Filmsector geeft streamen nog steeds geen kans
Nieuws

Filmsector geeft streamen nog steeds geen kans

woensdag 01 februari 2012 10:30

De filmwereld blijft maar huiverig voor internet. Legaal online aanbod van speelfilms is afgelopen jaar zelfs afgenomen.

Terwijl de muziekbranche inmiddels de stap naar betaalbaar legaal streamen heeft gemaakt, weigert de filmsector nog steeds consumenten een goed online alternatief te bieden. Het aantal bekende speelfilms dat beschikbaar is voor legaal streamen is de afgelopen twaalf maanden zelfs gedaald, blijkt uit een inventarisatie van de top 100 films van 2010 en 2011 bij online filmdiensten Netflix, iTunes, Amazon en Vudu. Er verschijnen nog altijd meer films op dvd dan dat er beschikbaar zijn om tegen betaling te downloaden of streamen.

Netflix, dat later dit jaar in Nederland zou starten, laat als enige online videodienst van 2010 op 2011 een stijging zien in het aantal filmtitels. Bij iTunes, Amazon en Vudu daalde het aanbod. Filmstudio's halen regelmatig films na een tijdje weer van de online filmdiensten af. Ze blijven kennelijk meer geloven in de verkoop van plastic schijfjes, dan in een groot online assortiment. 

Rond het debat over anti-piraterijwet SOPA schreeuwde de Amerikaanse filmindustrie moord en brand over piraterij. De filmstudio's rommelden met cijfers om maar aan te tonen dat ze miljarden dollars mislopen door filesharing. In de praktijk blijken er nog altijd relatief weinig films legaal online te worden aangeboden, zodat Hollywood zich misschien beter kan afvragen hoeveel geld er niet is verdiend door het eigen beleid. De Amerikaanse bioscoopinkomsten dalen weliswaar, maar dat komt volgens filmrecensent Roger Ebert zeker niet alleen door internetpiraterij, maar vooral door andere redenen, zoals de hoge prijzen voor kaartjes en snacks, en irritant publiek in de filmzalen.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

afbeelding van Erwin van der Zande

Niet juist, ook het bioscoopbezoek, of in elk geval de omzet daaruit stijgt, ook in de VS. De entertainmentindustrie wereldwijd laat alleen maar groeicijfers zien: 

What Piracy? The Entertainment Industry is BOOMING!

 

dat waren cijfers t/m 2010. in 2011 daalden ze wel. in 2011 min 4,5 % bioscoopomzet tov 2010:

http://moneyland.time.com/2011/12/28/thumbs-down-2011-saw-least-movie-tickets-sold-since-1995/

 
afbeelding van Erwin van der Zande

In Nederland in 2011 in elk geval een record geboekt: 2011, zeer goed jaar voor de bioscoopbranche

 

One way or the other, media zal een weg vinden naar de huishoudens. Is het neit legaal met de filmindustrie, dan maar illegaal en via thepiratebay.

 

Idd de filmindustrie groeit nog steeds. Het is erg jammer dat streamen zo wordt tegengewerkt, want er zijn een hoop goede streamdiensten. Helaas zijn deze op deze manier, geen lang leven beschonken..

Ik vraag mij ook af hoelang diensten als Spotify blijven werken. De dienst werkt uitstekend, de wereld is er blij mee. Alleen wat machtige muziekmaatschappijen willen er vanaf en die winnen het tot nu toe nog altijd! Zie MegaUpload

 

Leuk de brighters gewoon elkaars stukken bekritiseren. Goede zet.

 

Luv P2P

 

De grote vraag is of de UltraViolet Techniek/DRM daar verandering in het online aanbod gaat brengen.
Zouden jullie een uitlegparty van UltraViolet kunnen maken? http://www.uvvu.com

Ik vindt het ook wel verdacht dat ze nu met deze UV-techniek komen. Ze de RIAA/Brein's/etc alle 'illegale' aanbieders laten aanpakken. En de regelgeving door regering heen drukken. En zo straks ook hun zwaar beperkte en dure product door de strot heen gaan drukken.

Deze manier van handelen is heel erg duister. En de regelgeving (SOPA/PIPA/ACTA) is zeker niet iets om blij van te worden

Ik heb zelf een leuke CD/DVD/Game/Vinyl verzameling. Ik wil best betalen maar tegen een prijs die het product waard is.

 

Stel je voor dat de verkoop van muziek en beelddragers (DVD etc.) in NL de komende tijd net zo hard gaat stijgen als het bioscoopbezoek.

Wedden dat BREIN dan gaat roepen dat het te danken is aan 'hun' Pirate Bay-blokkade?

 

Film maatschappijen moeten toch wel in zien dat we al jaren in een ander tijdperk leven, eentje met internet? Hoezo zij zelf niet hier gebruik van maken maar alleen maar piraterij lopen af te vlammen snap ik niet. Ze zouden denk ik veel meer geld verdienen als ze meer online en goedkoop zouden aanbieden dan nu...

 

Nieuwsbrief