Review: Plantronics Voyager 8200 UC-koptelefoon

Review: Plantronics Voyager 8200 UC-koptelefoon

22-02-2018 08:05 Laatste update: 26-04-2018 13:33

David test de noise-cancelling koptelefoon van Plantronics, met enkele handige features.

Als je vliegreizen aangenamer wilt maken, heb je twee keuzes. Je betaalt of de hoofdprijs voor een Business Class-ticket of je vliegt Economy en je koopt een high-end noise-cancelling koptelefoon, zoals de Plantronic Voyager 8200 UC. Toegegeven, noise-cancelling levert je geen extra beenruimte op, maar het maakt reizen in lawaaierige omgevingen een stuk aangenamer. Bose was lange tijd koploper op het gebied van noise-cancelling technologie, maar ondertussen wordt Bose door een aantal merken ingehaald.

De Plantronics Voyager 8200 UC over-de-oren koptelefoon heeft een medium en een maximum noise-cancellingstand. Allebei filteren onder de juiste omstandigheden continu motorgeruis er prima uit. Tegelijkertijd levert de Plantronics prachtig geluid. Althans, dat vinden mijn oren. Ik hoor kleine details in mijn favoriete muziek, waarvan ik met goedkope oordopjes niet eens wist dat ze erin zaten.

Bellen met Siri of Google Assistant

De vier microfoontjes die gebruikt worden voor noise-cancelling maken dit ook tot een goede koptelefoon waarmee je kan bellen. De kwaliteit aan andere kant is naar horen zeggen uitstekend. Wil je iemand bellen, dan druk je op de linkerschelp de goed voelbare centerknop in en vertel je Siri of Google Assistant wie je wilt bellen.

Dat is overigens ook de play- of pauzeknop voor de muziek. Druk links of rechts van de playknop en hij spoelt een nummer voor- of achteruit. Het zijn echte knoppen in plaats van een touchscreen en dat geeft wat meer gevoel. Ook de volumeknop werkt als 'analoge' knop die gekarteld is prettig omdat je hem heel makkelijk blind kan vinden.

Pauzeren als je hem afzet

De Voyager heeft zoals andere merken indeze klasse ook sensoren ingebouwd, zodat de koptelefoon muziek pauzeert of juist weer afspeelt zodra je hem op- of afzet. Op deze manier kan je ook een binnenkomend gesprek opnemen door de koptelefoon op te zetten. 

Een hele goed feature is dat de muziek ook pauzeert als je de rechteroorschelp optilt zodat je met dat oor kan luisteren wat iemand tegen je zegt. Overigens kan dat ook via de Open Mic-knop zonder de koptelefoon op te tillen of af te zetten.

Twee tegelijk

De Voyager kan je ook op twee bluetooth-apparaten tegelijkertijd aansluiten. Eerst ontging mij de noodzaak ervan totdat ik een YouTube-video op de laptop wilde bekijken maar tegelijkertijd via mijn iPhone telefonisch bereikbaar wilde blijven. Heel handig. Plantronics levert zelfs een extra USB-bluetooth-dongletje om verbinding te maken met apparaten die zelf geen bluetooth hebben ingebouwd.

De accu gaat ongeveer een etmaal mee, zelfs met noise-cancelling. Mocht je toch onverhoopt zonder sap in de accu komen te zitten, dan kan je de Voyager alsnog via de meegeleverde losse mini-jack kabel aansluiten. 

Goed geluid, minder design

De Plantronics Voyager 8200 UC is een uitstekend klinkende koptelefoon waarvan de noise-cancelling met de andere grote jongens concurreert en de bediening ook nog eens zeer prettig en mensvriendelijk is. Dat mag ook wel, want er hangt een fors prijskaartje aan: hij kost online tussen de 300 en 370 euro.

Ik heb eigenlijk maar één puntje van kritiek op de Voyager: ik vind hem niet bijster mooi. Met name de kunsthouten oorschelpen zijn een doorntje in het oog. Althans, niet in mijn ogen, maar die van mensen naast mij in de trein of het vliegtuig. Ik heb er geen last van, ik zie dat natuurlijk niet als ik in relatieve stilte geniet van prachtig klinkende muziek.

Deze 3 draadloze koptelefoons raden wij je aan