Eerste Indruk: Todo-app Things 3 is een lofzang aan design

Eerste Indruk: Todo-app Things 3 is een lofzang aan design

18-05-2017 14:30 Laatste update: 26-04-2018 20:47

De nieuwe todo-app Things 3 is een aanrader. Simpel maar toch erg compleet en prachtig ontworpen.

De originele Things hoorde bij de eerste lichting iOS-apps, en door de jaren heen wist de Duitse taken-app miljoenen gebruikers aan zich te binden en designprijzen te winnen. Maar ondertussen is het alweer bijna vijf jaar geleden dat Things 2 voor iOS en macOS verscheen, en dat viel al een poosje op. Zowel in uiterlijk als in functionaliteit voelde de app gedateerd aan.

Things 3 maakt die lange wachttijd helemaal goed. Ontwikkelaar Cultured Code heeft overduidelijk niet op zijn handen gezeten, maar een uitgekiende, slimme, complete, simpele maar krachtige en bijzonder fraaie todo-app ontwikkeld.

Things zocht altijd al de balans tussen simpel en krachtig: een simpele takenlijst voor wat todo’s maar ook een complete projectmanager voor wie dat nodig heeft. Things 3 is doordrongen van die insteek, en dat begint met het ontwerp. De app oogt zowel op de Mac als iPad en iPhone op het eerste gezicht erg simpel. Een vrijwel leeg wit vlak, voorzien van alleen het hoognodige.

Benaderbaar

Dat maakt de app heel benaderbaar: je wordt niet meteen overvallen met opties en mogelijkheden, maar je kunt gewoon een lijstje maken. Op de Mac met ⌘N, op iOS met de niet te missen ronde plusknop onderin beeld. Die knop is direct één van de beste vindingen van Things 3. Druk erop en je krijgt gewoon een lege todo om in te vullen bovenaan je lijstje. Maar je kan ’m ook slepen, om de taak direct op de juiste plek in je lijstje te krijgen.

Die knop wordt daar stukken veelzijdiger van, zonder dat de app er ingewikkelder van wordt. Integendeel: de iOS-versie van de app voelt daarmee veel meer dan eerst de gelijke van de Mac-versie. Dat zit ’m bijvoorbeeld ook in het verplaatsen van verschillende taken. Op de Mac heb je een muis en selecteer en sleep je makkelijk meerdere todo’s tegelijk. Op iOS nu ook: veeg naar links over de taken die je wil verplaatsen, en sleep ze gezamenlijk omhoog of omlaag in je lijst. Ook kan je taken zo een einddatum geven, of naar een ander project slepen.

Elke taak is ook gewoon enkel een taak met een checkbox, tenzij je wil dat het meer is. Bij het invoeren van elke nieuwe taak is er ruimte voor notities, het toevoegen van tags, een einddatum en nu ook een checklist. Na het invoeren klapt de taak weer dicht, met een druk op de todo haal je de details weer tevoorschijn. Ook daar is Things weer opvallend krachtig, maar alleen als het nodig is.

Elke gelegenheid

Die schaalbaarheid maakt Things prettig voor alles van kleine dingen als boodschappenlijstjes en het voornemen om de was op te vouwen, tot volledige projecten met een heleboel stappen. Projecten zijn losse takenlijsten, waarbij je in Things 3 ook tussenkopjes kan toevoegen. Klinkt als een kleinigheid, maar gepaard met de wat ruimere vormgeving van Things 3 maakt dat een project met veel stappen leesbaarder en minder intimiderend.

Elk project heeft een fraai voortgangscirkeltje voor zijn naam staan, en je kan losse taken van elk project naar het Today-tab van de app slepen. Kom je om in de projecten dan kan je ook die weer ordenen in Areas; gebieden als werk en privé of zo fijnmazig als je zelf wil. Maar ook hier zijn dat dat weer opties, die er zijn als je ze wil hebben maar je veel minder dan voorheen worden opgedrongen.

Dat maakt Things 3 een stuk laagdrempeliger in het gebruik. De app werd jaren geleden nadrukkelijk ontworpen met managementmethode Getting Things Done als leidraad. Die methode draait om het zo snel mogelijk opschrijven van alles wat je wil doen. Daarna moet je die taken verwerken, organiseren, bekijken en vervolgens uitvoeren, in plaats van met een vol hoofd nergens aan toe te komen.

Lofzang aan design

Things 3 heeft het voor elkaar gekregen nog geschikter te worden voor wie zijn taken volgens die methode wil doen. Maar voor wie daar niet op zit te wachten, is Things 3 ook gewoon een hele fijne taken-app. Een schitterende vormgeving met oog voor detail trekt je aan boord en de ruime mogelijkheden zorgen ervoor dat je niet plots tegen een plafond stuit als je eens meer hooi op je vork neemt.

Op iOS geeft de ontwikkelaar ook nog eens het juiste voorbeeld voor ontwerpen voor grotere smartphoneschermen. Things is volledig met één hand te bedienen, ook op een iPhone Plus. Trek het scherm naar beneden en je krijgt een zoekveld, waarmee je elke functie en taak kan vinden. Druk op enter en het resultaat komt vlak boven het toetsenbord te staan: binnen duimbereik. Op de Mac kan je ondertussen altijd gewoon beginnen met typen om hetzelfde zoekveld zonder gedoe op te roepen.

Things 3 is een lofzang aan bruikbaar design. Waar de vorige versies van de app zichzelf nog weleens in de weg zaten met te veel opsmuk en goede bedoelingen, is Things 3 kracht door eenvoud. Elke stap en functie van de app voelt logisch en doordacht, elk aspect ziet er fraai uit.

Things is wel nog steeds nadrukkelijk gemaakt voor één gebruiker. De snelle gratis Things Cloud-dienst synct onzichtbaar tussen je apparaten, maar gedeelde lijstjes zijn er niet bij. De prijsstelling van Things 3 blijft onveranderd: de Mac-versie kost 49,99 euro, de iPad-versie 19,99 en de iPhone-versie 9,99 euro. De eerste week krijg je 20 procent korting op Things.

Download Things 3 voor macOS (49,99 euro - tijdelijk 43,99)

Download Things 3 voor iPad (19,99 euro - tijdelijk 17,99)

Download Things 3 voor iPhone (9,99 euro - tijdelijk 8,99)