Eerste reader met kleuren-eInk stelt teleur
Nieuws

Eerste reader met kleuren-eInk stelt teleur

maandag 10 januari 2011 17:01

Het eerste eInk-kleurenscherm in een e-reader oogt nogal flets en ververst nog steeds erg traag.

Het Chinese Hanvon heeft in Las Vegas de eerste e-reader met een kleurenscherm met eInk gepresenteerd. Het scherm heeft een kleurenfilter over de laag met elektrisch geladen inktcapsules. De kleuren zijn helaas nog erg dof, afgaand op de foto's van Engadget. Hij toont maar vierduizend kleuren. Conclusie van PC Magazine: 'Meh.'

De e-reader E920 heeft een groot 9,7 inch scherm met een hoge 1200x1600 resolutie, 4 gb geheugen en wifi. Engadget was wel te spreken over de degelijke bouw van het dunne apparaat. Maar dat was het enige goede nieuws. Want de belangrijkste feature, de kleuren op het scherm, stelde teleur. Het komt niet in de buurt van lcd. Ook de verversingssnelheden zijn nog zo traag als bij de oude zwart-wit variant van eInk. En het touchscreen werkt alleen met een styluspen.

De lancering van het apparaat lijkt ook vertraagd. De E920 komt pas rond juni in China op de markt. Afgelopen november luidde de geplande introductiedatum nog maart. Europa volgt later dit jaar. De prijs is nog onbekend.

Een goed alternatief voor lcd is de kleurenversie van eInk dus bepaald niet. Later dit jaar verschijnen ook de eerste apparaten met andere nieuwe schermtypen, zoals PixelQi en Mirasol. Lees hierover meer in onze Uitlegparty uit september.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Ik kan mij herinneren dat er ook een Nederlands bedrijfje uit Eindhoven(afsplitsing van Philips?) met kleuren readers bezig was...

Maar dat is ook al weer een jaar of twee geleden, terwijl ze toen op het punt van de grote doorbraak stonden...

 

iPad anyone?

 

yep, dat is Liquavista uit Eindhoven, staat ook in de uitlegparty lcd-alternatieven. Maar hun producten komen iets later dan PixelQi en Mirasol op de markt. Over Liquavista schreven we eind 2009 dit verhaal

 

wat heeft iPad te maken met eink?

 

E-readers zijn over rated. Gaat tegenwoordig nergens meer over zeg. Koop gewoon een boek of leen hem van de biep. Desnoods op je tablet wat eigenlijk ook maar een kleine pc en een grote telefoon is. Iedereen heeft straks alles dubbel. Internet heeft bijna iedereen al dubbel op de gsm en pc op de ps3 mediaspelers en de tv zelf. Een tablet kan straks alles wat een pc of laptop kan en je telefoon kan straks ook alles wat die bovenstaande kunnen. De markt zit straks gewoon dicht

 

Zand in mijn sokken en tranen in mijn ogen, maar e-readers zijn perfect voor leesboeken zonder plaatjes en bewegende cuntent. Ik heb hier een bebook met 1185 titels en die gaat overal mee en hoeft eens in de 3 maanden aan de lader.

 

E-readers lijkt mij juist heel kut lezen, vooral bij veel licht/weinig licht en ook grote boeken, maar ik heb er nog nooit mee gelezen dus ik weet het niet ;)

 

Cuntent (@Maya) die 'kut leest'. Clitlit?

 

Leuk, maar ik hoop dat pixelQi door gaat, want dat vind ik het meest interessant: 2 typen schermen op elkaar: lcd en de techniek van pixelQi. Dat eerste is sowieso goed voor het kijken van films, maar de schermtechniek van pixelQi is zuinig en sneller dan e-ink en heeft ook nog kleur. Dat laatste is vooral handig voor het lezen van boeken en kijken van films in fel licht.

 

Is dit, naast het artikel met de vreemdste gadgets, nou echt het meest interessante wat jullie van CES Las Vegas kunnen posten?

Apple staat er vast en zeker niet met een stand ofwel? /troll

Ontopic,
Amazon Kindle leest erg prettig en ik denk dat hier ook wel markt voor is. Voornamelijk voor de manga gekken in Japan.

 

Haha ik wist noet dat heel dat beeldscherm moet "verversen" als je er iets aan verandert. Wel traag. En btw een ipad kan je niet goed op lezen in licht ivm refecterend scherm. Met e-inkt gaat dat wel beter :D daarom zijn e-readers wel fijn.

 

Ik heb een Ipad en een e-reader en ik vind de e-reader perfect om gewoon op te lezen.

 

@robot: je hebt zeker alles CES berichten hier vorige week gemist...

 

En weer werkt het filmpje niet op Androids. Goed zo Bright!

 

Het lijkt wel weer meer op echt papier van een krant

 

Er werkt wel meer niet op android ;-)

 

filmpje werk niet op android. Beetje jammer, een gemiste kans.....

 

Nieuwsbrief