Game van de Week: Far Cry Primal

Game van de Week: Far Cry Primal

28-02-2016 21:01 Laatste update: 27-04-2018 08:39

Overleven, jagen en wilde dieren temmen, 10.000 jaar voor Christus.

In een notendop

Na Far Cry 3 en Far Cry 4 maakt Ubisoft een broodnodig uitstapje met zijn open-wereld actiespel en komt met een primitieve variant waarin wapens, granaten, hanggliders en jeeps vervangen zijn door het temmen van wilde dieren, jagen en vechten met oerwapens zoals knotsen, speren en pijl & boog. En dat alles 10.000 jaar voor Christus. De game verscheen deze week voor Xbox One, PS4 en Windows. 

Wacht, even… een Far Cry-spel zonder guns?

Ja, dat is even wennen. Sterker, je voelt je behoorlijk naakt, tenminste als je bekend met FC3 en FC4. Al snel vergaar je echter een boog en een knots, en later komen daar nog wat variaties bij. Bovendien kun je je wapens, alsook wat holbewoner-gadgets uitbreiden en upgraden volgens bekend Far Cry-gebruik. Het craften en het daarbij horende verzamelen van hout, kruiden, vlees, botten en huiden is meer dan ooit een spil in de gameplay en zorgt ervoor dat je als Homo Erectus steeds krachtiger wordt. Helemaal omdat je over een speciale kracht beschikt. Je bent namelijk Takkar: een Beast Master. Jij kunt wilde dieren temmen, en ze vervolgens voor je laten vechten.

Dieren temmen, dat klinkt cool!

Ja, en dat is het ook. Het is bovendien een van de grootste vernieuwingen in de voor de rest best bekende gameplay. Dankzij speciale sjamaan-achtige krachten kun je tientallen dieren temmen en die aan je zijde laten vechten. Ieder wild dier heeft zo zijn unieke krachten en vaardigheden. Zo is een jaguar snel en een beetje 'stealthy', een bruine beer of leeuw is als een tank die overal overheen walst en veel schade incasseert, en een wolf zit daar een beetje tussen in.

Saillant detail: de wolf urineert over dode vijanden heen. Als een extra trap na. Helemaal stoer wordt het wanneer je een sabeltandtijger weet te temmen. Dit beest is enorm sterk en kun je berijden om sneller van A naar B te gaan. Andere dieren die je gaandeweg temt zijn onder andere een grizzlybeer, een das, een behaarde neushoorn en een grotleeuw.

En wat doet die uil daar?

De oehoe verdient een speciale vermelding. Deze doet namelijk dienst als scout en 'luchtaanvaller'. Je kunt de oehoe oproepen door op je handen te fluiten, waarna je als het ware in de uil treedt en boven de wereld (Oros) zweeft. Dan bezie je alles vanuit de lucht en scout je prooien (herten, geiten, gemzen), interessante loot en vijandelijke stamleden.

Hoe meer je je skills uitbreidt, hoe beter de uil wordt. Dan kun je vanuit de lucht mensen, dieren en zaken markeren, bijennesten bij je dragen en die op vijanden laten vallen of zelf een duikvlucht naar beneden maken en je klauwen in een doelwit zetten. Erg fijn. En pijnlijk. Voor de ontvangende partij. 

Hoe staat het met de rest van de gameplay?

Dit voelt, ondanks de setting en het tijdperk, grotendeels toch aan als die van zijn voorgangers. Dat is niet per se erg, maar Ubisoft moet wel een beetje oppassen niet te veel te copy-pasten uit haar eigen games. Ook hier is het innemen van Outposts en het activeren van kampvuren wel erg bekend, evenals de skilltree, de indeling van de map, het craften en ga zo maar door.

Niet onoverkomelijk, want het werkt nog steeds goed en het is inmiddels een blauwdruk voor veel games van de Franse uitgever, maar als je daar bij Assassin’s Creed en Far Cry al een beetje moe van werd, dan kan dat hier wel storend werken.

Anderzijds zorgen de prachtige omgevingen en de interactie met vijandelijke stammen en wilde dieren wel voor opwinding. Ook het feit dat Ubisoft een heel eigen unieke, primitieve taal heeft ontworpen voor Primal is een detail waar we graag een applausje voor geven.

Eindoordeel?

Far Cry Primal is een leuke spin-off op de bekende open-wereld games van Ubisoft. Toch is Primal nog steeds een typische Far Cry-game door middel van overbekende spelelementen, icoontjes en zij-opdrachten. In het meest zure geval zou je kunnen zeggen dat Primal een uitgebreide mod is op Far Cry 4, maar daar doe je de game tekort mee.

Het temmen van en vechten met de wilde dieren is tof, en het spel biedt prachtige vergezichten, oogstrelende valleien en een unieke setting. De gameplay zelf mag dan wat minder origineel zijn, de wereld biedt meer dan genoeg content voor 20 tot 40 uur prehistorisch vermaak.

Lees ook de eerdere Games van de Week