Enorm is Sony's eerste 4k-tv (enorm duur ook)
Nieuws

Enorm is Sony's eerste 4k-tv (enorm duur ook)

vrijdag 24 augustus 2012 14:07

Na LG komt ook Sony met een 84 inch led-tv met 4k-resolutie. De tv met 21:9-bioscoopformaat is peperduur.

Sony zou volgens meerdere berichten komende week tijdens de IFA-beurs in Berlijn een joekel van een 84 inch led-tv showen. Een tv met een beelddiagonaal van dik 2 meter en een resolutie van 4096x3072. Dit is de eerste 4k-tv van het Japanse merk, dat daarmee LG volgt.

LG introduceerde deze zomer in Zuid-Korea al een 84 inch 4k-tv, die eind dit jaar ook naar Europa komt. We zagen 'm in mei al tijdens een LG-presentatie: vrij indrukwekkend, maar vooral vanwege de grootte, de hogere resolutie is vanaf een afstandje lastig echt op te merken. 

4k-tv's bieden een vier keer meer pixels dan het huidige 'full hd'. De afstand tot de tv bepaalt of je het verschil ziet, maar ook de grootte van het scherm speelt mee. Die 4k-tv's worden dan ook gigantisch groot. Het Sony-model zou het afwijkende beeldformaat 21:9 gebruiken. Bij zo'n superbreedbeeldscherm zie je geen zwarte balken bij speelfilms meer, vanwege dezelfde beeldverhouding als in bioscopen. Ook Philips heeft al enkele jaren twee 21:9-tv's, maar Sony nog niet.

De prijs voor de eerste grote 4k-tv's wordt even slikken. Sony zou omgerekend bijna 24 duizend euro vragen, meldt Boy Genius Report. Het 84 inch model van LG kost 18 duizend euro, maar je krijgt er een 3d-camcorder en een stel 3d-brillen bij. De hogere resolutie komt trouwens wel van pas bij kijken naar passieve 3d met van die goedkope brillen.

Intussen is er nog maar weinig 4k-videomateriaal te bekijken, afgezien van wat YouTube-filmpjes. Lees ook onze uitlegparty over ultra-hd.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Jammer dat ie niet 4:3 is net als de pixelcount. Leek me wel een mooi NES scherm met pixels van 16x16 subpixels. Of vet als "vectormonitor" voor VectorMAME.

 

Nieuwsbrief