Filmposters bewijzen: Hollywood alsmaar killer
Creative Class

Filmposters bewijzen: Hollywood alsmaar killer

dinsdag 19 juni 2012 13:05

Filmposters worden elk decennia donkerder en killer. Een interactieve infographic toont dat aan.

Een analyse van de kleuren in 35 duizend filmposters van 1914 tot nu heeft aangetoond dat de posters steeds koudere kleuren gebruiken: meer zwart en blauw, minder geel en rood. Programmeur Vijay Pandurangan stelt dit vast na een eigen onderzoek en heeft daar ook een fraaie interactieve infographic van gemaakt.

Een van de oorzaken van de donkere, koudere kleuren zou kunnen zijn dat bepaalde filmgenres flink in opmars zijn, zoals thrillers en sci-fi, waarbij specifieke kleuren horen. In 1914 haalden, oranje, geel en rood samen nog 65 procent van de kleuren in filmposters, terwijl dat anno 2011 was teruggelopen naar 33 procent.

Ook de afname van illustratie ten faveure van fotografie speelt mee en de modegevoeligheid van bepaalde kleuren. Maar over het algemeen is volgens Pandurangan de trend duidelijk: Hollywood wordt donkerder.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Misschien zijn alle enge films met bloed allemaal wat minder voor de hand liggend ontworpen, en zoeken ze het nu in koele kleuren om enge dingen te laten zien. 

 

Wat een flauwekul.
Net als in product design, graphic design, interrieur design, mode, etc. zijn er trends in film posters. Natuurlijk zien de film posters van 10 od 40 jaar geleden er anders uit.
Waarom zouden film posters niet mee gaan met de tijd. Beetje onzinnig om hier aandacht aan te wijden.

 

Nieuwsbrief