Flexwerken in de zon
Nieuws

Flexwerken in de zon

vrijdag 28 januari 2011 12:53

ZonSpots in de stad voorzien voorbijgangers van stroom en wifi. Even lekker buiten werken of snel je telefoon bijladen.

Eigenlijk zijn er weinig beperkingen om in de zomer lekker buiten te werken. Even in het park met je laptop gaat best, zeker sinds je via je mobiele telefoon of een dongel voor een internetverbinding kan zorgen. Blijft er - naast te veel zonlicht op je scherm - slechts één beperking over: de batterij van je laptop of smartphone.

Op zogenaamde ZonSpots kun je aan een tafel in de buitenlucht je laptop of smartphone even inpluggen. De stroom wordt opgewekt door zonnecellen en als extraatje zijn de ZonSpots ook voorzien van wifi. Beide kun je gratis gebruiken.

'Het doel van ZonSpot is om duurzame energie op een leuke manier onder de aandacht te brengen. Je ziet wel eens ergens een windmolen en weet dat er zonnecellen zijn, maar de zichbaarheid van duurzame projecten is vaak beperkt en staat ver van de mensen af', zegt Anne Janssens van ZonSpot. 'De ZonSpot is eigenlijk de nieuwe telefooncel.'

Voorbijgangers kunnen gratis van een ZonSpot gebruikmaken. Dat kan omdat bedrijven een ZonSpot kunnen sponsoren en bijvoorbeeld reclame voor hun duurzame projecten of producten kunnen tonen op het inlogscherm van de wifi. 

Hoe groot de uitrol van de ZonSpot wordt, is nog niet duidelijk. Volgens Janssens spreken sommige partijen al over vijftig punten. De eerste moet er hopelijk al dit voorjaar zijn, op de Zuid-as vlak bij station WTC. 

Het project wordt gesteund door Amsterdam Smart City, dat zo veel mogelijk energie wil besparen door gebruik te maken van slimme technologieën. Een van de andere projecten van Amsterdam Smart City is om de kantoren op de Zuid-as uit te rusten met 3 duizend zonnepanelen.

Reacties

Super leuk project! Alleen zie ik dat niet helemaal voor me hoe je de laptops kan opladen, want die 3 panelen zijn toch niet genoeg om continu genoeg spanning te leveren? Of zitten er misschien accu's in de paal? Daarnaast ben ik benieuwd hoe ze vandalisme willen tegengaan aangezien je stopcontacten moet toepassen. Het zal dan wel alleen geschikt zijn voor plekken met veel sociale controle.

Desalniettemin, mooi concept!

 

Oh ja, die vandalisten...
Wanneer verdwijnen die is?

Trouwens, het valt me op dat mooie dingen vaak niet gesloopt worden. Kijk bijvoorbeeld naar wat ze in de metro hebben gedaan in Amsterdam. Die werd van binnen altijd ondergekalkt. Nu ze zijn bedenkt met kunst door middel van grote stickers gebeurt er niets meer.
Maar het moet sowieso hufter-proof worden. Want dit is veel te kostbaar.

 

Geniale uitvinding!
Eerlijk gezegd heb ik iets dergelijks jaren geleden al bedacht en uitgewerkt. Maar net toen ik op "save" wilde drukken, viel de batterij van mij laptop uit.
De ZonSpot belooft gouden tijden voor ons "mooi-weer-uitvinders"!

 

Cooolll

 

Super! Ergens binnen of overkapt kan natuurlijk ook, denk aan NS station, schiphol, RAI, La Place etcetc

 

Leuk als het geen hangplek wordt of dat mensen daar leuk stroom komen aftappen voor vanalles, en idd vandalisme.

 

Stroom aftappen "voor van alles" is natuurlijk precies de bedoeling!

Als hangplek is het ideaal! Je telefoon kan dan op maximaal volume crappy muziek uitblaten, of drie door elkaar!

Aan de andere kant: Alleen 's nachts is het voordeel voor deze hangplek weg, geen zon=geen stroom. en als ik er zit: de mosquito werkt vast ook op zonne-stroom
http://amstelveen.blog.nl/files/2009/05/mosquito_41.jpg

 

"ergens binnen of overdekt kan natuurlijk ook" de hele essentie van het idee is dat je 1 buitenzit en 2 het hele geval wordt gepowerd door zonneenergie.

 

Binnen kun je ook zonneenergie opvangen ...

 

Relaxed met je macbook pro van 1500 euris op een bankje tussen de scooterjeugd zitten. Kan helaas niet meer tegenwoordig. Ben al bang om mijn smartphone in het openbaar te pakken met die bontkraagjes in de buurt.

 

Stuitend om in bijna elke reactie zoveel angst te lezen. Het zou een stuk veiliger zijn als niet iedereen zo bang was.

 

Ik ben benieuwd wie dit plekje gaat claimen op koninginnedag!
;-P

 

Het is net dat poeltje met water in Afrika. De hertjes komen drinken en de leeuwen en hyena's liggen op de loer. Vul zelf maar in....

 

Mensen vanwaar al die angst. Het is toch grwoon een super goed idee. Kijk maar is in de zomer in een park als het vonldelpark hoeveel mensen daar al met hun laptop etc zitten die worden ook niet berooft!! Echt in de parken is voldoende sociale controle. Echt geweldig idee hoop dat het snel word geplaats!

 

Maar dan moet je altijd met een groepje staan anders wordt e toch beroofd.

 

Mijn ipad gaat een dag mee, de laptop straks ook. Dus een bankje is voldoende.

 

Ja giegel, nu nog wel, maar over een half jaar (zomer) is je ingebouwde accu dusdanig versleten dat je halverwege de dag toch zal moeten bijladen :)

 

Nieuwsbrief