Film It Yourself crowdsourcet tv
Nieuws

Film It Yourself crowdsourcet tv

dinsdag 24 augustus 2010 09:23

Voor VPRO's Film It Yourself hebben bijna 80 Lowlands-gangers automatisch gezamenlijke concertregistraties via de iPhone gemaakt.

Bij het derde nummer van het optreden van The Drums op Lowlands schieten ineens meer dan vijftien handen met iPhones de lucht in. Afgesproken werk: dit zijn testgebruikers van de Film It Yourself-app van de VPRO. De app, alleen voor de iPhone 3GS of 4, maakt het mogelijk om bijna geheel automatisch met een groep toeschouwers een concertregistratie te maken waarbij alle filmpjes precies worden gesynchroniseerd met het geluid, opgenomen op een harddiskrecorder op het podium.

De VPRO testte afgelopen weekend op Lowlands met 77 vrijwilligers de app. Daar werden zeventien concerten door de FIY-vrijwilligers gefilmd en later geüpload, vier minder dan vooraf gedacht. 'Ik hoopte op vijftien, tien was het minimum. We hadden van 21 shows de rechten geregeld, maar er valt altijd op het eind wel iets af', vertelt FIY-leider Ron van der Sterren in de VPRO-redactiecontainer backstage.

De beelden zijn terug te zien via de 3voor12 Lowlands-site. Zie bijvoorbeeld de FIY-video van de Zuid-Afrikaanse rapper Jack Parow.

Het project verliep niet zonder de nodige aanloopproblemen. 'De iPhone-app bevatte nog een bug. Hij hield er geen rekening mee dat tien minuten de langste opnametijd is voor video binnen iPhone-apps. Ook hadden we op de eerste avond geen wifi-verbinding, zodat er toen nog niet kon worden geüpload', aldus Van der Sterren.

Het genereren van een concertfilm kan straks helemaal automatisch

Van der Sterren toont even later de achterkant van het systeem, dat automatisch herkent welke stukjes video waar in het liedje zijn opgenomen. Op die manier starten alle stukjes opname precies op het juiste moment. De VPRO maakt er op Lowlands een gridview met meerdere kleine venstertjes, die op precies de correcte seconde verschijnen en weer verdwijnen.

Het succes staat of valt uiteindelijk bij genoeg filmers en op Lowlands was dat geen probleem. Van der Sterren: 'De vrijwilligers zijn erg enthousiast. We hebben bij elk optreden dat we mochten filmen genoeg materiaal.' 


Het FIY-systeem rangschikt de geuploade filmpjes van de gebruikers chronologisch

Film It Yourself lijkt na de slaagde proef op Lowlands klaar voor de volgende fase: verbetering van het proces zodat de VPRO er zelf niets meer aan hoeft te doen. FIY draait dan zelfstandig op het web. Anderen kunnen dan Film It Yourself inzetten om met groepen mensen gezamenlijk online videoproducties te maken. 'Denk aan artiesten die dit samen met hun fans willen doen', aldus Van der Sterren. 'Wij willen hen dan faciliteren door FIY als platform aan te bieden.'

FIY blijft ook niet beperkt tot concertregistraties. 'We praten al met de NOS over onder meer toepassing rond sport of hard nieuws. Ook werken we aan een API waardoor we anderen toegang geven tot extra gegevens aan de achterkant. Dan kunnen ze zelf filmpjes selecteren, bijvoorbeeld op basis van tags of kleuren. Dit is nog maar het begin.' 

Uiteindelijk kan FIY ook live gaan streamen en schakelen tussen verschillende deelnemers. Denk aan: beelden van Koninginnedag of de Gouden Koets. Die komen misschien straks niet alleen van de cameramensen, maar ook automatisch van mobiele filmers langs de route. Apps als die van FIY zijn de eerste stapjes op het gebied van gecrowdsourcte tv.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Applaus voor de VPRO. Ik vind het een geniale actie dat alle filmpjes uit het publiek aan elkaar kunnen worden gekoppeld voorzien van perfect synchroon geluid. Benieuwd waar dit allemaal toe gaat leiden.

 

SUPER

 

Erg cool idee. Ben benieuwd hoe het eruit zal zien met de nieuwste generatie iPhones, die wel een behoorlijke camera hebben. Dan zal de kwaliteit vooruit springen.

 

Dit is ooit al eens voorgedaan door een andere band. Die verzochten dan fans om hun (amateur)beelden van hun optreden op te sturen, daar werden hun eigen audioopnames aan gekoppeld en een DVD van gemaakt. Is wel niet zo high tech, maar ach

 

Dat waren de Beastie Boys...

 

Heeft veel potentie, hoop in de toekomst te zien dat ze er ook een echte concertregistratie van kunnen maken. Nu zie je 'alleen nog maar' alle beelden naast elkaar afgespeeld worden.

 

Nieuwsbrief