Eerste indruk Xperia Ear: nog niet zoals het hoort

Eerste indruk Xperia Ear: nog niet zoals het hoort

25-01-2017 15:42 Laatste update: 26-04-2018 23:53

We zijn nog niet overtuigd van Sony's nieuwe oordop met spraakassistent.

Eén van Sony’s nieuwste wearables is de Xperia Ear, een oordop die je via Bluetooth aan je Android-telefoon koppelt. De Ear is voorzien van een spraakassistent die je van informatie voorziet en notificaties dicteert. Daarnaast kun je er mee bellen en naar muziek luisteren.

De toekomst is draadloos, vindt niet alleen Apple met zijn AirPods. Samsung heeft de draadloze IconX en Bragi heeft sinds kort 'The Headphone', ook met spraakassistent. Van Sony is er de Xperia Ear. Dat is één oordop, waar je wel 199 euro voor betaalt. En dat is het niet bepaald waard.

Beetje groot

De Xperia Ear wordt geleverd met een oplaadcase die wel wat wegheeft van een zippo. Je schuift het deksel iets naar voren met je duim, waarna hij open klikt. De case laadt de Ear op, het doosje zelf kun je met micro-USB opladen. De Ear zelf heeft vier uur spreektijd voordat hij leeg is. Als je hem niet gebruikt, springt hij op standby.

De oordop zelf is overigens best lomp. Zeker als je kleine oren hebt - zoals ik - ziet het er gewoonweg niet uit. Hieronder zie je hoe de Ear eruit ziet als een Sony-model hem draagt.

Zo ziet het eruit als ik hem draag. Voor de beste vergelijking heb ik eenzelfde pose aangenomen als de man hierboven.

Bij aankoop krijg je er drie verschillende dopjes bij. Als de Xperia Ear eenmaal in je oor zit, valt hij er niet gemakkelijk uit, al zit het apparaatje niet comfortabel genoeg om een hele dag in te houden.

Koppelt simpel, werkt simpel

De Ear is heel gemakkelijk te koppelen aan Android-telefoons via de Xperia Ear-app. Voor iOS is die niet beschikbaar. Heeft je telefoon NFC (zoals de Xperia XZ waarmee we hem testte), dan gaat het koppelen nog makkelijker. Via Bluetooth blijft de Ear vervolgens in connectie.

Wat het geluid betreft: het klinkt prima. Maar als de Ear is ingeschakeld terwijl er niets wordt gezegd, dan klinkt een vervelende ruis. De Ear gebruik je niet om naar muziek te luisteren, daarvoor stop je liever in elk oor een dopje. 

Spraakassistent

Wat kun je dan wel? De spraakassistent vertelt je bijvoorbeeld hoe laat het is, wat het weerbericht is en vertelt wat je agendapunten zijn. Ook kun je zeggen dat je iemand wilt bellen. Je drukt op de Ear, waarna een stem zegt: "I’m listening". Daarna hoor je nog een klank, en dan pas mag je je vraag stellen. Die hele handeling wordt snel vervelend en had veel sneller moeten zijn.

Omdat de Xperia Ear nog geen Nederlands spreekt, heb je er in de praktijk nog niet veel aan. Opdrachten geef je altijd in het Engels en als je iemand wilt bellen, wordt de naam vaak verkeerd verstaan. Je kunt instellen dat notificaties worden voorgelezen, maar gezien dat vaak Nederlandse berichten zullen, versta je het nauwelijks.

Oordeel

Veel meer mogelijkheden zijn er niet. Via de app kun je wel aangeven welke notificaties je wilt ontvangen en wat je wilt horen als je de Ear in je oor stopt. Onze eerste indruk van de Xperia Ear is nog niet geweldig. Voor 200 euro krijg je maar één oordop met beperkte functionaliteit en een ontwerp dat niet erg sexy is. Dan kun je beter nog even verder kijken.

Meer reviews in de rubriek Eerste Indruk