Foto's op Facebook zijn vaker reden voor ontslag
Nieuws

Foto's op Facebook zijn vaker reden voor ontslag

maandag 07 mei 2012 09:36

Sociale media kun je inzetten voor het vinden van een baan, maar ze kunnen je ook je baan kosten. 

Werkgevers houden hun medewerkers in de gaten via sociale media en dat leidt tot meer ontslagen, zegt juridisch dienstverlener Arag maandag in het AD. Een op de drie bazen zou hun werknemers controleren op Facebook of Twitter. Tien procent controleert zelfs regelmatig.

"Een ondernemer kan gemakkelijk een blik werpen op Facebook of Twitter om te weten wat zijn werknemers in hun vrije tijd uitspoken", zegt een woordvoerder van Arag in de krant. "Veel mensen gooien van alles online en vaak zijn collega's met elkaar verbonden via sociale media. Wie zogenaamd ziek is, maar vervolgens feestend op een foto staat, kan in de problemen komen."

Bij ontslagrechtzaken zien rechters uitingen op internet als bewijs. Zo werd een werknemer van Blokker ontslagen nadat hij zijn werkgever uitschold voor 'hoerenbedrijf'. Een operatieassistente die  al maanden ziek thuis zat, werd ontslagen nadat collega’s online zagen dat ze ondertussen wel optrad met haar bandje.

Volgens Arag nam het aantal arbeidsconflicten in het eerste kwartaal met 20 procent toe, sociale media speelden daarbij een belangrijke rol.

Heb jij het idee dat jouw werkgever je Facebook- of Twitter-pagina bekijkt. En houd je daar rekening mee?

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

Lijkt me nogal wiedes dat werkgevers dit doen. Gewoon eerlijk zijn, of je facebook-pagina beter afschermen. :)

 

Ook dom als je je ziek meld en vervolgens leuke dingen op facebook zet.. Mensen die daarover liegen verdienen ook ontslag en zo maken ze het hun werkgever wel erg gemakkelijk.

 

Mijn werk- en privé/online identiteit zijn dusdanig goed gescheiden dat ik me daar geen zorgen over hoef te maken. Mijn werkgever weet 0,1% van mijn privéleven en dat is mijn woonadres. ;-)

 

Nieuwsbrief