Review Samsung Galaxy Note 7: uitgekristalliseerd uitstekend

Review Samsung Galaxy Note 7: uitgekristalliseerd uitstekend

16-08-2016 15:37 Laatste update: 27-04-2018 04:01

De Galaxy Note 7 is het meest verfijnde toestel in Samsungs serie. Door de smalle schermranden voelt hij niet als een phablet.

De belangrijkste telefoons van Samsung groeien al een aantal jaar naar elkaar toe, en de Note 7 lijkt het voorlopige hoogtepunt van die beweging. Anders dan de eerder dit jaar verschenen Galaxy S7 is er bij de Note 7 geen keuze tussen een scherm met rechte of gebogen randen; er is enkel een versie met Edge-scherm. Daar doet Samsung bijzonder goed aan: niet alleen oogt de Note 7 dankzij de smalle randen erg strak, hij is ook nauwelijks groter en vooral breder dan zowel de S7 als S7 Edge.

Hoewel de telefoon met zijn 5,7 inch scherm nog steeds in de categorie fors valt, doet de Note 7 dankzij zijn smalle en gebogen scherm en achterzijde in de hand toch kleiner aan. Het toestel voelt anders dan zijn voorgangers een stuk minder aan als een kleine tablet en een stuk meer als een grote maar goed hanteerbare smartphone.

De kwaliteit van dat forse scherm is ondertussen uitstekend, zoals we van Samsung gewend zijn. Het super amoledscherm met een resolutie van 2560 x 1440 pixels is zelfs het felste dat nu op de markt is: DisplayMate noteerde een nieuw record met een helderheid van meer dan 1000 nits. Die helderheid zorgt ervoor dat het scherm met zijn vrij verzadigde kleuren zelfs in de felste zomerzon moeiteloos leesbaar is.

Maar ook ’s avonds kijkt de Note 7 prettig, dankzij een ingebouwde Flux-achtige avondmodus. De functie filtert het blauwe licht en maakt het scherm in de avonduren minder vermoeiend voor de ogen. De functie kan van zonsondergang tot zonsopgang automatisch worden ingeschakeld, ook zit er een sneltoets voor de optie in het notificatiescherm.

Verbeterde stylus

Nog meer dan een groot en helder scherm is de meest herkenbare functie van een Note-toestel de stylus. De S Pen die onderin de Note 7 zit heeft net als die van de Note 5 een klikbaar uiteinde. Eén druk en je haalt de stylus makkelijk tevoorschijn, nog een druk en de pen komt met geen mogelijkheid per ongeluk het toestel uit.

De nieuwe S Pen is net als de Note 7 zelf stof- en waterdicht tot anderhalve meter. Maar belangrijker: de stylus is met een dunnere punt en verdubbelde drukgevoeligheid (4098 punten) nauwkeuriger dan ooit. En dankzij sterk verbeterde functionaliteit en apps voelt de stylus veel toegankelijker en nuttiger aan dan voorheen.

Zo verandert de Note 7 wanneer het scherm vergrendeld is in één groot notitieblok wanneer je de pen tevoorschijn haalt. Je kan dan direct beginnen met schrijven en je notitie desgewenst aan het scherm vastpinnen. Zo heb je een snel geschreven boodschappenlijstje makkelijk bij de hand, en gooi je het net zo makkelijk weer weg.

Wil je een notitie bewaren gaat dat net zo makkelijk, omdat Samsung bij de Note 7 vier voorgaande losse notitie-apps heeft samengevoegd tot het nieuwe Samsung Notes. Dat is een verademing. Bij voorgaande modellen was het steeds zoeken waar je handgeschreven notities nou ook weer stonden, uitgeknipte stukjes, tekeningen, getypte geheugensteuntjes; alles had een losse app. In Samsung Notes staat alles in één overzicht, dat je nog makkelijk kan ordenen ook.

Ook leuk is de optie om met de S Pen snel een gifje te maken van iets bewegends op het scherm. Welke app of wat voor video je ook bekijkt: je kan een kader uitstippelen en precies op dat formaat een bewegende afbeelding opnemen. Nog nooit hebben we zo snel en makkelijk een gifje gemaakt.

Met open ogen openen

De Note 7 heeft naast een vingerafdrukscanner in de thuisknop ook een irisscanner boven het scherm zitten. Die is makkelijk in te stellen en werkt verrassend goed: zelfs wanneer je een bril draagt herkent de infraroodcamera je ogen in een fractie van een seconde. Toch is ontgrendelen met de vingerafdrukscanner sneller, waardoor de irisscanner vooral van pas komt in de regen. Vingerafdrukscanners hebben nog weleens moeite met het herkennen van een natte duim.

Zowel de irisscanner als de vingerafdrukscanner kunnen gebruikt worden om de Veilige Map te vergrendelen. Die map met een extra laag beveiliging kan niet alleen bestanden bevatten, maar ook complete kopieën van apps. Zo hou je de inhoud van die complete app extra versleuteld, en bewaar je bijvoorbeeld apps en bestanden voor werk los van je persoonlijke spullen, of andersom.

Snel en klaar voor de toekomst

Met zijn octacore Exynos 8890-chip is de Note 7 geen moment langzaam. Sowieso is het hele toestel goed uitgerust. Zo het felle beeldscherm geschikt voor HDR-video. Daarbij zie je tegelijkertijd meer donkere en lichte elementen in één shot, waardoor scènes realistischer ogen. In testfilmpjes ziet dat er prachtig uit, maar in de praktijk is de techniek nog in opkomst. Maar bijvoorbeeld Netflix biedt al enkele series in HDR, en met de Note 7 weet je in ieder geval dat je er klaar voor bent.


Een onbewerkte foto gemaakt met de Note 7

Ook de camera is weer van hoge kwaliteit. De 12 megapixelcamera met optische beeldstabilisatie maakt onder alle omstandigheden uitstekende foto’s, ook is de autofocus snel en accuraat. Het is daarbij fijn dat Samsung minder inzet op megapixels, en meer op de kwaliteit van de foto’s die vaker wel dan niet op het scherm van de telefoon bekeken worden.

Ondanks het grotere formaat is de accu van de Note 7 met een capaciteit van 3.500 mAh ietsjes kleiner dan de 3.600 mAh van de S7 Edge. De S Pen heeft immers wat ruimte nodig, maar in de praktijk merk je daar eigenlijk niks van. De Note 7 gaat een ruime dag mee, en is dankzij usb-c en snelladen bovendien zo weer van wat extra stroom voorzien.

Conclusie

De Note 7 is zonder twijfel het beste Note-toestel dat Samsung ooit gemaakt heeft, maar voelt stiekem ook net wat completer dan de S7 Edge. Zelfs wanneer je de S Pen nooit zou gebruiken biedt dit toestel net wat meer ruimte op een feller scherm, voor een verwaarloosbare toename in formaat en gewicht: de Note 7 weegt 169 gram, de S7 Edge 152. De Note 7 is trouwens wel 100 euro duurder dan de S7 Edge.

Maar juist die S Pen maakt de Note 7 des te interessanter. Samsung maakt zijn TouchWiz-skin op Android de afgelopen jaren zowel strakker in ontwerp en minder rommelig, en de S Pen heeft dezelfde behandeling gehad. De stylus voelt minder als gimmick aan, en meer als hulpstuk met duidelijke, toegespitste functies.

Wie al eens een S7 Edge in zijn handen heeft gehad weet al vrij precies wat hij van de Note 7 kan verwachten. Dat geldt overigens ook voor de hoogglans behuizing: die is hetzelfde en net zo besmettelijk voor vingerafdrukken. Overkomelijk, maar zeker op het lichte model direct in het oog springend. Daarmee is de Note 7 misschien niet de meest verrassende smartphone die Samsung dit jaar uitbrengt, maar wel de meest uitgekristalliseerde.

De Note 7 is vanaf 9 september beschikbaar voor 849 euro, in zwart, zilver en donkerblauw.

Meer artikelen in de rubriek Eerste indruk