Getest: je motor checken met één druppel op een vel

Getest: je motor checken met één druppel op een vel

02-04-2018 07:38 Laatste update: 08:16

Met één druppel olie op een velletje de conditie van je motor bepalen. Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Rutger testte het.

Motor CheckUp is het type innovatie waarvan je er meer kunt verwachten de komende tijd. Een chemische test omgevormd tot een eenvoudig product dat een leek kan toepassen. Met een druppel olie op een kaartje wordt vernuftig getest of de motor vervuild is, de olie nog goed genoeg werkt, er water in de motor zit en of er wellicht brandstof is terechtgekomen waar dat niet hoort. 

Eerst moet je motor warmgelopen zijn, vervolgens trek je de oliepeilstok eruit (dat ding met dat kleine ronde handvat) en laat je 1 druppel olie op de teststrook vallen. Dat laatste is het ingewikkeldste, want soms wil de olie er niet af en soms gaat het iets te enthousiast. Binnen 15 minuten heb je een eerste beeld. Volgens de makers van de testkaart heb je na 3 tot 10 uur een volledig resultaat.

Mijn eerste poging leverde een gezondheidsrapport op dat vergelijkbaar is met dat van Donald Trump. Knap voor een 9 jaar oude auto. Gemiddelde hoeveelheid vuile en roet, motorolie in prima staat, geen water, geen benzine: hoera voor de 1.4 TSI motor. 

Overtuigen

Garagehouders gebruiken de test om hun klant te overtuigen dat olie soms ook vervangen moet worden bij weinig gereden kilometers. Maar ik las ook over een particulier die zijn garage kon aantonen dat het koelvloeistoflek in zijn auto niet in de motor zat, maar elders in het koelsysteem. Dat scheelt een flinke zak geld. 

Als Motor CheckUp zijn marketing goed doet, duurt het niet lang voordat jouw garage ook deze test gebruikt. In het ideale geval wordt olie dan alleen vervangen als het echt nodig is en motorproblemen kunnen eerder ontdekt en verholpen worden. Allemaal duurzaamheidsvoordelen.

Het geld waard?

Voor €12,95 koop je een enkele testkit. Voor het dubbele heb je er meteen zes. Op het moment dat je tegen potentieel dure problemen aanloopt met je auto, is het de moeite waard om zelf ook even een testje aan te schaffen en de resultaten met je garagehouder te bespreken. 

Het Duitse onderzoeksinstituut TÜV Süd (een soort TNO) heeft de functionaliteit, werking en kwaliteit gecheckt en bevestigd. Het lijkt dus dat dit doe-het-zelf pakketje de centen waard is.

Rutger Middendorp test elke maand een andere auto in de Bright Duurtest.