Film downloaden vreet week stroom

dinsdag 12 februari 2008 15:05

'De CO2-uitstoot van de internetsector is bijna net zo groot als dat van al het vliegverkeer in de wereld.' Dat meldde onderzoeksbureau Gartner een tijdje terug.

Details waren niet bekend dus gingen we zelf op nader onderzoek uit. Uit de openhartige gegevens van Telecom Italia, de KPN van Italië, blijkt dat het downloaden van een filmbestand van 700 mb net zoveel energie kost als een computer die een week non-stop aanstaat.

Telecom Italia heeft zijn energieverbruik uitgebreid in kaart gebracht in zijn recentste jaarverslag. Het verbruik door dataverkeer is uiteraard gemeten, maar ook dat van de aanleg en onderhoud van de fabriek en het netwerk, de verwarming en elektriciteitsverbruik van het Telecom Italia kantoor en het benzineverbruik van zijn wagenpark.

In 2006 kwam dat voor Telecom Italia samen tot een energierekening van 2,6 miljard kWh. Verdeeld over het dataverkeer betekent dat een verbruik van 268 mb per kWh. Daarmee rekenen we uit dat het downloaden van een filmbestand van 700 mb je provider maar liefst 2,6 kWh kost. Daarvoor kun je je eigen computer bijna een week lang non-stop draaien. Shocking.

Om het energieverbruik van internet te dimmen, is er groene hosting beschikbaar. Die servers draaien zuinig, en wat ze verbruiken komt uit zonne- en windenergie. In Haarlem is vorig jaar een datacenter geopend dat 20 procent energie bespaart. Verdere innovatie verwachten we de komende vijf jaar van de IT-industrie zelf.

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Nou, shocking hoor. Zet dit eens af tegen het kopen van een fysieke film, hoe vervuilend is het downloaden dan nog? Transport van en naar de winkel, productie, opslag, grondstoffen etc. Ik kan me niet voorstellen dat dat groener is.
 
Dat datacentre in Haarlem schijnt goed te zijn voor 25% van het totale stroomverbruik van de stad. Dat zeiden de mensen van LLink in ieder geval vorige week op de telvisie. Heeft men bij het berekenen van de uitstoot van het luchtverkeer overigens ook het totale energieverbruik meegerekend? Dus de bouw en onderhoud van luchthavens, bouw van vliegtuigfabrieken, bouw van de vliegtuigen, opleiding van de piloten etc.?
 
afbeelding van Ingeborg van Lieshout
@Oli4K: 'Luchtverkeer' impliceert dat het enkel om de CO2 uitstoot tijdens de vlucht gaat, terwijl 'it-industrie' wel productie en onderhoud lijkt mee te rekenen. Daar raak je precies mijn punt: zonder dat je weet wat er meetelt is het appels met peren vergelijken. Wat een mb aan dataverkeer op internet kost, weten we nu tenminste tot in redelijk detail.
 
Ik word altijd een beetje moe als er weer eens een CO2 berichtje ergens staat. Blijkbaar heeft de milieumaffia het drukker met iedereen wijzen op fouten in plaats van dat men oplossingen biedt. Het voorbeeldje van het film downloaden is zeker gesponsord door Stichting Brein? ;-)
 
Let wel: Het gaat hier dus om het legaal downloaden van films. De data komt immers van een server. Dus is het wel interessant om uit te zoeken of het downloaden via een p2p systeem mileuvriendelijker is of niet :P
 
@Joost: Het is alleen jammer dat het dubbel op is: éérst moet een film geschoten worden, met alle productie-gevolgen van dien en daarna moet 'ie nog geseed worden onder de p2p gebruikers..
 
afbeelding van Ingeborg van Lieshout
@Simon90: De productie en het energieverbruik van jouw computer, een andere p2p-er of de server van Paramount films zijn daarin nog niet eens meegerekend. Het gaat erom dat het mogelijk maken van dataverkeer over het netwerk energie kost die je gemakkelijk over het hoofd ziet, en dat dat ook nog eens zoveel energie is. Ik doe graag het licht uit met het milieu in gedachten, maar dat ik het milieu belast met het verplaatsen van een groot bestand lag nog niet in mijn besef.
 
Ingeborg: je neemt het artikel te letterlijk. Ze nemen namelijk ook het verbruik mee van het kantoor en de auto's. En daar heeft jouw download niets mee te maken. Het is een leuk rekensommetje, maar een slechte vergelijking.
 
Het niet downloaden van bestanden leidt juist tot verlies. Immers alle apparatuur en infra (om internet tot stand te houden) zijn al in gebruik en het zou dus echt zonder zijn vom de verbruikte energie niet te gebruiken als eindgebruiker. Heel veel meer verbuiken van data zal echt niet leiden tot meer verbruik van energie.....De meer, de goedkoper, de minder CO2 verhoudings gewijs nodig zal zijn geweest. Data is niet zoiets als drinkwater in de leidingen. Hier is water tastbaar, data is dit niet.
 
Het is best naief als je niet beseft hoe bizar veel energie ons lieve internet kost. Maar afgezien van het feit dat dit artikel erg kort door de bocht is, kun je vraagtekens plaatsen bij de berekening. "Bijna een week lang" zou betekenen 24-7 = 168 uur. Met 2600 watt per uur (2.6kWh) zou dat er dus op neerkomen dat een computer 15.5 watt gebruikt. Dat is het gebruik van een klein laptopje als je een mailtje aan het typen bent. Een Aldi PC gebruikt met monitor en al al snel het vijfvoudige. In dat geval blijft er van die week nog maar 1.4 dagen over. Een heel ander beeld. Maar evengoed blijft 2.6kWh een smak, als je ervanuitgaat dat de conclusies n.a.v. van dat Telecom Italia-artikel een beetje kloppen.
 
Als we de mens zouden strippen van alles wat hij of zij (mis/ge) -bruikt zou die nog vervuilend zijn(wij ademen gewoon CO2 uit waar plantjes van smullen). Tijd voor een plijster op de mond van de paus, (alle)mensen een beetje informeren over anti-conceptie, 1 kind regel wereldwijd doorvoeren ;).
 
Telecom Italia heeft ook het wagenpark meegerekend. Hoe efficient zijn de fraudegevoelige Italianen? Wellicht rijden Italianen wel heel anders, sportiever of juist meer dan elders? Tijdens de pauze van 12 to half 3 s'middags even met de bedrijsauto op en neer naar Mamma Mia voor Pasta al Dente en een dutje? Moeilijk in te schatten of deze cijfers representatief zijn : )
 
Ik neem liever afscheid van mijn Parlement dan van mijn internetconnectie. Het is maar even dat DenHaag het weet.
 

wat een geneuzel allemaal. Concentreer je nu eens op belangrijke zaken zoals het op een minder milieubelastend opwekken van energie. Zeuren over een paar KWh. Als die paar KWh nu op een minder belastende manier opgewekt is, is er niets aan de hand!

 

<dd>@Rich: Als die paar KWh nu op een minder belastende manier opgewekt is, is er niets aan de hand!</dd>

Ik vraag me wel eens af of de warmte die uit apparaten komt (dat gebeurt natuurlijk ook bij gebruik van schone energie) ook enig effect heeft op de opwarming van de aarde?

 

Maar omdat een film geen 700MB is maar 4GB (als het een DVD is tenminste) is het dus bijna 15KWh voor 1 film. Behoorlijk heftig.

 

Nieuwsbrief