Tweede indruk: Huawei Watch, fraai maar prijzig

Tweede indruk: Huawei Watch, fraai maar prijzig

21-09-2015 17:03 Laatste update: 27-04-2018 21:01

De ronde, metalen Huawei Watch is een van de fraaiste smartwatches, maar vanwege Android Wear toch geen 399 euro waard.

Onlangs hadden we de Huawei Watch tijdens de IFA-beurs in Berlijn al in handen voor een eerste impresie. Daniël heeft 'm nu langer getest.

Android Wear is Googles besturingssysteem voor smartwatches. De software werkt met zowel Android-smartphones als iPhones, waardoor smartwatches met Android Wear - in tegenstelling tot de Apple Watch, die enkel verbindt met een iPhone - voor heel veel smartphonegebruikers interessant zijn.

De eerste smartwatches met Android Wear waren meestal vierkant, maar langzaamaan ogen slimme horloges als échte horloges: met een metalen behuizing en een rond uurwerk. De Huawei Watch valt in die categorie en is direct ook het mooiste slimme klokje voor om de pols.

Amoled-scherm en metalen behuizing

Het ronde 1,4 inch-scherm is een amoled-scherm. Zwarte pixels verbruiken geen energie, waardoor het scherm met een zwart digitaal klokje erg weinig energie verbruikt. De Huawei Watch toont in standby-modus daarom nog wel de tijd op het scherm - de rest blijft zwart.

De resolutie van 400 bij 400 pixels zorgt ervoor dat een berichtje duidelijk op het scherm wordt getoond. Aan de rechterkant van het scherm is een klein knopje te vinden dat je kunt indrukken om het scherm in te activeren of, door lang te drukken, de smartwatch in zijn geheel uit te schakelen.

Rondom het scherm zit een metalen behuizing die aan de bovenkant glimt, maar aan de zijkant mat is. Laatstgenoemde is fijn, omdat de behuizing dan niet al te gevoelig is voor vingerafdrukken. Dit is bij een smartwatch belangrijker dan bij een normaal horloge, omdat je een smartwatch vaker aanraakt dan een normaal horloge. In combinatie met het stevige lederen bandje geeft de metalen behuizing het accessoire een hoogwaardige uitstraling.

Minder geschikt voor vrouwen

Eén nadeel: het horloge is vrij fors. Bij dikkere polsen valt dat niet erg op, maar de Huawei Watch is eigenlijk te dik voor een dunne pols - en daardoor minder geschikt voor vrouwen. De dikte komt onder andere door de 300 mAh-accu, maar een goede accuduur heeft het apparaat niet echt. Als je veel notificaties ontvangt, is de accu soms aan het einde van de middag al leeg. Normaliter moet je de Huawei Watch elke avond aan de oplader koppelen.

De Huawei Watch wordt aan een smartphone gekoppeld via bluetooth en een speciale app. Met de app is het mogelijk om onder andere in te stellen welke notificaties je op je smartwatch wilt ontvangen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen dat je alleen wordt gestoord door e-mails en WhatsApp-berichtjes, maar niet door een nieuwe snap bij Snapchat. Zodra je een nieuwe notificatie ontvangt, trilt de Huawei Watch licht. Beweeg je je pols om op je horloge te kijken? Dan activeert het scherm automatisch, waarna je het berichtje kunt lezen.

Als je een Android-smartphone hebt, kun je veelal vanaf je smartwatch op berichtjes reageren: vanaf een korte reactie als een duimpje omhoog tot via spraak een berichtje dicteren. iPhone-gebruikers kunnen vooralsnog alleen meldingen ontvangen en soms een actie uitvoeren, zoals een ontvangen e-mail archiveren. Dit ligt echter niet aan de smartwatch, maar aan de geslotenheid van het besturingssysteem iOS.

Android Wear: niet handig genoeg?

Momenten waarop Android Wear echt handig is, zijn spaarzaam. Het is leuk om bij Spotify een volgend nummer op te zetten via je smartwatch, maar dat kan ook meestal met de koptelefoon waarmee je luistert. Bij navigeren vindt eenzelfde tafereel plaats: de navigatieroute op je smartwatch is meestal te onduidelijk, waardoor je regelmatig de smartphone pakt om de daadwerkelijke route te checken. En als je een berichtje wilt versturen, gebeurt dat meestal niet in een omgeving waar het gepast is om hardop naar een smartwatch te praat - overigens is dit ook een vrij hilarisch tafereel.

Waar Android Wear wél handig in is, is het beter organiseren van de stroom aan notificaties. Het is gemakkelijker om je notificaties via je pols te scannen dan bij elke trilling je smartphone op te pakken en de notificatie te bekijken. Ook de nauwe samenwerking met de slimme assistent Google Now zorgt hier en daar voor een wow-reactie. Zo krijg je bijvoorbeeld automatisch een melding dat er vandaag een pakketje wordt bezorgd of verschijnt je vluchtinformatie op het scherm van je smartwatch zodra je op Schiphol arriveert.

Design maakt 't verschil

De Huawei Watch biedt grotendeels hetzelfde als de smartwatches van concurrenten. Denk aan een Snapdragon 400-chip van Qualcomm, 512MB aan werkgeheugen, 4GB opslagruimte, allerlei sensoren om bewegingen te registeren en een hartslagmeter. Die hardware is prima, maar het verrast nergens. Net als alle andere smartwatches kun je jouw dagelijkse activiteit bijhouden, je hartslag meten en speciale Android Wear-apps gebruiken.

Het grote verschil zit 'm in het design. De Huawei Watch is stijlvoller dan de eveneens ronde Motorola Moto 360 (met een zwart balkje aan de onderkant van het scherm), de LG G Watch R (sportiever ontwerp) en Asus Zenwatch 2 (vierkant scherm), maar presteert op andere punten niet beter. iPhone-gebruikers die graag een smartwatch willen kunnen daarentegen beter een Apple Watch halen; die biedt meer mogelijkheden dan een Android Wear-smartwatch.

Te duur?

Als eigenlijk alleen het design beter is dan dat van concurrenten, is het lastig om de vrij forse prijs van 399 euro te verdedigen. Ter vergelijking: de Zenwatch 2 (met lederen armband, maar zonder hartslagsensor) kost maar 169 euro. De Huawei Watch zal dan ook vooral interessant zijn voor wie het design van een smartwatch het belangrijkste vindt.

Meer over smartwatches:

Top 5: de beste nieuwe wearables van IFA 2015

Je smartwatch verklapt wat je typt op de computer

Pebble Time krijgt nog langere accuduur na software-update

Dit artikel verscheen ook op RTL Z