Facebook buigt voor Salman Rushdie
Nieuws

Facebook buigt voor Salman Rushdie

dinsdag 15 november 2011 12:12

Salman Rushdie mag op Facebook toch gewoon Salman Rushdie blijven heten. Al had Facebook dat liever niet.

Het is menigeen een doorn in het oog: de real-name policy van Facebook die gebruikers verplicht om hun eigen naam te gebruiken. Ook schrijver Salman Rushdie werd het slachtoffer van dit beleid. Facebook sloot zijn profiel af, eiste bewijs dat Rushdie de persoon was die hij zei dat hij was en veranderde zijn profielnaam vervolgens in 'Ahmed Rushdie'.

'Geef me mijn naam terug', schreef Rushdie boos op Twitter. Hoewel zijn voornaam inderdaad Ahmed is, kent de rest van de wereld hem als Salman. Waarom mocht hij die naam niet gewoon gebruiken op Facebook, vroeg hij zich af.

Rushdie kreeg massaal bijval op Twitter en binnen twee uur besloot Facebook dat de schrijver zich weer gewoon 'Salman Rushdie' mag noemen op het sociale netwerk, zo meldt The New York Times. Als Facebook nu ook nog even al die andere aliassen toestaat...

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Reacties

Feitelijk heeft FB gelijk. Salman Rushdie is niet een persoon, maar de merknaam van een "bedrijf" waarvoor Ahmed Rushdie boeken schrijft. Dit bedrijf kan dus gewoon een bedrijvenpagina aanmaken op FB.

 

WTF, je vergeet hier wel dat het om een social media gaat, het is geen fucking online paspoort al zouden ze dat graag willen

 

Helemaal mee eens! Waar zijn de tijden waar het ging om een persoonlijke avatar ipv semi gov gebeuren. Moest laatst een kopie van m'n rijbewijs naar gmail sturen omdat ik een nep geboortedatum had ingevuld, want na 8jr gingen ze ervan uit dat ik 11 was.

 

Ja, het gaat inderdaad in eerste instantie om sociale contacten. Maar net als een bedrijf gebruikt Salman Rusdie FB uiteindelijk gewoon voor commerciële doeleinden. Dus laat hem lekker een fanpagina maken ofzo.

 

En wordt mijn ban nu ook opgeheven omdat Facebook vindt dat ik mijn echte naam Sjef in plaats van Sjaak moet gebruiken?
Dacht het niet .....

 

Facebook is een gratis dienst. Je hoeft er geen gebruik van te maken, al zal je directe omgeving je vaak de indruk geven dat dit anders is. Er wordt nu 1 uitzondering gemaakt, maar dat lost natuurlijk niks op.

De policy van Facebook is zo lang en verwarrend dat niemand het snapt. Toch is het echt de voorwaarde dat je je eigen naam gebruikt en een fors deel van je privacy opgeeft. Na vele protesten op allerlei vlakken geeft Facebook in geen enkel opzicht toe. Waarom nog moeite steken deze figuren op een andere gedachten te brenge? Waarom stappen we niet gewoon over op een sociaal netwerk met een overeenkomst die wel bij ons past?

 

Ik ben niet te vinden op FB omdat ik een nickname gebruik die duidelijk niet een echte naam is. Ook is mijn mailadres geanonimiseerd. Mijn naam gaat ze geen donder aan. Dat hou ik graag zo.

 

Nou Dimi, als jij niet te vinden bent op FB, waarom zit je dan überhaupt op FB?
En voor Benjamin heb ik ook een suggestie: stap over op Diaspora*.

 

FB policy = FB politie
Komt door speculanten die uiteraard veeeel te veel geinvesteerd hebben in FB en nu krampachtig info verzamelen om je straks structureel te spammen met gepersonaliseerde reclame, games etcetera. Jammer natuurlijk. Twitteren dan maar en hopen dat twitter ook niet door Citigroup wordt opgekocht.

 

Nieuwsbrief