Eerste indruk: Surface Book

Eerste indruk: Surface Book

05-05-2017 14:29 Laatste update: 26-04-2018 21:18

Bram testte Microsofts Surface Book, die is gericht op designers, tekenaars en editors.

Dit is de eerste echte laptop die door Microsoft zelf gemaakt is. De afgelopen jaren 'oefende' Microsoft al met verschillende modellen van de Surface Pro, de laptop die meer een tablet met een toetsenbordje is, maar met de Book laat Microsoft zien serieus genomen te willen worden als laptopfabrikant.

De Surface Book werd vorig jaar gepresenteerd, maar is pas sinds april in Nederland te koop. Deze week kondigde Microsoft ook de Surface Laptop aan, maar het duurt nog tot juni voordat deze laptop beschikbaar is. De Surface Book ziet er bijzonder uit. Niet helemaal mijn smaak, maar wel fijn om eindelijk weer eens wat anders te zien dan imitaties van de laptops van Apple. Zo is verbinding tussen het scherm en het toetsenbord erg gelikt.

Verder is het scherm los te koppelen van het toetsenbord, waardoor je een enorme 13,5 inch tablet krijgt. Je verliest wel wat van de werkkracht en kan niet meer alle programma's gebruiken. Daardoor heb ik het zelf niet veel gebruikt. Maar voor het 'wauw'-effect is het zeker geschikt.

Touchscreen

Om het in drie woorden samen te vatten: touchscreen, touchscreen, touchscreen. Het is zeker niet de eerste laptop met touchscreen, maar wel een van de eerste op een krachtige laptop zoals deze. Ik monteer veel video op de laptop en ik merk daar al veel voordeel van het touchscreen. Even van tabblad wisselen, even iets verder skippen, een selectie maken. Steeds vaker gebruikte ik daarvoor mijn vingers.

De andere innovatie, de gezichtsherkenning Windows Hello waarmee je automatisch inlogt, werkt meestal wel. Maar helaas niet vaak genoeg om het ook daadwerkelijk te gebruiken. Uiteindelijk heb ik het toch maar uitgeschakeld.

Minpunten

Als iemand die veel en intensief met verschillende programma's tegelijkertijd werkt, liep ik wel tegen de ongemakken van het Windows-systeem op. Het heeft natuurlijk ook met handigheid te maken, maar hoe het menu linksonderin vormgegeven is, is voor mij volstrekt onlogisch. Tel daar de vervreemding bij op dat zowel de browser Edge als Explorer geïnstalleerd is, en er gaat veel tijd verloren.

Ook valt de prijs tegen. De laptop is te koop vanaf 1650 euro en dat loopt op tot 3650 euro. Dat zijn serieuze investeringen die vergelijkbaar zijn met de laptops van Apple. Hiermee verdwijnt het van oudsher grootste voordeel van een Windows-computer: de concurrerende prijs.

Verder heeft de meegeleverde pen zijn meerwaarde niet bewezen in de twee weken dat ik hem thuis had. Nu ben ik geen tekenaar, maar voor bijna alles is je vinger toereikend. Ander voordeel is dat je je vinger niet zo maar kwijt bent. Want eerlijk gezegd zou ik niet eens precies weten waar ik de pen op dit moment heb gelaten.

Eindoordeel

Het is knap dat Microsoft, met zijn eerste echte laptop, in de buurt van de Macbook Pro komt. De vernieuwingen zoals het touchscreen en het bijzondere uiterlijk zorgen dat de laptop er soms zelfs bovenuit piekt.

Maar deze innovaties zorgen er ook voor dat het traditionele Windows-voordeel - meer rekenkracht voor minder geld - niet meer opgaat. Het is dan ook maar de vraag of deze vernieuwingen voldoende toevoegen om de grootgebruikers van de Apple-laptops over te laten stappen. Ik ben niet overtuigd.

Microsoft presenteerde deze week ook een andere laptop: de Surface Laptop en die heeft Merijn voor Bright in New York al even kunnen proberen:


Geen video missen? Subscribe op het Bright YouTube-kanaal