Review: iPhone X is de spannendste iPhone in jaren

Review: iPhone X is de spannendste iPhone in jaren

11-11-2017 16:41 Laatste update: 26-04-2018 16:08

Dat de early adopters meer dan duizend euro betalen voor de nieuwe iPhone is te begrijpen, stelt Daniël Verlaan.

In alle jaren dat ik over smartphones schrijf heb ik nog nooit zo veel reacties gekregen als met de iPhone X. Zelfs van veraf zien mensen Apples nieuwe telefoon en vragen of ze hem even mogen bekijken. Hoe ze de telefoon herkennen? Door de 'notch', de zwarte balk boven het scherm.

De zwarte balk is een noodzaak. De iPhone X heeft één groot scherm aan de voorkant, verder niets. In de zwarte balk zitten de onderdelen verstopt die je nodig hebt om de telefoon te gebruiken, zoals de speaker, frontcamera en de gezichtscanner die de vingerafdrukscanner vervangt.  Echt fraai is de zwarte balk niet. Bij video's zit hij in de weg, omdat je een klein stukje beeld mist. Toch wen je er snel genoeg aan. Je kunt de notch een geluk bij een ongeluk noemen: hij is zo kenmerkend voor de iPhone X geworden dat iedereen hem van een afstand al herkent.

Koop een hoesje

De voorkant bestaat uit een prachtig 5,9 oled-scherm dat heel helder is. Daardoor kun je het scherm ook in zonlicht goed bekijken. Ook de achterkant bestaat uit glas, en een stalen zijkant houdt het bij elkaar. Kijk wel uit: het toestel is glad en glipt vrij snel uit je handen. De reparatie van het scherm kost 320 euro, de achterkant laten maken kost maar liefst 610 euro. Een hoesje is dan ook geen overbodige luxe. 

Face ID werkt erg goed

Door de notch is gezichtsherkenning mogelijk. Dat gebeurt met Apples nieuwe technologie Face ID, die met tienduizenden infraroodpuntjes op je gezicht een 3d-scan maakt. Die scan wordt veranderd in een soort lange unieke code en versleuteld opgeslagen op je telefoon. Face ID is ook de inlogmethode voor apps: onder andere ING en 1Password werken er al mee.

Face ID vraagt wel enkele aanpassingen van de gebruiker. Allereerst kun je niet de iPhone X ontgrendelen als hij naast je op je bureau ligt. Je moet er letterlijk met je hoofd boven hangen om de telefoon te ontgrendelen. Ook kun je de telefoon niet te ver van je gezicht houden, anders werkt de technologie niet.


Een toffe functie die bij de iPhone X standaard staat ingeschakeld is het verbergen van notificaties. Als je een notificatie ontvangt, dan wordt de inhoud ervan verborgen. Pas als de telefoon je gezicht herkent kun je de melding lezen. Het ontgrendelen duurt wel een halve seconde langer dan met de vingerafdrukscanner.

De grote vraag: werkt Face ID ook als je een bril, sjaal of muts op hebt? Het antwoord is ja. Face ID presteert verbazingwekkend goed. Sommige zonnebrillen geven problemen, zoals in bovenstaande video is te zien, maar in het algemeen word je altijd herkend - zelfs in het donker.

Animoji zijn een hit

Ik had nooit gedacht twee volle alinea's te wijden aan animoji (bewegende emoji die jouw gezicht nadoen), maar ze zijn een hit. Op Twitter posten mensen driftig animoji-video's van zichzelf terwijl ze playbacken: 'animoji karaoke'. Je kunt animoji naar iemand versturen via iMessage, maar het is ook mogelijk om de video's op te slaan en via een andere app als WhatsApp of Facebook te delen.

Animoji werkt met de technologie van Face ID: de sensoren in de iPhone X kunnen nauwkeurig jouw gezichtsuitdrukkingen registeren. Deze technologie kan ook voor allerlei andere apps worden gebruikt, zoals betere filters voor Snapchat of om bijvoorbeeld een nieuwe bril digitaal te passen.


​Draadloos opladen

De iPhone X is net als de iPhone 8 voorzien van Apples laatste chip: de A11 Bionic. Deze chip is geoptimaliseerd voor twee dingen: kunstmatige intelligentie en augmented reality. De kunstmatige intelligentie werkt bijvoorbeeld samen met Face ID: door heel vaak je gezicht te scannen kan de chip uiterlijke veranderingen herkennen, zoals een bezoekje aan de kapper. Met augmented reality kun je digitale objecten in de echte wereld plaatsen, bijvoorbeeld om te kijken of een bank in je huiskamer past.

Omdat de achterkant van glas is ondersteunt de iPhone X draadloos opladen. Gelukkig heeft Apple gekozen voor Qi, een open standaard voor draadloos opladen die al jarenlang door veel Android-apparaten wordt gebruikt. Er bestaat een breed aanbod van Qi-laders en ze zijn ook niet zo duur. Je legt de iPhone X met de achterkant op de Qi-lader en de accu wordt gevuld.

Eén puntje van kritiek: Apple levert de iPhone X met een normale oplader, terwijl de telefoon snelladen ondersteunt. Met snelladen wordt de de accu twee keer zo snel gevuld. Het is heel vreemd dat Apple bij een telefoon met zo'n hoge prijs nog steeds zo'n oude trage oplader levert. De accuduur is daarentegen wel verbeterd: de iPhone X gaat zo'n twee uur langer mee dan de iPhone 7. Ik haalde meestal met gemiddeld tot intensief gebruik het einde van de dag. En ja: ook de iPhone X heeft geen 3,5mm-ingang voor je koptelefoon.

Nieuwe bediening

Het nieuwe scherm en Face ID zijn twee grote veranderingen, maar de grootste verandering is de bediening van de iPhone X. Je swipet voortaan vanaf de onderkant omhoog om apps te sluiten, of houd je vinger na die beweging even vast om naar het multitask-overzicht te gaan.

Ook kun je vanaf de onderkant van links naar rechts swipen om naar je vorige app te gaan: handig om snel tussen apps te wisselen. En zie je die twee kleine stukjes scherm links en rechts naast de notch? Veeg vanaf links naar beneden voor je notificaties en rechts voor het control center.

Veel apps zijn alleen nog niet voor het grotere scherm geoptimaliseerd. Populaire diensten als Spotify, Gmail en Outlook hebben een zwarte balk aan de boven en onderkant, waardoor het lijkt alsof je een normale iPhone gebruikt. Het zal een kwestie van tijd zijn voordat ontwikkelaars hun apps voor het grotere scherm beschikbaar maken. Bij Twitter, Facebook en Instagram is dit bijvoorbeeld al wel het geval.

Fijne camera

De iPhone X heeft twee camera's aan de achterkant, net als de laatste twee iPhone Plus-toestellen. De twee camera's combineren hun kiekjes om zo tot het beste resultaat te komen. Het is een fijne camera om zonder al te veel na te denken mooie foto's te schieten, of dat nu van je lunch, kind of de natuur is.

Omdat de iPhone X twee camera's heeft kun je er ook portretfoto's mee schieten. Daar wordt de achtergrond bij vervaagd. Dit zogeheten bokeh-effect ziet er fraai uit en ken je vooral van dure DSLR-camera's. De functie werkt zelfs bij de voorkant en biedt ook nog eens de optie om na het maken van de foto de lichtinval te veranderen. 

Heb je de prijs er voor over?

De iPhone X is niet alleen vernieuwend voor Apple, ook voor de Nederlandse smartphonemarkt: het is namelijk de eerste telefoon die meer dan 1000 euro kost. Het toestel kost maar liefst 1159 euro voor het 64GB-model, de 256GB-versie heeft een prijskaartje van 1329 euro. Het zijn absurd hoge bedragen die duidelijk zeggen: de iPhone X is niet voor iedereen (te betalen).

Stel jezelf de vraag: heb je echt een telefoon nodig waarvan de gehele voorkant een touchscreen is, en waarmee je als een poep-emoji met anderen kunt praten? Het antwoord is voor velen hoogstwaarschijnlijk: nee. Of in ieder geval niet voor 1159 euro. Dan is een andere telefoon een betere keuze, zoals de nu aantrekkelijk geprijsde iPhone 7 of de aankomende Android-smartphone OnePlus 5T (waarover volgende week meer).

Maar voor de early adopters kan de iPhone X niet snel genoeg komen. Een prachtig scherm dat van rand tot rand loopt. Je telefoon ontgrendelen met je gezicht. Twee camera's om prachtige foto's mee te maken in een handzaam formaat. Een langere accuduur en draadloos opladen. En jawel: kunnen praten als een poep-emoji. Sommigen hebben daar zeker meer dan duizend euro voor over. En ik verklaar ze niet eens voor gek.

Lees ook:

5 handige tips voor de iPhone X