© The Witcher 3

De 10 beste games van dit jaar

De 10 beste games van dit jaar

26-12-2015 21:05 Laatste update: 27-04-2018 10:12

Van het grimmige The Witcher 3 tot het spannende Until Dawn, de verrassing van 2015.

Niet iedereen zit deze dagen te gourmetten met zijn familie. De Kerst(vakantie) is een uitgelezen moment om die spelcomputer weer even aan te slingeren, of je in te bouwen achter je PC om eens lekker te gaan gamen. Mocht je nog wat hiaten hebben in je collectie, dan waren dit toch wel de 10 beste games van 2015. In willekeurige volgorde overigens. 

The Witcher 3: The Wild Hunt

De eigenzinnige Polen hebben er hun tijd voor genomen, maar sleepten terecht in 2015 een kruiwagen met prijzen en onderscheidingen in de wacht voor deze grimmige, volwassen RPG met een grote, open wereld om te verkennen. Het is niet eens zozeer de combat als wel de personages, de verhalen en de wereld zelf die het genre naar een hoger niveau tillen. 

Voor: PC, PS4, Xbox One. Ontwikkelaar: CD Projekt RED. Uitgever: Bandai Namco

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

Metal Gear-bedenker Hideo Kojima gooide dit jaar nog een keer alles in de strijd en dat resulteerde in een nagenoeg perfect sluip-actie spionage-spel. Wat de makers met de proloog Ground Zeroes al lieten zien – de openheid van de levels waardoor je een basis op tal van manieren kunt infiltreren – zien we ook bij de MGSV, alleen veel en veel uitgebreider. De open wereld bestaat voor een groot deel uit rotsen en jungles, maar voelt levensecht en verveelt geen seconde. Het herspelen van de missies en de vele te ontdekken geheimen zorgt ervoor dat je getrakteerd wordt op honderden uren plezier. Een legendarisch goede game en tevens het slotakkoord voor grootmeester Kojima die met bonje Konami verliet. 

Voor: PC, PS4, PS3, Xbox One, Xbox 360. Ontwikkelaar: Kojima Productions. Uitgever: Konami 

Ori and the Blind Forest

Ori and the Blind Forest kwam dit jaar bij veel gameharten binnen. Niet zo vreemd want de platform-adventure is niet minder dan majestueus, meeslepend en magisch. En dat voor nog geen twee tientjes. Het ooit zo prachtige woud Nibel is stervende en het is aan Ori; een lichtgevend, vosachtig aapje om de corruptie in het bos te bestrijden. Gelukkig krijgt hij hulp van de Forest Spirit Sein die witte bliksemschichten op boosaardige wezens en fauna af kan schieten. De game combineert elementen van Rayman, Limbo, Child of Light, Zelda en Super Meat Boy en is behoorlijk uitdagend. De soundtrack is weergaloos. 

Voor: pc, Xbox One. Ontwikkelaar: Moon Studios. Uitgever: Microsoft 

Rise of the Tomb Raider 

Ik heb hier al eerder gezegd, en ik wil mezelf best nog even herhalen: Rise of the Tomb Raider is het waard om een Xbox One voor in huis te halen. Het avontuur kent een betere pacing dan zijn voorganger en laat je naar eigen inzicht je speelstijl bepalen. Ook het verkennen en klimmen en klauteren in eeuwenoude tombes speelt een grotere rol. Tenslotte ziet de game er prachtig uit. Avontuur met een hoofdletter A. 

Voor: Xbox One, Xbox 360. Ontwikkelaar: Crystal Dynamics. Uitgever: Microsoft

Bloodborne 

De spin-off game van de makers van Demon Souls en Dark Souls was wederom bloedstollend spannend en bij vlagen frustrerend moeilijk. Net als in de Souls spellen is het geen kwestie of je sterft maar wanneer. En dat moment kwam ook in deze game sneller en vaker dan je zou willen. In een gotische, duistere wereld vecht je tegen gestoorde bewoners en afzichtelijke monsters, die een nog groter en lastiger dan de ander. De game tilt trial & error naar een hoger plan en dwingt je te leren. Zodat je misschien de 20e keer wél die levelbaas verslaat. Dat klinkt als “spelertje pesten” maar dat is het niet. Want de wereld en diens vijanden zijn prachtig gemaakt, alsook de spookachtige omgevingen, de game blijft voortdurend spannend en de euforie wanneer je weer een stapje verder komt, is ongekend.

Voor: PS4. Ontwikkelaar: FromSoftware. Uitgever: SCE

Super Mario Maker

In deze Wii U-game kunnen spelers zelf Super Mario levels bouwen en deze vervolgens met de wereld delen. Zo krijgen gamers feitelijk een platform-spel met een oneindige hoeveelheid content. De game komt met een flinke reeks door Nintendo zelf vakkundig in elkaar gesleutelde levels. Zelfs als je nooit een level gaat bouwen kun je hier al dagen plezier van hebben. Maar als je je creativiteit de vrije loop wilt laten, mag je helemaal los door met alle bouwstenen en elementen uit Super Mario Bros. games. En dat is echt heel erg leuk én heel laagdrempelig. In Super Mario Maker kun je levels en spelwerelden bouwen uit de spellen Super Mario Bros., Super Mario Bros. 3, Super Mario World en New Super Mario Bros. U.

Voor: Wii U. Ontwikkelaar: Nintendo. Uitgever: Nintendo

Fallout 4 

Bethesda heeft opnieuw een enorme apocalyptische RPG-wereld geschapen na de val van De Bom met dit keer Boston als stralingsrijke setting. Maar knijp je ogen dicht en het is soms net alsof je naar Fallout 3 kijkt. Natuurlijk is de techniek verbetert, oogt Fallout 4 stukken beter dan zijn voorganger maar het spel is geen technisch hoogstandje. Gelukkig staat de gameplay nog altijd fier overeind. Verwacht echter geen wereldschokkende veranderingen maar subtiele aanpassingen en diverse aanvullingen op de bekende Fallout-gameplay. En opnieuw honderden uren rondreizen. Erg leuk: de mogelijkheid om deze keer je eigen nederzettingen te bouwen en te managen. 

Voor: pc, PS4, Xbox One. Ontwikkelaar: Bethesda Game Studios. Uitgever: Bethesda Softworks

Everybody’s Gone To The Rapture 

Het einde van de wereld zag er nog nooit zo mooi, vredig en ontroerend uit als in EGTTR, op zijn best in het hokje van de adventure te plaatsen al schept dat eigenlijk verkeerde verwachtingen. De indie-titel brengt de Apocalyps op een totaal andere manier in beeld dan games als Fallout en RAGE. Die bijna idyllische voorstelling van een Engels plattelandsdorpje in de jaren tachtig wordt ondersteund door in te zoomen op menselijke verhalen vol worsteling, liefde, verraad, jaloezie en verdriet. Het oplossen van het ‘grote mysterie’ van Everybody’s Gone To The Rapture is eigenlijk bijzaak. Het is de reis zelf, de verhalen die de omgevingen vertellen en de interpretatie van de speler die voor een unieke spelervaring zorgt. 

Voor: PS4. Ontwikkelaar: The Chinese Room. Uitgever: SCE

Until Dawn 

De verrassing van 2015! In Until Dawn speel je met acht verschillende figuren die samen gekomen zijn in een luxe berghut in de winter. Het is een klassieke horror-opzet waarbij de verschillende personages lekker cliché zijn aangezet. Echter, het is aan de speler en diens keuzes hoeveel van deze acht het overleven, en hoeveel er het loodje leggen want iedere keuze die je maakt, is van belang. De game is retespannend en geeft je echt het gevoel zelf in een horrorfilm beland te zijn.

Voor: PS4. Ontwikkelaar: Supermassive Games. Uitgever: SCE

Batman: Arkham Knight  

Derde en laatste deel in de fijne Arkham trilogie van de Britse studio Rocksteady waarbij we voor het gemak het uitbestede Origins maar even vergeten. In het laatste avontuur van de gemaskerde grommerd ogen Arkam en diens inwoners mooier dan ooit en heeft Batman een reeks nieuwe snufjes waarbij de Batmobile voor heel wat bruut plankgassen zorgt. De keur aan bekende sidekicks en schurken maakt het feest compleet. 

Voor: PS4, Xbox One. Ontwikkelaar: Rocksteady Studios. Uitgever: Warner Bros. Interactive Entertainment 

Lees meer game-reviews in de rubriek Game van de Week

Check ook onze 5 favoriete mobiele games van 2015.