Eerste Nederlandse FabLab komt in Amsterdam

woensdag 22 augustus 2007 16:29

Fablabs zijn kleine digitale werkplaatsen waar iedereen zelf producten kan ontwerpen en maken, bijvoorbeeld met behulp van 3D-printers en rapid prototyping.

Het concept is bedacht door MIT-professor Neil Gershenfeld die in september op PICNIC komt preken. Het eerste Nederlandse FabLab komt trouwens ook in Amsterdam. Vrijdag is het bij Mediamatic zo ver. Een stoere Epilog Laser Cutter is al aangekomen. Volgens de Stichting Fablab zijn andere labs in Nederland ook aanstaande. Fablab.nl blogt trouwens deze week vanaf een Amerikaans congres over doe-het-zelf-tech met onder meer dit prachtige mobiele fablab.

In een persbericht legt Hanne van Essen, bestuurslid van de Stichting FabLab.nl, uit waarom er digitale werkplaatsen nodig zijn: 'In Nederland zijn we een beetje het gevoel kwijt geraakt voor het maken van dingen. Al vanaf de lagere school heeft lezen, rekenen en schrijven een veel hogere status dan handvaardigheid. Met een FabLab kunnen we weer producent worden in plaats van consument. Kunnen we de technologie die we zo makkelijk gebruiken, ook weer leren begrijpen en er vervolgens verder op bouwen'.

Bij de eerste Nederlandse Fablab-initiatieven is een hele lijst organisaties betrokken: de Amsterdamse Innovatie Motor, Regionaal Technocentrum Amsterdam, Roland, Epilog, Syntens, Mediamatic, Waag Society en FabLab.nl.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Dood linkje bij PICNIC, deze werkt: http://www.picnicnetwork.org/
 
Bij Mediamatic (i.s.m. Fablab.nl, de Waag Society en sponsors) is het eerste vrij toegankelijke FabLab een feit. Vanaf de opening van de EL HEMA, vrijdag 24 augustus om 17.00 uur, kan in het FabLab gewerkt worden. Een lasercutter, een 3D plotter en frees, en een vinylsnijder staan klaar. Zie persbericht:http://www.mediamatic.net/article-19942-en.html
 

Nieuwsbrief