Film van de week: Monsters ****
Nieuws

Film van de week: Monsters ****

donderdag 28 april 2011 12:15

Groots geweld van mytische proporties in Thor deze week versus de minimalistische scifi in Monsters. Erwin kiest de laatste.

Een mooi contrast deze week in de bios. Aan de ene kant het bombastische superheldenepos Thor uit de Marvel stal waar regisseur Kenneth Branagh zijn Shakespeare-tik in kwijt kon. Aan de andere de minimalistische sciencefictionfilm Monsters van Gareth Edwards, die door het beperkte budget naast de regie ook het scenario en de special effects voor zijn rekening nam.

De voorgeschiedenis van het verhaal in Monsters is dat er buitenaards leven is ontdekt op de maan Europa van Jupiter. Een ruimtesonde wordt gestuurd die bij terugkeer crasht in noorderlijk Mexico. Van daaruit heeft een levensvorm zich verspreid.

In de film volgen we een fotojournalist (Scoot McNairy) die ter plaatse is om schokkende plaatjes te schieten. Hij krijgt van zijn uitgever echter de opdracht diens dochter (Whitney Able) veilig naar de VS te escorteren. Dat gaat gepaard met de nodige tegenslag, waardoor ze door 'geinfecteerd gebied' moeten. Bij de Amerikaanse grens stuiten ze op een enorme muur. Symbolisch. In een prachtige slotscene komen ze in aanraking met de levensvorm. Hun leven is voorgoed veranderd.

Edwards heeft met beperkte middelen een juweeltje gemaakt. Daarin doet Monsters me denken aan Moon van Duncan Jones met Sam Rockwell. Special effects spelen slechts een bijrol. Het verhaal wordt gedreven door de personages. Een kleine film met een groot hart.

Beoordeling: ****

(* = fail ** = jammer *** = not bad **** = aanrader ***** = classic)

De bedenker en hoofdredacteur van Bright. Erwin heeft een zwak voor tech, een oog voor design en een neus voor trends. Hij woont in Amsterdam samen met vijf vrouwen: zijn vriendin, hun dochters en twee poezen.

Reacties

ben benieuwd! bedankt voor de review.

 

Ik kan niet geloven dat er niet eerder een film is uitgebracht met deze titel.

 

Hoi erwin, even offtopic, je vroeg om comments bij het uitbrengen van de bright ipad editie. Zit je daar nog om verlegen? If not dan niet doorlezen.
Ik vond het mooie design maar voor een ipad app had ik eigenlijk veel meer verwacht. Eigenlijk zoals de iphone app maar dan PLUS. Ben echt bereid te betalen (ook voor een abo betaal model maar ik vond de ipad app summier. Leuk die video interviews maar na een keer gezien niet meer interresant genoeg om opnieuw te zien. En dat vind ik juist goed aan de iphone app en jullie blad. Gooi ikook nooit weg want goed om nog es door te bladeren. Ik verwacht kortom beter en zeker voor het geld vande ipad app. Goedkoop was tie niet. En waarom een 'magazine' terwijl een flipboard achtige app op zn brights wellicht tien keer beter is? Affijn ik hoop dat de toekomst iets brights brengt voor de ipad... Mvg dave

 

Bedankt!

 

klopt het dat ik alleen een trailer zie of hoor ik ook nog een stuk tekst te zien? die zie ik namelijk niet in mijn android brigt app! soms vernieuwd de app ook niet beetje wazig! weet niet of dat aan mij ligt of aan de app!

 

Ik heb deze film al gezien, maar dat is zeker al 1 jaar geleden, gedownload destijds, als ie gemaakt is met een klein budget, dan is het knap gedaan!

 

Vooral blijven downloaden dan maar. Dan zullen de budgetten steeds kleiner worden en de films beter......

 

ah, de ripoff van district 9, maar dan zonder de humor. ik vond het maar een matige film

 

Als je echt maar echt niks te doen hebt, dan is het wel aan te raden. Anders is het zonde van je tijd.

 

Vond het een goede film, omdat het sci-fi is, maar de focus lag volgens mij meer op de mensen, de omgeving en daarbij dan de aliens.
hoewel het een korte film was, had ik wel het idee dat ze lekker de tijd namen om je dingen te laten zien ( maar ook weer niet te veel)

 

Ik vond het knap hoe een interessant verhaal zo saai kan worden verfilmd. 1 ster wat mij betreft.

 

Nieuwsbrief