Sony Xperia Z5 Premium: 4K-scherm is nog niet nuttig

Sony Xperia Z5 Premium: 4K-scherm is nog niet nuttig

15-12-2015 12:37 Laatste update: 27-04-2018 10:43

8,2 miljoen pixels op een relatief klein scherm. Sony's Xperia Z5 Premium is de eerste smartphone met een 4K-scherm. Maar hoe nuttig zijn al die miljoenen pixels?

Het komt misschien een beetje vreemd over: een smartphone met meer pixels dan je televisie. Dat is het verhaal bij de Xperia Z5 Premium, de duurste smartphone uit de huidige Xperia Z5-lijn. Sony wil de prijs van 799 euro rechtvaardigen met het scherm. In plaats van de algemeen gebruikte full-hd-resolutie (1920 bij 1080 pixels) of de QHD-resolutie (2560 bij 1440 pixels), beschikt het Sony-toestel over een 4K-resolutie (3840 bij 2160 pixels).

Hoe nuttig is een 4K-scherm?

Bij de 4K-resolutie van het 5,5 inch-scherm moet wel een kanttekening worden geplaatst. De miljoenen pixels zijn wel aanwezig, maar worden niet altijd volledig benut. Als je door Android navigeert, een site bezoekt of een spelletje speelt, worden de beelden gewoon in full-hd-resolutie op het scherm getoond. Alleen bij 4K-content, vooralsnog alleen video's, wordt de volledige 4K-resolutie benut.

Als je een 4K-video op het scherm van de Xperia Z5 Premium ziet, ben je wel direct verkocht. Het is een prachtig scherm dat enorm veel detail laat zien. Eén nadeel: dat doen andere schermen met een full-hd- of QHD-resolutie ook. Het kleine verschil zit 'm in de scherpte. 

De 4K-beelden ogen op het scherm van de Xperia Z5 Premium net wat scherper dan op een smartphone met een lagere resolutie. Maar het verschil is lang niet zo groot als dat je zou denken: de kwaliteit van een 4K-scherm is bijvoorbeeld niet vier keer zo goed als dat van een full-hd-scherm.

Een korte accuduur

Naast het lichte kwaliteitsverschil is het ook een voordeel dat je geschoten 4K-video's in dezelfde kwaliteit op het toestel kunt afspelen. De camera maakt namelijk prima video's en foto's, die door de hoge resolutie iets fraaier op het scherm worden getoond. Zo is het verschil tussen een 4K- en full-hd-video te zien, maar is het verschil opnieuw maar klein.

Het verschil in kwaliteit mag dan klein zijn, het verschil in accuduur is groot. Al die pixels slurpen energie en dat merk je. Als je de smartphone intensief gebruikt, kun je de Xperia Z5 Premium aan het einde van de middag alweer aan de lader koppelen. Dat is bij andere smartphones, zoals de iPhone 6S of Nexus 6P, echt niet het geval. En je wil als consument liever een goede accuduur dan een klein verschil in schermkwaliteit.

Helemaal van glas

De Xperia Z5 Premium heeft hetzelfde design als de huidige Xperia Z5-lijn: strak met een voor- en achterkant van glas. Het gebruik van glas brengt twee nadelen met zich mee. Allereerst breekt glas vrij snel, waardoor je de Xperia Z5 echt niet op een harde ondergrond moet laten vallen. Zelfs een kleine valpartij op een ijzeren bureau zorgt al voor een barst. Het tweede nadeel van glas is dat het materiaal snel smoezelig wordt door de vette vingerafdrukken. Dat laat zo'n dure telefoon toch een beetje goedkoop aanvoelen.

Aan de zijkant van de smartphone is de vingerafdrukscanner te vinden. Dat is op zich helemaal geen verkeerde plek: je duim rust vaak automatisch al op de scanner. Daarnaast kun je smartphone ook ontgrendelen als het apparaat op je bureau ligt, maar daarvoor moet je naast je duim wel even je wijsvinger voor registreren.

De scanner reageert lekker vlot, maar dat gebeurt alleen als de vingerafdruk wordt herkend. Dat is helaas niet altijd het geval omdat de vingerafdrukscanner in plaats van rond langwerpig is. Hierdoor wordt maar een klein gedeelte van de vingertop geregistreerd. Als je de vinger op een iets andere manier op de scanner laat rusten, wordt de vinger niet herkend. Je kunt dit probleem wel zelf oplossen door je vinger verschillende keren opnieuw toe te voegen.

Krachtige hardware met haperingen

De Xperia Z5-lijn van Sony beschikt over krachtige hardware, maar dat merk je niet altijd. De software vertoont hier en daar nog kleine haperingen. Dat komt voornamelijk door de softwarelaag die Sony over Android plaatst. Deze is stijlvol en zakelijk, maar lang niet altijd voldoende geoptimaliseerd. Die paar haperingen tijdens het swipen door homescreens zijn gewoonweg vervelend, en die zouden er bij een smartphone van 799 euro niet moeten zijn.

 

Conclusie

De Xperia Z5 Premium is gewoonweg niet zijn hoge adviesprijs waard. Het 4K-scherm slurpt te veel energie en het verschil in kwaliteit met andere schermen is maar klein. Om het heel simpel te zeggen: het 4K-scherm biedt op dit moment nog geen directe meerwaarde, ondanks dat je kunt zeggen dat je een 4K-scherm op je smartphone hebt.

In dezelfde prijsklasse kun je beter kiezen voor een andere smartphone. Zelfs de goedkopere Xperia Z5 is met een adviesprijs van 699 euro een betere keuze. Een fabrikant als Sony mag dan pronken met een 4K-scherm, de consument wil liever gewoon een goede accuduur en lagere prijs.