Geotaggen van foto's op Twitter erg ongeliefd
Nieuws

Geotaggen van foto's op Twitter erg ongeliefd

dinsdag 30 oktober 2012 17:13

Bijna niemand op Twitter stuurt met zijn foto's een locatie mee. Slechts 3 procent van de getweete kiekjes heeft een geotag.

Dat blijkt dinsdag uit een analyse van 1,5 miljard geïndexeerde foto's op Twitter door de Nederlandse real-time zoekmachine Skylines. De Amsterdamse startup maakt sinds mei 2011 getwitterde foto's doorzoekbaar. Bij iets minder dan 3 procent van alle foto's op Twitter is een locatie meegestuurd. Amerikanen geotaggen het meest. Foto's uit de VS zijn goed voor 37 procent van de Twitter-kiekjes met locatie, op flinke afstand gevolgd door Brazilië, Groot-Brittannië, Rusland en Japan.

Uit het Skylines-onderzoek blijkt ook dat externe fotodiensten als Twitpic en Yfrog voor het tweeten van foto's totaal uit de gratie zijn geraakt. Veruit de meeste getweete kiekjes staan op Twitter of Instagram. Waren externe fotodiensten als Twitpic, Lockerz en Yfrog destijds nog goed voor 50 procent van de tweette kiekjes, nu is dat gedaald tot maar 13 procent.

De reden is natuurlijk dat Twitter in zijn eigen apps nu zelf foto's laat uploaden. Maar Instagram doet het ook erg goed. De dienst host momenteel volgens Skylines 43 procent van de foto's op Twitter. Dat was in mei 2011 nog maar 13 procent. Instagram werd eerder dit jaar door Facebook overgenomen voor 1 miljard dollar.

Het gebruik van hashtags neemt nog altijd toe en groeide de afgelopen vijf maanden met vijf procent. De populairste hashtag voor foto's is volgens Skylines #Throwbackthursday waarmee de afgelopen anderhalf jaar meer dan 6 miljoen foto's op Twitter zijn gepost.

Skylines bracht dinsdag ook een nieuwe real-time fotowidget uit, waarmee makers van sites of bloggers automatisch de laatste foto's over een bepaald onderwerp op hun site kunnen binnen laten komen, op basis van trefwoord of locatie.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Raar, aangezien de meeste foto's met smartphones worden gemaakt, en er dus vrijwel altijd geodata aan die foto's wordt toegevoegd zonder dat je het wellicht zelf merkt.

 

nee daar moet je toestemming voor geven ook in mobiele apps en dat doen mensen dus massaal niet

 

@toon je kan dat geotaggen gewoon uitschakelen.

 

Nieuwsbrief