Galaxy S III: 4,8 inch scherm en Siri-rivaal
Nieuws

Galaxy S III: 4,8 inch scherm en Siri-rivaal

donderdag 03 mei 2012 21:44

Samsungs Galaxy S III heeft een 4,8 inch scherm maar is toch vrij compact. Hij heeft ook de Siri-achtige spraakassistent S Voice.

Samsung heeft donderdagavond in Londen de Galaxy S III gepresenteerd. De opvolger van de S II, de best verkochte telefoon van 2011 in Nederland, is groter geworden. Het scherm is nu 4,8 inch en heeft een 720p-resolutie. Het Android 4.0-toestel is maar 8,6 mm dik en weegt slechts 133 gram. Hij voelt erg licht aan, maar niet erg luxe met zijn afgeronde plastic achterkant. De S III is op 29 mei te koop in twee kleuren, donkerblauw en wit. Prijzen zijn nog niet bekend.

"Ja, het scherm is 22 procent groter, maar we zijn er in geslaagd om de schermrand flink te verkleinen, waardoor het toestel zelf nauwelijks groter aanvoelt", sprak de Belgische marketingmanager Loesje de Vrieze in Londen. De S III werkt met een nieuwe quadcore-processor (1,4 Ghz). Hoeveel sneller deze is geworden, vertelde Samsung niet. De eerste tests zijn veelbelovend. De S III is mogelijk net zo snel als de HTC One X, de eerste quadcore-telefoon. Er is keuze uit 16, 32 of 64 GB intern opslaggeheugen, uitbreidbaar via geheugenkaartjes.

De camera aan de achterkant heeft een 8 megapixel resolutie. Je kunt, net als bij de HTC One X en S, ook fotograferen tijdens het filmen. Dat werkt net zo makkelijk als bij de Taiwanese concurrent, bleek tijdens een test. De frontcamera biedt ook een opvallend goede kwaliteit (1,9 megapixel), wat prettig is bij zelfportretten. 

De S III is volgens Samsung-directeur Jk Shin 'geïnspireerd door de natuur'. Dat is althans de manier waarop Samsung de marketing wil aanpakken. Het vrij vergezochte 'natuurconcept' - het toestel heeft immers veel plastic - blijkt onder meer uit de ronde kiezelsteenachtige vormen en nieuwe watergeluiden bij de ringtones en tijdens het unlocken. Samsung heeft ook allerlei softwarefuncties toegevoegd die het gebruik van het toestel 'natuurlijker' moeten doen aanvoelen.

Zo is er de nieuwe persoonlijke spraakassistent S Voice, die lijkt op Siri en volgens Samsung kan reageren op gewoon taalgebruik. De spraakbediening is te activeren door tegen de telefoon te zeggen 'Hi Galaxy' en vervolgens een vraag stellen, zoals 'wat is het weer in Londen?'. Wat is er allemaal nog meer mogelijk met S Voice? Met de spraakbediening kan je bellen, sms'jes, tweets en memo's inspreken, zoeken op het web of naar contactpersonen, apps openen, navigeren naar een bestemming, het inplannen van een agenda-item of taak, afspelen van playlists, instellen van wekkers en timers of instellingen veranderen, zoals het aan- en uitzetten van wifi.

Als je zegt 'ik wil een foto nemen', start hij automatisch de camera-app. We hebben dat getest en dat werkte redelijk. Lastiger was het om de telefoon te unlocken met een zelf ingesteld woord, wat ook mogelijk is. Maar dat kan ook aan de rumoerige ruimte hebben gelegen. Je moet dat unlockwoord, met minstens drie lettergrepen, vier keer inspreken in het settingsscherm. S Voice werkt met zeven talen, maar jammer genoeg, net als Siri, nog niet met Nederlands.


Geen zwart maar zeer donkerblauw

Een andere nieuwe functie Direct Call laat je automatisch een gesprek opzetten als je tijdens het schrijven van een sms'je bedenkt dat je eigenlijk toch wilt bellen. Je hoeft alleen de telefoon naar je oor te brengen, wat de bewegingssensoren in het toestel oppikken, waarna meteen het bellen begint. Dit werkte prima, al is het nut van de functie niet heel groot.

Volgens Samsung herkent de telefoon via de frontcamera automatisch als je hem gebruikt. Dankzij deze functie 'smart stay' blijft het scherm helder zolang je naar het toestel kijkt, zodat hij niet heel storend op de besparingsstand gaat als je lange tijd een filmpje kijkt. Het omgekeerde - dat hij standby gaat als je hem even niet aankijkt - konden we tijdens een test niet reproduceren. Als je een belangrijke oproep of bericht heb gemist, trilt het toestel als je hem oppakt. 

Ook voor delen zijn er veel opties. S Beam combineert NFC en Wifi Direct om sneller bestanden te delen met de telefoons van vrienden door alleen het toestel van de ander aan te raken. Dit werkte alleen door de achterkant van beide toestellen tegen elkaar te houden, doordat daar de nfc-chip zit. Met AllShare Cast is het scherm van de S III over te zetten naar bijvoorbeeld een tv. Er is ook een los verkrijgbare AllShare Cast Dongle. Samsung levert standaard Dropbox mee en geeft gebruikers twee jaar lang gratis 50 GB. 'Buddy photo share' is een app voor het delen van foto's, inclusief gezichtsherkenning, waarna de app voorstelt om de foto op te sturen naar deze personen.

De S III gebruikt Bluetooth 4.0, kan wifi-signalen bundelen en biedt naast GPS ook plaatsbepaling via het Russische alternatief Glonass. Samsung werkt nog aan een 4g-versie. Samsung komt verder met een accessoire voor draadloos opladen.

Samsung kondigde tot slot uitbreiding van zijn contentdiensten op Android aan. Zo komt de Video Hub met streaming films en tv-series beschikbaar in 7 landen, maar daar zit ons land volgens Samsung Nederland niet tussen. De Music Hub wordt later dit jaar een streaming dienst met 17 miljoen liedjes en komt wel in ons land beschikbaar. Samsungs muziekdienst krijgt net als iTunes Match een functie om liedjes in je eigen collectie te matchen met die in Samsungs cloudaanbod. 


Spraakassistent S Voice is te activeren via een woord dat je zelf kan instellen

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

En dan zweert men nog bij appel. Ook nadat men dit gelezen heeft. Ziekig. Haha. (ben zelf Htc liefhebber, only the best. no plastic shit Samsung).

 

Goed artikel, maar ik ben wel van mening dat het zeer suggestief is als het gaat om gebruikte materialen. De term voelt plastic aan geeft meteen een negatieve setting. Metaal is niet superieur aan kunststof. Het is duurder, zwaarder en daarnaast geleid het ook nog. Dat komt niet ten goede van de antenne.

Heb je al wel eens een valhelm van Aluminium gezien?

 

Persoonlijk ervaar ik plastic ook als inferieur en dat is ook niet onterecht. Plastic kan in sommige gevallen sterker zijn maar het gaat ook om de uitstraling, de look & feel en een mooi afgewerkte metaalvorm vind ik mooier en chiquer dan een plastic variant.
Voor mij hoeft het niet zo licht mogelijk te zijn, de iPhone4 die ik heb vind ik prettig zwaar. En Johan, die vergelijking met een valhelm slaat natuurlijk nergens op, een telefoon is geen valhelm. Kan ik ook zeggen dat je jouw vriend(in)/vrouw waarschijnlijk minder blij maakt met een plastieken ring. ;-)

 

Er is een klein verschil tussen iets als inferieur ervaren of inferieur zijn.
Natuurlijk mag je plastic lelijk vinden maar, laat dan duidelijk naar voren komen dat het om persoonlijke smaak gaat en iets minder suggestief.

En de vergelijking met een valhelm klopt wel degelijk als het gaat om bescherming van het inwendige van een telefoon. Hoe harder en stijver de behuizing hoe groter de kans dat door de interne schok er onderdelen kapot gaan.

En de kans is inderdaad aanwezig dat mijn vriendin edelmetaal wil hebben, maar ik ben dan wel weer blij dat ze niet zo'n iPhone van edelmetaal en diamanten wil hebben :-) Dat zou pas een dure hobby zijn.
Alhoewel... :-( (Ik hoop dat ze dit niet leest)

 

Nieuwsbrief