Tweede indruk: iPhone 6S
Nieuws

Tweede indruk: iPhone 6S

maandag 19 oktober 2015 18:21

Ondanks zijn prijskaartje is de iPhone 6S ook volgens Android-expert Daniël 'de beste smartphone op dit moment'. Behalve die 16 GB-versie.

"Dat is toch de nieuwe iPhone", vraagt een vrouw in de trein over mijn roze iPhone 6S Plus. "Leuk zeg, dat roze. Staat je goed." Ze glimlacht en pakt haar iPhone 5, voorzien van een felroze hoesje. Het is opvallend hoe veel mensen de kleur roze associëren met de nieuwe iPhone. Des te knapper van Apple dat het de introductie van een kleur grotendeels kan toe-eigenen, terwijl Android-fabrikanten al veel langer roze smartphones verkopen.

Nee, het is roségoud

Als je niet de 'roségouden' (Apple noemt 'm liever niet roze) variant kiest, weet niemand dat je de nieuwe iPhone hebt. Van een afstandje ogen de iPhone 6 en 6S precies hetzelfde. Opvallend genoeg is de iPhone 6S wel iets dikker en zwaarder - 0,2 millimeter en 14 gram. Dat lijkt heel weinig, maar de iPhone 6 weegt 129 gram. De nieuwe iPhone is dus zo'n 10 procent zwaarder, en dat merk je wel als je hiervoor de iPhone 6 hebt gebruikt. Om heel eerlijk te zijn voelt een iets zwaardere iPhone juist wat fijner aan: zo glipt  'ie ondanks zijn gladde behuizing wat minder snel uit je hand.

Ook de behuizing en het glas zijn door Apple verstevigd. Het aluminium is steviger dan de vorige iPhone, wat ervoor moet zorgen dat de smartphone niet plotseling in de broekzak buigt, dat kon in sommige gevallen nog wel eens gebeuren bij de iPhone 6. Het glas lijkt vooralsnog niet krasbestendiger te zijn. Na een week heeft de iPhone 6S alweer een paar flinke krassen op het scherm, dus het is verstandig om een screenprotector te kopen.

Sneller je vinger herkennen

Een verandering die je wél direct merkt is de verbeterde vingerafdrukscanner. Apple was met de iPhone 5S een van de eerste fabrikanten die een vingerafdrukscanner aan zijn smartphone toegevoegde, en de scanner is elk jaar opnieuw een stuk verbeterd. Touch ID, zoals de scanner heet, werkt ongeveer twee keer zo snel als bij de iPhone 6. Je hoeft de knop nauwelijks aan te raken en je vingerafdruk wordt al herkend. 

De grootste vernieuwing die Apple doorvoert, is 3D Touch. Deze technologie registreert hoe hard je op het scherm drukt en kan daaraan verschillende acties koppelen. Als je normaal op een app drukt, start je de app op. Druk je wat harder op het icoontje, dan krijg je bij de telefoon-app bijvoorbeeld direct jouw drie recente contacten te zien.

De toekomst is 3D Touch

iOS 9 voelt door 3D Touch net wat intuïtiever aan dan oudere modellen. Dit merk je bijvoorbeeld als je een selfie wilt nemen. Met 3D Touch druk je iets harder op het camera-icoontje en zo kan je makkelijk de selfiemodus selecteren.

De technologie wordt wat innovatiever ingezet bij de email- en berichten-app. Daar kun je hard op een bericht drukken om een voorbeeld te zien, en nog iets harder drukken om hem te openen. Dat is even wennen, maar voelt na een tijdje heel normaal aan. Zo werk je nog sneller naar je inbox zero toe.

Toch heeft Apple zijn nieuwe schermtechnologie nog niet overal even slim toegepast. De échte innovatieve features blijven uit, zoals harder op de vooruitspeelknop drukken om sneller af te spelen. Of hard drukken op een icoontje in het snelstartmenu, zoals het wifi-knopje, waarmee je dan de wifi-instellingen opent. Mogelijk gaat Apple de komende tijd meer 3D Touch-features aan iOS 9 toevoegen, want vooralsnog voelt het een beetje summier aan.

Live Photo's en betere selfies

3D Touch speelt ook een belangrijke rol in Live Photos, de nieuwe manier waarop de iPhone 6S foto's maakt. Net voordat je een foto schiet, neemt de camera een kort videofragment op die tot even na het maken van de foto loopt. De foto wordt in de galerij opgeslagen, maar door hard te drukken laat je de afbeelding tot leven komen.

Eén probleem: deze Live Photo's kun je helemaal niet goed met anderen delen. Alleen iPhone 6S-bezitters kunnen een Live Photo ontvangen en afspelen. Er is bijvoorbeeld geen manier om ze als gif-bestandje via Twitter of Facebook te delen. Laatstgenoemde heeft wel aangekondigd om de Live Photo's uiteindelijk te gaan ondersteunen. Als je een bewegende foto met iemand zonder iPhone 6S wilt delen, kun je het bestand nog wel versturen als een korte video.

De camera's van de iPhone 6S hebben ook een upgrade gekregen: van 8 naar 12 megapixels aan de achterkant en van 1,2 naar 5 megapixels aan de voorkant. De grootste kwaliteitsverbetering merk je bij de selfiecamera: het beeld is een stuk scherper en selfies zien er veel beter uit dan voorheen. Een handige toevoeging van Apple is dat het scherm van de iPhone oplicht zodra je een selfie maakt, waardoor het display wordt gebruikt als flitser.

Hopen het einde van de dag te halen

Op twee belangrijke onderdelen toont Apple geen verbetering: de snelheid en accuduur. De iPhone 6S is tijdens normaal gebruik niet merkbaar sneller dan de vorige iPhone 6. Het kleine verschil in snelheid is eigenlijk alleen te merken bij het opstarten en spelen van zware games.

De accuduur blijft ook grotendeels hetzelfde. Ondanks dat de iPhone 6S een iets kleinere accu heeft dan de iPhone 6, is het batterijverbruik grotendeels hetzelfde. Dat komt voornamelijk door de zuinigere chip. Het is zonde dat Apple niet heeft gekozen om een iets grotere accu in de iPhone 6S te plaatsen, want dat zou de accuduur aanzienlijk verlengen. Dan hoef je niet meer te hopen dat je iPhone het einde van de dag wel haalt.

Als je veel om de accuduur geeft, kun je beter de iPhone 6S Plus overwegen. De Plus-variant beschikt over een groot 5,5 inch-scherm (de normale iPhone 6S een 4,7 inch-scherm), maar heeft ook een grotere accu. Dat resulteert in een goede accuduur waarmee je vrijwel altijd het einde van de dag haalt - zelfs met actief gebruik.

Jammer van de 16GB...

De iPhone 6S en 6S Plus zijn dit jaar duurder dan vorig jaar. In plaats van 699 en 799 euro betaal je nu 749 en 859 euro voor de 16GB-variant van respectievelijk de iPhone 6S en iPhone 6S Plus.

Ondanks de hogere prijzen is de nieuwe iPhone wel de beste smartphone die je op dit moment kunt kopen. De combinatie van de hardware en software is ongeëvenaard, en Apple-producten blijven jarenlang een vrij hoge tweedehandswaarde houden.

Het is wel een nare actie van Apple om te beginnen bij het 16GB-model, waarna de volgende stap een 64GB-versie met een meerprijs van 100 euro is. Het zou fraaier zijn geweest om te beginnen bij een 32GB-model, voor logischerwijs dezelfde prijs.

Als je een iPhone overweegt, neem dan vooral niet de goedkoopste 16GB-versie. Van die 16GB houd je maar zo'n 10GB over, dat heel snel volloopt door games (gemakkelijk 1GB per spel), offline Spotify-lijsten en natuurlijk al je apps. Kies je voor de 64 of 128GB-versie, dan kun je er weer gemakkelijk een aantal jaar tegen aan.

Een andere interessante keuze is om een tweedehands iPhone 6 aan te schaffen. Deze smartphones zijn in prijs verlaagd en als je niet per se warm wordt van 3D Touch of de 'roségouden' kleur, is een goedkopere iPhone 6 een betere optie.

Daniël Verlaan, RTL Z

Lees ook:

Eerste indruk: LG Nexus 5X

'Ook Samsung Galaxy S7 krijgt drukgevoelig display'

Daniël schrijft voor RTL Nieuws en RTL Z over technologie, van smartphones en slimme stofzuigers tot privacy en asymmetrische encryptie. Houdt van espresso, de middeleeuwen en terabytes.

Reacties

Tja of ik Dani:el wil geloven is punt 2

 

In een direct vergelijk op gsmarena maakt de S6 edge+ toch echt gehakt van de 6s. O.a. op het gebied van beeldscherm, multimedia, connectiviteit en camera is de Samsung beduidend beter. En of je fan bent van de software is toch echt persoonlijk.

 

Specificaties vergelijken. 16 MegaPixel is beter dan 12 MegaPixel. Deze telefoon multimediaat en connect beduidend beter dan die andere. Want dat is duidelijk in de specificaties terug te vinden.

Je koopt een geluidsinstallatie niet omdat hij volgens de specificaties het beste is wat er te krijgen is. Je kiest hem omdat het geluid je bevalt, de vormgeving bij je past en de bediening lekker werkt. Zo werkt het bij de meeste mensen ook met het kiezen van een telefoon.

 

Klopt bijna. De kwaliteit van een camera wordt bepaald door de sensor, de lens, de software èn het aantal pixels. Verder ben ik het met je eens. Ook de geluidskwaliteit van een Samsung is beter. Mooie Wolfson DAC zit er bijvoorbeeld in. De bediening is ook geweldig met talloze widgets. En stabiel ook, totaal niet te vergelijken met oude androids. Er zijn ongetwijfeld mensen die een Apple een fijne telefoon vinden. Dat stukje subjectiviteit maakt die telefoon nog niet de beste.

 

heb even getwijfelt om de 6s plus 128 gb te kopen maar € 1079 is toch echt wel een brug te ver. wacht liever tot 6 december wanneer de lumia 950 xl uitkomt die voor bijna € 400 minder waanzinnig veel te bieden lijkt te hebben. Eventjes heb ik op mijn Lumia 640 XL windows 10 mobile prebuild gedraait en moet zeggen dat het er geweldig uitziet.

 

op 6 december komen de lumia 950 en 950 xl uit voor respectievelijk 599 en 699 € en als je dan de specs ziet tov die van apple en de rest dan kan je je toch wel eens afvragen van waarom laat ik mijn vooroordelen niet varen want microsoft geeft voor die prijzen echt wel een onwaarschijnlijk mega toestel. zelf heb ik de iphone 6 64 gb onlangs weggedaan voor de lumia 640xl die maar 239 € kost plus 95 € voor een sandisk geheugenkaartje 128gb en zodus ja heb ik voor 334 € totaal 144 gb en een toestel wat de 6 plus zeker overtreft. tevens kan ik zonder probleem alle mp3 afspelen vanwege het feit dat je niet gebonden bent aan itunes en is de camera in dit goedkoper toestel 13 mp carl zeiss die onwaarschijnlijke mooie fotos neemt. de komende 950 en 950xl gaan zelfs 20 mp fotos nemen,irisscan, en vloeistofgekoeld zijn. tevens snap ik niet hoe microsoft erin slaagt hun batterijen dubbel zo lang mee te laten gaan tov de rest. gisteren een treinreis van 3 uur gehad en continue muziek beluisterd, clips gekeken en heel de dag door regelmatig internet gebruikt op 4g en na 18 uur had ik nog 61% power over. mijn iphone 6 had al meermaals aan de oplader gemoeten.

 

Nieuwsbrief