de X10 Mini of Mini Pro.

Ofwel: op dit moment is de X10 Mini een Android 2.1 toestel zonder multi touch, en zonder roadmap voor de toekomst. Ofwel: 99% zeker géén updates naar Android 2.2 en later. Ik zou 'm niemand meer aanraden.

Voor wie 'm toch heeft of koopt: je kunt zelf de gratis OfficeSuite Viewer toevoegen via PlayNow, of rechtstreeks <a href="http://mobisystems.com/se/officesuite/">van de website</a>. Zie ook <a href="http://blogs.sonyericsson.com/products/2010/08/20/opening-attachements-o... SE blog</a>.

 

Net ontvangen van T-mobile. Leuk toestel maar alleen doet het touchscreen het niet. Gebeld en kan overmorgen terugbellen dan zijn mijn gegevens bekend. Moet worden omgeruild voor 1 die werkt. Heb er gelijk mijn buik van vol.

 

hoe kan je naar je contacten gaan ? want als ik dat doe zie ik mijn msn contacten staan inplaats van mn contacten die ik wil bellen/smsen :S minpunt..

 

wie weet hoe ik kan navigeren met de xperia?
heb hem nu 2 weken en met al dat uitproberen gaat de baterij aardig snel leeg

 

Ik vind de X10 Mini Pro super...

Zit alleen wel te wachten op een betere batterij. Met een beetje G3 is ie zo leeg.
Ook mag de 2.1 / 2.2 update er nu wel eens een keer aankomen.

 

Op 2.2 moet je niet te hard rekenen: komt voorlopig niet, of misschien helemaal nooit. Maar <a href="http://blogs.sonyericsson.com/products/2010/09/23/update-on-updates/">2.1 komt eraan</a>, en er zijn al <a href="http://blogs.sonyericsson.com/products/2010/10/14/home-screen-and-hd-vid... SE specifieke dingen</a> bekend.

 

De 2.1 uitrol <a href="http://blogs.sonyericsson.com/products/2010/10/29/xperia-software-update... zondagavond</a>. (Maar het is nog niet duidelijk wanneer Nederlandse providers aan de beurt zijn.)

 

de xperia bevalt mij prima alleen inderdaad de battarij is vrijsnel leeg.... kan iemand mij vertellen hoe ik wifi gebruik krijg het niet voor elkaar met die onbeveiligde internetlijnen hahahahaha groeten....

 

Ik heb de telefoon sinds een paar dagen. Bevalt me heel goed, alles werkt prima en heb nergens problemen mee (nogniet) . Ik zit nu ook op de sonyericsson en kan alles goed lezen etc. Snap niet dat iedereen zo negatief doet.

 

Ik ben best tevreden met m'n telefoon, maar sinds ik de nieuwe Android-versie er op heb gezet is de batterij wel heel snel leeg. Maximaal 24 uur waarvan ruim 56% aan inactief en ruim 30% aan stand-by. De telefoon wordt niet heel intensief gebruikt (meest sms en paar keer per dag kort internet). Is dit een bekend probleem en is er iets aan te doen? Ik heb al jaren een SE telefoon en was met name zeer tevreden over de batterijprestaties. Baal hier wel van!

 

Ik kwam hier terug om mijn eerdere positieve reactie (over een gewone Mini) wat bij te stellen vanwege diezelfde batterij, die het plotsklaps niet eens 8 uur uithoudt! Maar: bij mij is 2.1 niet de oorzaak. Die gebruik ik al een week of 4 en ik had juist het idee dat de batterij langer meeging, ondanks bijvoorbeeld Live Screensavers. Maar deze week ging het ineens mis.

Inmiddels heb ik de telefoon opnieuw teruggezet naar 2.1, en alléén mijn contacten, SMS en e-mail teruggezet, en Google Maps bijgewerkt. Dat hielp niet. De telefoon is nu wéér terug naar 2.1, nu ook met het originele 2GB SD kaartje, en ik ga Maps niet bijwerken om te zien of het toch stiekem aan een automatische update van Maps ligt. Of zou het bereik van Vodafone verslechterd zijn? Sinds 2.1 zie ik de telefoon wel wisselen tussen HSPDA en 3G. En in 1.6 kon je per applicatie zien hoeveel tijd die gebruikt had, maar ik zie in 2.1 alleen maar globale overzichten.

Ik lees her en der dat een keer 24 uur opladen zou helpen. Wordt vervolgd... Op dit moment zou ik deze telefoon NIET aanraden.

 

Ik heb het niet kunnen oplossen, dus toestel in reparatie, wat 4 tot 6 weken schijnt te gaan duren. Voor mij nooit meer een toestel met een vaste batterij, en al helemaal nooit meer een Sony Ericsson. :-(

 

Inmiddels twee reparaties achter de rug. De eerste keer is alleen de software bijgewerkt. Als dat om de Android versie ging dan was dat onzinnig, want de telefoon was up-to-date. Bovendien hielp het niks. Dus opnieuw in de rij in de winkel, en de telefoon 4 weken kwijt geweest, terwijl er volgens de tracking website al snel duidelijk was dat het hele ding omgeruild moest worden. Dat is inderdaad gebeurd, en nu al ruim een maand geen klachten meer.

(Evengoed: voor mij geen Sony Ericsson meer, want een nieuwere Android versie dan 2.1 zit er ook niet in voor dit toestel, terwijl het ding nog steeds te koop is. Op de SE Product blog is te zien dat ik niet de enige ben die daar <a href="http://blogs.sonyericsson.com/products/">op zijn zachts gezegd teleurgesteld over is</a>.)

 

Ik heb m'n provider gebeld en uitgelegd dat de batterij niet goed presteert. Omdat de telefoon nog garantie heeft, krijg ik een nieuwe batterij toegestuurd. Hopelijk levert dat wat op!

 

Voor het eerst sinds 10 maanden echt een probleem, batterij ging al vaak snel leeg maar dat was geen probleem aangezien ik m ieder moment van de dag kon opladen.. nu heb ik alleen het probleem dat mijn oplaadpunt op m'n telefoon kapot is.. dus naar de winkel kijken wat ze zeggen..!!

 

Ik heb deze telefoon nu 1,5 jaar. Ik ben al anderhalf jaar heel tevreden met deze telefoon. Mijn partner heeft in de tussentijd al 2 HTC toestellen gehad. Beide HTC toestellen hadden o.a. problemen met het ene simpele ding waarvoor je in de basis toch zo'n telefoon hebt; Bellen.

Ja, hij is wat klein. Was voor mij meer een pluspunt dan een minpunt.

De opmerking dat het touchscreen toetsenbord niet werkt en dat je dan bent aangewezen op het uitschuifbaar toetsenbordje verbaast mij. Ik heb nooit problemen gehad met de touchscreen toetsenbord, alhoewel ik heb zelden heb gebruik. Ik wilde deze juist vanwége het qwerty toetsenbord. En die werkt voor mij goed. Als je wat grotere vingers hebt kan ik me voorstellen dat het dan niet prettig werkt. Weinig problemen gehad met het reageren van de touchscreen toetsen. Zeker niet als ik het vergelijk met de HTC's.

Prima camera. Ik gebruik hem heel vaak om voor mijn werk foto's te maken en op de web-site te plaatsen. De update van 1.6 naar 2.1 is netjes verlopen. zoals beloofd werd de update netjes aangeboden.

Kortom voor mij een prima telefoon heeft het altijd goed gedaan. Ik kan er zelfs mee bellen!

Enige minpunt aan deze telefoon is de batterij. Deze is echt te snel leeg. Ik snap dat als ik veel foto's maak maar hij is ook snel leeg als ik hem amper gebruik. Nu begin ik ook problemen te krijgen met de aansluiting van de oplaadpunt. Dus helaas tot mijn verdriet moet ik nu een andere.

En eigenlijk nog niet gevonden wat ik zoek een betaalbare touchscreen smartfoon met qwerty toetsenbord (omdat ik vaak hele koude handen heb werken touchscreen toetsenborden slecht) en een goede camera. Met een batterij die het langer uithoud dan 12 uur.

 

Nieuwsbrief