Facebook nog maar in zes landen geen nummer één
Nieuws

Facebook nog maar in zes landen geen nummer één

woensdag 18 januari 2012 15:15

De wereldheerschappij van Facebook is weer een stapje dichterbij gekomen. Zelfs in Brazilië is Facebook nu het grootste sociale netwerk.

In Nederland streefde Facebook de lokale nummer één Hyves vorige zomer al voorbij. Vorige maand kwam Facebook ook in Brazilië op nummer één terecht. Dat is een opmerkelijke prestatie omdat Orkut – het oude sociale netwerk uit de stal van Google – daar jarenlang aan kop ging.

Orkut werd in 2004 gelanceerd en was door het exclusieve karakter (je kreeg aanvankelijk alleen toegang op uitnodiging van een andere Orkut-gebruiker) erg populair onder digerati wereldwijd. Het enthousiasme was echter maar van korte duur. Als ik nu nog wel eens inlog op Orkut ligt het er bij als een soort spookstad: de meeste van de mensen die zich daar ooit mijn ‘vrienden’ noemden, zijn inmiddels vertrokken.

Hoewel de meeste Orkut-gebruikers snel weer afhaakten, werd de site in Brazilië wel een doorslaand succes. Zozeer zelfs dat Google besloot het beheer van de site in 2008 over te doen aan Google Brazilië. Eind 2010 was Orkut in Brazilië nog verreweg de grootste netwerksite. Maandelijks trok Orkut toen bijna drie keer zoveel bezoekers als Facebook (32 miljoen versus 12 miljoen).

2011 was echter het jaar van de grote ommekeer. Het bezoek aan Facebook groeide met 192 procent. Vorige maand kwam er daardoor een einde aan de dominantie van Orkut, zo blijkt uit cijfers van comScore. De site van Google trok in december ruim 34 miljoen bezoekers uit Brazilië, net wat minder dan de 36 miljoen mensen die naar Facebook gingen.

Er zijn nu nog maar zes landen waar Facebook niet nummer één is: China, Japan, Zuid-Korea, Vietnam, Polen en Rusland (ok, in Noord-Korea zal Facebook ook niet op de eerste plaats staan, maar daar hebben ze nauwelijks internet). Grappig: in Japan moet Facebook behalve het lokale Mixi ook nog Twitter voor laten gaan.

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Reacties

Orkut... hier mn artikel over Orkut van 9 jaar geleden (scroll eerst door de errormeldingen, oude webpage..)
http://data.netkwesties.nl/editie85/artikel1.php

 

Op naar de volgende internetbubble, je moet wel een enorme zielige egotripper zijn als je gebruik maakt van zulke dergelijke sites.

 

Ik ben vooral benieuwd naar het eerste land waar het gebruik van Facebook drastisch terugloopt. Zoek dat eens uit Bright?

 

Ja precies Saskia, kon het niet beter verwoorden. Zo is het.

 

Haha Saskia en Gerrie zijn vroeger niet vaak geknuffeld door hun ouders!

 

Facebook?? Bah!

 

Heel weinig geknuffeld, waarschijnlijk zelfs een beetje hechtingsgestoord en uiteraard nooit FB gebruikt en toch een oordeel hebben.

 

Facebook juist eruit gegooid en gebruik nu Path! Veel mooier en veiliger.

 

Nieuwsbrief