Game van de week: Just Cause 3

Game van de week: Just Cause 3

20-12-2015 16:26 Laatste update: 27-04-2018 10:12

Een heerlijk doldriest open-wereld knalfestijn.

Voor PC, PS4, Xbox One

In een notendop

Derde deel in de open-wereld gameserie van Avalanche Studios; de Zweedse studio die dit jaar ook voor Mad Max (de game) tekende, al stond die laatste titel op naam van een ander team in New York.

Wat is precies de bedoeling van het spel?

Alles maar dan ook alles helemaal naar de Filistijnen schieten in een kleurrijke omgeving van een game die zichzelf gelukkig nooit helemaal serieus neemt. In Just Cause 3 kruipen we voor de derde keer in de huid van Rico Rodriquez. Hij keert terug naar Medici, zijn geboorteland om aldaar de corrupte en dictatoriale Generaal Di Ravello letterlijk het vuur aan de schenen te leggen. Dat betekent standbeelden van de Generaal opblazen, posters en propaganda vernietigen, vijandelijke basissen en industriecomplexen in de as leggen en ga zo maar door. Zo bevrijd je dorpjes en provincies en op den duur complete regio’s.

Wat maakt Just Cause 3 nu zo leuk en anders dan andere open-wereld games?

Als je de gesprekken in The Witcher III te langdradig en te omvangrijk vindt, of omdat simpelweg fantasy niet je ding is. En als niet zo van de stealth-actie bent, zoals in MGSV. Dan is Just Cause 3 wellicht wel helemaal voor jou, omdat het spel schaamteloos gaat voor ongebreidelde fun. Dat komt door de briljante besturing van je gadgets: de wingsuit; je parachute en de grappling hook annex bijbehorende kabels.

Vooral de combinaties daarvan leveren hilarische situaties op waarbij je naar hartenlust tanks en explosieve vaatjes aan elkaar koppelt. Of een nietsvermoedende guard vastbindt aan de wieken van een helikopter. Daarnaast kun je voertuigen ook gebruiken om snelheid te krijgen, wanneer je je zelf omhoog torpedeert en als een menselijke kogel over het zonovergoten fictieve staatje vliegt dankzij de (nieuwe) wingsuit. Dat bovendien bijkans ieder voertuig, gebouw en voorwerp opgeblazen kan worden, helpt mee aan het plezier van de totale chaos die je zelf op 101 verschillende manieren kunt creëren.

Klinkt leuk maar ook een tikje repetitief?   

Dat valt reuze mee. Dat komt omdat de game een leuk upgrade systeem kent waardoor je door zult willen blijven spelen. Dit heet het gear mods-systeem. Door challenges te doen, kan je verschillende upgrades vrijspelen waardoor je niet alleen sterker wordt, maar de gameplay interessant blijft. Er zijn acht verschillende mods waardoor bijvoorbeeld je wingsuit beter wordt, je landvoertuigen meer skills krijgen, je krachtigere granaten krijgt, betere guns enzovoorts. Naast de 25 verhalende missies zorgt het verzamelen van al die mods (waardoor je steeds nieuwe challenges voor je voeten geworpen krijgt) ervoor dat je je geen moment hoef te vervelen in het zonovergoten Just Cause 3. 

Er gingen verhalen over technische mankementen?

Klopt. Technisch was de game tijdens de lancering alles behalve stabiel. Het spel kende geen rare bugs maar de het spel had op consoles (niet op PC) behoorlijk last van terugvallende framerate, freezes en onacceptabele laadtijden. Met name op de PS4 zat je af en toe twee minuten te wachten totdat je weer verder mocht spelen. Diverse patches hebben de boel inmiddels wel wat gladder gestreken maar het heeft er alle schijn van dat Just Cause 3 technisch een tikkeltje te ambitieus is voor de PS4 en de Xbox One, mede dankzij de voortdurend aanwezige beeldvullende explosies. Op de PC loopt de game als een zonnetje. Of je moet nog onder Windows Millenium hebben draaien.

Eindoordeel?

Just Cause 3 is een heerlijk doldriest open-wereld knalfestijn, waarbij je voortdurend op zoek zal gaan naar nog absurdere manieren om je grapple hook en de rest van je uitrusting in te zetten. Dat de game technisch af en toe een beetje piept en kraakt doet wenkbrauwen fronzen, maar gelukkig blijft de ontwikkelaar de game ondersteunen met patches en aanvullende content. 

Lees onze eerdere Games van de Week