Flesje bronwater 50 keer viezer dan kraanwater

donderdag 29 november 2007 18:00

Flessenwater belast het milieu dertig tot duizend maal meer dan kraanwater, dat berekent Alex van der Helm in het proefschrift waarmee hij maandag promoveert aan de faculteit Civiele Techniek van de TU Delft.

'Per jaar staat de milieubelasting van kraanwater voor één persoon gelijk aan slechts een autorit van zestig kilometer.' Voor een flesje bronwater betaal je bovendien ruim honderdvijftig keer zo veel als eenzelfde hoeveelheid water uit de kraan, zegt Van der Helm.

Dat terwijl het Nederlands kraanwater het beste ter wereld is, en in Utrecht de Sourcy gewoon uit de kraan komt. 'In de wereld geven we 100 miljard per jaar aan flessenwater uit. Terwijl een verdubbeling van het jaarlijks budget van 15 miljard voldoet om de door de VN vastgestelde Millennium Development Goals te volbrengen en het aantal wereldburgers zonder drinkwater te halveren. Daarmee worden flessen overbodig, en brengt Van der Helm een kip en ei dilemma aan het licht.

Waternet, het drinkwaterbedrijf van de Amsterdamse regio probeert ons ervan te doordringen dat een flesje bronwater niet nodig is. Op scholen zijn waterkoelers geplaatst met doodgewoon kraanwater. Krijg je gratis een flesje bij.

Update 30-11-07: Enkele cijfers zijn in overleg met Alex van der Helm aangepast.

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Drinkwater in Nederland moet aan veel hogere eisen voldoen dan bronwater. De laatste wordt op veel minder stoffen gecontroleerd dan drinkwater. Een litertje drinkwater kost iets van 0,030 cent/liter. Een litertje bronwater doet 70 -80 cent, en je moet er nog voor naar de supermarkt ook. Veel mensen drinken bronwater gekoeld en drinkwater rechtstreeks uit de kraan en geven daarom aan bronwatrr de voorkeur. Als je drinkwater ook gekoeld drinkt smaakt het net zo goed of beter dan bronwater...
 
Interessante invalshoek. Maar hoe zit het met de voedingswaarde van kraantjeswater. Het is toch niet enkel de smaak die telt. Zitten er evenveel mineralen in kraantjeswater als in bronwater? En wat met de heoveelheid kalk?
 
Die is nagenoeg gelijk: http://www.food-info.net/nl/national/ww-water.htm
 
Raar verhaal. "Flessenwater belast het milieu dertig tot duizend maal meer dan kraanwater, dat berekent Alex van der Helm" Dit ligt niet aan het water maar aan de verpakking, het petflesje. Drinkwaterbedrijf Amsterdam valt nu de bronwaterleveranciers aan door te stellen dat bronwater niet nodig is. Vervolgens delen zij gratis de zo milieubelastende flesjes uit. In mijn ogen een pot en ketel verhaal.
 
afbeelding van Ingeborg van Lieshout
@Huub: Een beetje pot en ketel is het wel ja. De bedoeling van de tappunten is echter dat je met je eigen flesje water kan halen. In de winkel koop je je water telkens inclusief fles. en vergeet het transport niet. De leidingen zitten al vol met water, en een vrachtwagen rijdt niet zonder lading.
 
Is Huub mischien de leverancier van de bekende waterfles? Wanneer men alleen al over zal gaan op kraanwater hoeven al die vrachtwagens ook niet meer rond te rijden. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit een enorm positief effect op het milieu zal hebben. Denk aan CO2. Idereen weeet dat Nederlandse water van een uitstekende kwaliteit is water uit de fles is een wezen een overbodige luxe en past eigenlijk niet meer in deze tijd
 
Huub is inderdaad leverancier van de bekende waterfles, welke overigens een statiegeldfles is en dus steeds opnieuw gevuld wordt. Maar daarnaast is Huub ook de leverancier van waterkoelers aangesloten op de waterleiding, omdat de kwaliteit van het Nederlandse water inderdaad uitstekend is. En ook Huub vind het belangrijk dat kinderen op school gestimuleerd worden water, kraanwater wel te verstaan, drinken alleen leveren wij daar liever geen wegwerpflesje bij maar een steeds opnieuw te gebruiken bidon. Het gaat mij te ver om bij deze post ook nog onze naam te zetten maar voor eventuele vragen ben ik zeer eenvoudig te googlen.
 

Leidingwater heet van gelijke of zelfs betere kwaliteit te zijn dan bronwater; let wel bij de huidige staat van wetenschap en meettechniek.
Boze wetenschappelijke tongen beweren ook, dat leidingwater in tegenstelling tot bronwater van moluculaire trilling verandert en daarmee aan 'vitaliteit' verliest.
Ontwikkelingslanden zijn zeker hoofdzakelijk aangewezen op bronwater en is leidingwater er grotendeels niet haalbaar.

 

Het gaat om definities. Als MS schrijft over bronwater in 3e wereld bedoelt hij waarsch. water dat uit een echte bron omhoog kwelt, zoals op b.v. W. Java. Dat heeft niet te maken met flessenwater, dat is water dat uit een put komt, geboorde put, dikwijls aageduid met het germanisme "bron", Brunnen. In Nederland zou men het water in de sprengen van de Veluwe bronwater kunnen noemen.

 

Over die vitaliteit waar Maarten het over heeft, staat goede informatie op www.quavita.nl en www.stichtingwater.nl . Ik heb een vitaliser gekocht in mijn huis en heb nu niet alleen het gezondste, maar ook het lekkerste en zachtste water van Nederland! Zonder dollen, het is heerlijk.

 

ja ik vind het zo vies

 

Nieuwsbrief