Zo maak je met filters mooiere drone-video's

Zo maak je met filters mooiere drone-video's

16-09-2017 10:13 Laatste update: 26-04-2018 17:41

Mini-drone DJI Spark maakt drone-video's maken erg gemakkelijk. Maar hoe zorg je ervoor dat de beelden er altijd goed uitzien? Met dit setje filters.

Er zijn drie belangrijke regels voor het schieten van een fatsoenlijke dronevideo:

  1. Maak je bewegingen zo eenvoudig mogelijk
  2. Maak gebruik van perspectief met een voor- en achtergrond
  3. Gebruik filters

De eerste twee regels zijn eenvoudig en menig Youtube-tutorial helpt je betere shots te maken. Voor het gebruik van filters moet je weten wat je nodig hebt en wat je ermee moet doen. Wij testen daarom de filters van Polar Pro voor de kleine drone DJI Spark.

Je drone is prima in staat om ervoor te zorgen dat beeld niet overbelicht raakt, maar dat doet hij door de sluitertijd aan te passen. Bij veel licht kun je daardoor kwaliteitsverlies krijgen. Met een filter los je dat op. Je kunt het vergelijken met je eigen ogen. Als je knijpt tegen het zonlicht kun je nog wel wat zien, maar minder goed dan met een zonnebril op. In essentie is een ND-filter een zonnebril voor je camera.

In het setje van 6 filters van Polar Pro zitten ND8, ND16, ND32 filters en ND16-PL, ND8-PL en ND4-PL filters. PL staat voor Polarizer. Dat is een zonnebrilletje die alleen licht uit een bepaalde richting toelaat, hierdoor kun je schittering van de zon reduceren en reflecties verminderen in je beeld. Het getal bij de filters geeft aan hoeveel licht ze tegenhouden. 


Trial and error

In eerste instantie lijkt het allemaal knap ingewikkeld, maar bij gebruik van de filters krijg je vrij snel een idee van wat werkt. Terwijl je de Spark in de hand hebt, kun je de filters er eenvoudig op zetten om te zien wat er met je beeld gebeurt. Daarnaast levert Polar Pro een app waarmee je kunt berekenen welke filter je het beste kunt gebruiken. Maar trial and error is de eenvoudigste optie. 

De filters zelf zijn gemaakt van aluminium en glas en wegen slechts 1 gram. Daardoor blijft de gimbal op de Spark goed functioneren. Het plaatsen van de filters is vrij eenvoudig, al blijft het lastig om dat te doen zonder het glas aan te raken. Neem dus altijd het meegeleverde doekje mee in de tas. Het bewaardoosje is chique, maar gezien de Spark een extreem klein apparaat is, zou het mooi geweest zijn als Polar Pro een verpakking had gemaakt die ook zo minimaal mogelijk is. In dit doosje hadden in plaats van 6 ook wel 12 filters gepast. 

De set van 6 filters kost 120 euro. Een setje van drie met alleen een circulair polarisatiefilter, een ND8-grijsfilter en een ND16-grijsfilter kost de helft. Voor de meeste amateurs is dat al een heel aardige optie. 

Bekijk ook onze eerste indruk van de DJI Spark na de presentatie van de drone in Parijs:


Volg het Bright YouTube-kanaal voor meer drone-video's