Film van de week: Brave ***

Film van de week: Brave ***

18-07-2012 11:45 Laatste update: 28-04-2018 17:09

Pixars eerste sprookje. Het is ook prompt meer een Disney film dan een Pixar flick.

Brave is diverse opzichten een primeur voor de gevierde animatiestudio Pixar. Voor het eerst wordt er een sprookje verteld en voor het eerst is er sprake van een vrouwelijk hoofdpersonage, de Schotse prinses Merida. Ook de regisseur is voor het eerst een vrouw, Brenda Chapman, al werd ze tijdens de productie vervangen door Mark Andrews. Helaas voor Pixar-fans levert de studio ook voor het eerst een animatiefilm af die eerder in de traditie van eigenaar Disney past dan in zijn eigen.

Het verhaal vertelt over de genoemde Schotse prinses die op een leeftijd komt dat ze uitgehuwelijkt zal worden aan de eerstgeboren zoon van een van de clanleiders in haar vaders koninkrijk. Die zoons strijden in een competitie om haar hand. Merida heeft echter weinig trek in een dergelijke deal: "I want my freedom!" Ze torpedeert de competitie door de zonen op de handboogschietbaan te deklasseren - een van de mooiste scenes die ook in onderstaande trailer voorkomt. Ze worstelt zich los van haar moeders juk door haar met een toverdrankje, dat ze bij een heks in het bos heeft gescoord, eh, buitenspel te zetten. Dat gaat natuurlijk helemaal mis. Ze moet onder tijdsdruk de schade herstellen en weet onderwijl ook een uitweg te vinden uit haar benarde situatie. Eind goed, al goed.

Brave is een heerlijke film dat op een frisse manier wordt verteld en prachtig is geanimeerd. (Pixar heeft voor de film zijn animatiesysteem voor het eerst in 25 jaar compleet herschreven.) En niet onbelangrijk: de personages gaan niet zingen! Toch is Brave voor Pixars doen minder vernieuwend en niet zo gelaagd. Eerdere releases waren een feest voor jong én oud. De moraal van het verhaal in Brave wordt te vaak letterlijk verteld in plaats van dat dramatische gebeurtenissen voor zichzelf spreken. Brave is in dat opzicht meer een kinderfilm.

Pixar schreef in 1995 filmgeschiedenis met Toy Story, de eerste animatiefilm die compleet op de computer was gemaakt, en reeg vervolgens een serie meesterwerken aan elkaar: A Bug's Life, Toy Story 2, Monsters Inc., Finding Nemo, The Incredibles, Cars, Ratatouille, Wall-E, Up en Toy Story 3. Voor Finding Nemo, The Incredibles, Ratatouille, Wall-E, Up en Toy Story 3 won Pixar de Oscar voor beste animatiefilm, een categorie die pas sinds 2001 bestaat.

De kracht van Pixar is dat de studio technologische innovatie combineert met voortreffelijke storytelling. Cars 2, die vorig jaar verscheen, was wat dat betreft onderhoudend maar het ontbrak aan x-factor. Ook Brave mist diepte. Het zal toch niet zijn dat de geniale ideeen, waarvan de meeste bedacht zijn tijdens één legendarische lunch in 1994, op zijn?

Beoordeling: ***

(* = fail ** = jammer *** = not bad **** = aanrader ***** = classic)