Blok je wifi voor de buren
Nieuws

Blok je wifi voor de buren

woensdag 16 mei 2012 09:01

Met een speciaal behang hou je je wifi binnen en profiteurs van gratis internet of erger buiten.

Onderzoekers aan het Franse Institut Polytechnique de Grenoble hebben een wel heel bijzonder behang ontwikkeld. Samen met Centre Technique du Papier maakten ze een muurpapier dat het het wifi-signaal blokkeert. Dat is op zich niet heel knap — wanneer je van je huis een kooi van Faraday zou maken, zouden alle signalen ook binnen je muren gevangen blijven. De truc van het Franse behang is dat het alleen bepaalde frequenties blokkeert. Zo kun je wifi afschermen terwijl je mobiele telefoon en radio het gewoon blijven doen. Het behang kan de frequenties 0,9, 1,8 en 2,1 GHz (GSM) of 2,45 en 5,5 GHz (wifi) tegenhouden. 

Het behang kan die specifieke signalen tegenhouden door z’n speciale sneeuwvlokjes-patroon. Naast dat je er wifi-snoepers en data-dieven mee buiten de deur kan houden, zien de makers ook andere toepassingen. Het behang blokkeert namelijk ook de specifieke signalen van buitenaf. Zo zouden bijvoorbeeld ziekenhuizen en theaters het signaal kunnen blokkeren dat zou kunnen storen met hun apparatuur of de voorstelling. En plaatsen met betaalde wifi zouden dit kunnen gebruiken om te voorkomen dat klanten alsnog gratis via andermans wifi internetten. De prijs van het behang ligt volgens de makers vrij gemiddeld, het papier moet volgend jaar in de winkel liggen.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

En sich is een beveiliging op je netwerk iets goedkoper, lijkt mij.

 

Afhankelijk van wat voor ramen/deuren je hebt, moet je die ook meteen behangen. Anders gaat het signaal zo alsnog de straat/gang op.

Wat dit overigens ook kan voorkomen: storingen doordat iedereen in de flat een wireless router heeft en er dus nauwelijks vrije kanalen zijn. Daar lijkt het me nóg interessanter voor...

 

Interessant voor restaurants om frequenties van mobiele telefonie te blokkeren. Komt er misschien eindelijk een einde aan die sneue figuren die een gezellig avondje uit verstieren door luidruchtig te gaan zitten bellen of opzichtig sociale media gaan zitten checken omdat ze niet 5 minuten zonder kunnen.

 

Nieuwsbrief