Tespack belooft goede mobiele accu met zonnepanelen

Tespack belooft goede mobiele accu met zonnepanelen

11-04-2016 11:43 Laatste update: 27-04-2018 07:38

Tespack presenteert ultralichte, ultrasterke zonne-opladers met bijbehorende accu's en tassen.

Het populairste plekje op de beurs voor techverslaggevers? Bij het stopcontact. Op elke techbeurs realiseer je je dat de afstand tussen marketing en R&D en het echte leven een groot gapend gat is. Het opladen van laptops, telefoons, opname-apparatuur en camera's blijft een crime. Batterijkracht laat te wensen over en waarom werken zonnepanelen nog steeds niet naar tevredenheid?

Op de Wearable Technology Show (vorige maand in Londen) viel het me op dat er niemand was (of ik moet er net eentje gemist hebben) met een mobiele solar-oplader. Wel telde ik veel mensen met externe batterijen, dubbele telefoons en stagiaires die de wacht houden bij ingeplugde apparaten in de PR- en persruimte.

Tespack

Volgens de oprichters van Tespack zal dit niet lang meer duren, want deze Finse startup biedt 'the most efficient and lightest mobile energy solutions in the world'. Chief Sales Officer Sami Pfaler vertelt over de collectie nieuwe, ultralichte en ultrasterke solarpanels met bijbehorende accu's en tassen. De gepatenteerde panelen van Tespack zijn voorzien van een revolutionaire PET-coating die ze sterk, waterdicht en krasvast maakt.

De solarpanels zijn er in 1,2-, 7-, 8- en 9,5W. De Battery Banks in 5-, 12- en 20K. Je kunt losse elementen kopen om aan een (hand)tas te bevestigen, maar ook complete rugtassen met daarin een solarpack en batterij. De 'Beatle Smartpack 20K' is een 30 liter rugzak (45x35x25cm), een 7 watt solarpanel en 20K Battery Bank voor 300 euro. Met het 7W solarpanel laad je binnen een uur je smartphone op. De 20K Batttery Bank laadt via het zonnepaneel in dertien uur op en via het stopcontact in vijf uur. Hij bevat dan genoeg stroom voor tien uur laptop-gebruik of 15 keer een volle smartphone.

Gewicht

Volgens Sami hoef ik met Tespack nooit meer ergens van stopcontacten gebruik te maken voor mijn apparaten. Zelfs niet in 'cloudy' Londen, want de solarpacks laden ook op bij bewolkt weer. En in de lucht laad je ze op met zonlicht door het raampje van het vliegtuig. Ik ben hooked en sta al bijna klaar om al mijn spullen over te laden in de Beetle-rugzak.

Toch nog even het totaalgewicht checken: Solarpanel 400 gram, Battery Bank 300 gram. Dat is totaal 700 gram. Als ik de opladers van laptop en telefoon kan thuislaten (de Battery Bank heeft twee USB-uitgangen) heb ik alsnog 350 gram extra gewicht bij me. Oké, dat weegt ruimschoots op tegen het enorme voordeel van altijd stroom en dus een hoop minder stress. En toch twijfel ik. Sami is overtuigend, maar hij is dan ook de salesmanager. Driehonderd euro is een pittige prijs en hoe goed en hoe snel werkt dat paneel nu echt?

Als iemand deze tas met een kritisch, sceptisch oog kan testen, is het onze David. Sami belooft ons een testmodel, dus binnenkort op Bright: de Tespack-test. Tot die tijd kun je bij Vodafone Plaza de mini-solarpack (5K) live bekijken. Alle andere modellen vind je voorlopig nog uitsluitend via de Tespack webshop.