Eerste Nederlandse nummer 1 door alleen downloads

maandag 21 januari 2008 09:05

Voor het eerst is een single op nummer 1 van de Nederlandse hitlijst terecht gekomen die alleen als download te koop is op diverse downloadsites.

Valerie van Mark Ronson feat. Amy Winehouse valt die eer ten deel, meldt Sony BMG vrijdag. Valerie, gejat van The Zutons, is niet als cd-single uitgebracht.

De cd-single sterft dit jaar definitief uit en dan wordt dit fenomeen natuurlijk heel normaal.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

'Gejat'? Een beetje objectief blijven en dan noemen we dit een 'cover'... Gejat vind ik meer passen bij van die nummers die men 'voor de lol' omzet naar 'grappig' Nederlands. Voorbeelden zijn 'k heb een booot' en de 'in-de-kroeg-mee-blèr-topper' 'Goeijemoggel' op 'Heater' van 'Samin'... ik snap nog steeds niet dat men daarmee wegkomt. Ik krijg ook alleen al kriebels van de grote groep mensen die dit oppikt en als ringtone van 3 euro gaat downloaden... Terug naar dit heerlijke nummer - bij 3FM's Serieous Request had ik het nummer gesponsord met de bijschrift 'dè Chelsea Dagger van 2007!'... maar ja, Rob Stenders vond van niet... blij dat ik nu toch gelijk heb: bedankt downloaders! (Waarvan ik er ook een ben, gezien de 3FM actie van iTunes).
 
Cover of gejat, The Zutons hebben het bedacht
 
Zijn er ook aantallen bekend? Ik ben wel benieuwd hoeveel downloads je nodig hebt om op 1 te komen.
 
Volgens mij heb je net zoveel downloads nodig als singleverkopen. Het gaat om het aantal verkopen. Dat scheelt per week en hoeveel er verkocht wordt. Het gaat erom dat deze single de meeste heeft verkocht (en dat dan via downloads) in die week. Dat ligt ongeveer tussen de 400 en 700 stuks als gemiddelde.
 
Kan m'n Zutons-shirt weer uit de kast :) Luister zo weinig nl'se radio dat ik niet eens wist dat het hier ook een hit was... Trouwens, schijnt dat downloads over een poos niet eens meer uitmaken, omdat in 2009 de hitlijsten alleen maar op radiospeellijsten gebaseerd worden. Betekent dat dat Phil Collins (Saai Radio) op 1 kan komen?
 
Wat mij bovendien opvalt is dat het nummer twee keer in de top tien van iTunes staat (al twee weken lang). Eén keer als 'Valerie' van Mark Ronson en één keer van Amy Winehouse. Zou het wellicht nog een grotere hit zijn geweest als ze deze bij elkaar op hadden geteld? Of is dat al gebeurd?
 

Jatten? The Zutons kunnen er ook wat van.
Sorry, maar het echte origineel is de song "Help Me Make Up My Mind" van Joyce Jones (1969). Het verschilt net iets teveel om van regelrecht plagiaat te spreken, maar je kunt wel zeggen dat ze er heel erg goed naar geluisterd hebben bij het componeren van "Valerie"....
Je kunt het (tijdelijk) beluisteren op http://www.bluehipster.com/downloads.htm

 

Nieuwsbrief