Geen Anonymous-aanval op Nederlandse sites
Nieuws

Geen Anonymous-aanval op Nederlandse sites

zaterdag 13 oktober 2012 10:18

Sites van onder meer Nederlandse providers zijn zaterdag niet aangevallen. Een zogenaamde bedreiging door actiegroep Anonymous bleek loos alarm.

De Nederlandes internetaanbieders zijn bedreigd met aanvallen op hun websites in een YouTube-filmpje door iemand die zegt te opereren namens online actiegroep Anonymous. De bedrijven nemen de dreiging serieus, zeiden ze vrijdag tegen Nu.nl. In een reactie stelde KPN: "KPN is alert op dit soort meldingen en heeft daarom vanuit de verschillende disciplines maatregelen genomen. Details over de maatregelen verstrekt KPN niet, om zo optimaal mogelijk te kunnen opereren." Ook Ziggo, UPC en Tele2 namen maatregelen.

De video verscheen deze week op YouTube. Er wordt aangekondigd dat diverse providers zaterdag 13 oktober het doelwit zullen zijn van een hackaanval. Reden voor de dreiging is dat de Nederlandes providers, op last van de rechter, The Pirate Bay blokkeren.

Op Pastebin staat de hele lijst van sites die Anonymous zou willen aanvallen. Ook online piraterijbestrijder Stichting Brein wordt genoemd als doelwit. Daarnaast staan de Tweede Kamer, de Rijksoverheid en het Ministerie van Defensie op de lijst van sites 'die de wraak van Anonymous kunnen verwachten'. In Zweden zijn vorige week ook denial-of-service-annvallen op overheidssites uitgevoerd.

Maar in Nederland bleek het zaterdag loos alarm. De bedreigde sites zijn niet offline gegaan. Volgens de High Tech Crime Unit van het Korps Landelijke Politiediensten was het filmpje het werk van één individu.

Update: Een 16-jarige jongen heeft inmiddels aan de politie bekend het filmpje te hebben gemaakt. 

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

afbeelding van David Daniel Wouters

Hmm, ik geloof dat die video door een wannabe Anonymous persoon in mekaar is gezet, als ze echt indruk willen maken dan vallen ze de sites brein/baf, buma/stemra en van de overheid en de rechtelijke macht aan, niet de ISP's die enkel een (ge)rechtelijk bevel moeten uitvoeren...

 

zoals je kan lezen staan de sites van oa brein, buma, overheden ook op de lijst... maar voorlopig is er geen eentje offline 

 

Die video ziet er wel erg fake uit. De tekst klopt niet met de lichaamstaal van de persoon...

 

Nieuwsbrief