Eerste indruk: Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

Eerste indruk: Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

10-08-2010 15:15 Laatste update: 29-04-2018 04:00

Sanne Brand

Klein, kleiner, kleinst. De tweelingbroer van de Xperia X10 Mini is petite, met een touchscreen en qwerty-toetsenbord.

De kleine telefoon is gebaseerd op de Xperia X10, Sony Ericssons eerste Android-telefoon. De Xperia X10 Mini Pro is niet groter dan een pinpas en lijkt qua uiterlijk veel op zijn tweelingbroertje Xperia X10 Mini. Dat is ook niet vreemd, want de Mini Pro is een upgrade van de Mini. Het verschil zit 'm in het woordje Pro, dat bij Sony Ericsson betekent dat het toestel dan een qwerty-toetsenbord heeft. Dat qwerty-toetsenbordje is eigenlijk wel een must, want het touchscreen werkt niet altijd even goed mee.

De telefoon ligt op zich prettig in de hand maar is voor zijn formaat best zwaar. De Mini Pro is met zijn 90 x 52 x 17 mm compact, maar is in vergelijking met andere touchscreenmodellen wel erg dik doordat het toetsenbord onder het beeldscherm is weggewerkt. Voor op het toestel zitten drie knoppen voor navigatie en aan de zijkant vind je drie knoppen voor het maken van foto’s, zoomen en volume. Het toestel is in rood, parelwit en zwart te verkrijgen. De smartphone lijkt qua uiterlijk vooral gemaakt voor vrouwen die een smartphone willen die makkelijk in hun handtasje of broekzak past.

xperia

De Xperia X10 Mini Pro heeft zowel een touchschreen als een klein uitschuifbaar toetsenbord. Het touchscreen werkt lang niet altijd naar behoren. De ene keer reageert het scherm prima, de andere keer moet je hard drukken of vegen om enige respons te krijgen. Tussen het beeldscherm en de drie toetsen aan de onderkant van de telefoon zit een scrollbalk die wel naar behoren werkt, maar daar heb je alleen iets aan als je horizontaal wilt scrollen. Sony Ericsson zegt dat het toestel geschikt is voor messaging. Maar doordat touchscreen en T9 niet altijd even goed meewerken ben je daarvoor voornamelijk aangewezen op het qwerty-toetsenbordje.

Het scherm is met een diagonaal van 2.6 inch kleiner dan de meeste Android-toestellen (3.2 inch of groter). Zo klein zelfs dat je geregeld met je ogen moet knijpen en het voorkomt dat je niet ziet wat er zich onder je vinger afspeelt. Het beeld is helder, maar de kleuren spatten er niet vanaf. Met een beeldresolutie van 320 x 240 pixels kun je er prima video op kijken maar zodra een filmpje niet in HD is, wordt het beeld erg korrelig. Zoals vele andere telefoons heeft de Mini Pro een 5 megapixelcamera met led-flits, die best goede foto’s maakt.

xperia 1

Het idee achter de Mini Pro is dat je met één vinger snel en gemakkelijk door het menu kunt wandelen. Maar op zo’n klein scherm passen maar negen apps. Dat leidt tot grote ergernis wanneer je veel apps hebt. Nieuwe apps worden achteraan de lijst geplaatst en kun je daarna op een plek naar wens zetten. Om enigszins snel te navigeren kun je aan de hoeken op het homescreen vier snelkoppelingen toewijzen. Door de 600MHZ-processor zet de Mini Pro een redelijke prestatie neer. Het navigeren door het menu en het opstarten van applicaties gaat best snel.

Net zoals bij de Xperia X10 beschikt de Mini Pro over TimeScape dat bovenop de Android-Interface draait. TimeScape laat alle laatste updates uit verschillende netwerken, sms’jes, gemiste oproepen en e-mailberichten zien in een visuele beeldfontein. Leuk bedacht, maar het wordt snel onoverzichtelijk als je een groot netwerk hebt. Twitter en Facebook zijn standaard opgenomen in de Mini Pro.

xperia2

De Mini Pro draait nog steeds op het verouderde Android 1.6. Eerdere berichten vertelden dat de upgrade er deze zomer aan zou komen. Vooralsnog is hierover niets bekend. Wat opvallend was tijdens het testen is dat gangbare applicaties zoals Bright, NOS Teletekst en 9292OV niet terug te vinden zijn in de market. Dat is een raadsel, want deze kan ik met mijn G1 die ook op 1.6 draait wel vinden. Nederlandse apps als Nu.nl en Buienradar zijn wel in de market terug te vinden.

Sony Ericsson heeft het leuk geprobeerd, maar een telefoon aanbieden met Android 1.6 is niet slim als je weet dat de HTC Desire al beschikt over Android 2.2 en andere Android-toestellen op 2.1 draaien. In september zou de uitrol van Android 2.1 naar telefoons van Sony Ericsson gepland staan. Daarbij is het toestel wel erg klein en daardoor niet zo geschikt voor communicatie en entertainment als Sony Ericsson ons wil doen geloven.