Google Drive eindelijk live
Nieuws

Google Drive eindelijk live

dinsdag 24 april 2012 20:25

Na lang wachten is opslagdienst Google Drive nu online: 5 GB gratis ruimte en redelijk goedkope upgrade-opties.


Het heeft jaren van geruchten geduurd, maar Google heeft dinsdagavond eindelijk zijn Google Drive gelanceerd. Met Google Drive kan je bestanden opslaan in de Google-cloud. Je krijgt 5 GB gratis en voor 23 euro per jaar koop je 25 GB extra en voor 45 euro per jaar is 100 GB aan te schaffen. Grootgebruikers kunnen tot maxilaal 16 terabyte opslagruimte kopen. Google is goedkoper dan Apple's iCloud. Apple rekent bijvoorbeeld voor 20 GB jaarlijks 30 euro. 

Drive is volgens Google 'meer dan alleen opslag'. Google Docs bevindt zich nu binnen Google Drive en met de dienst zijn ook reacties achter te laten op bestanden. Drive werkt op pc's en Macs en er is een app voor Android. Google werkt ook aan een Drive-app voor iOS. Drive werkt samen met enkele andere Google-diensten. Zo zijn foto's vanuit Drive direct in berichten op Google+ te plaatsen en wordt het binnenkort mogelijk om Drive-bestanden als attachment in Gmail toe te voegen. 

Voor Gmailers is er meer goed nieuws. Wie extra Drive-ruimte koopt, krijgt er 25 GB Gmail-ruimte bij. Sowieso gaat de gratis Gmail-ruimte nu omhoog van 7,5 naar 10 GB. Drive kan ook tekst herkennen van ingescande documenten. Google belooft dat bestanden bij Drive altijd veilig en beschikbaar zijn en garandeert '99.9% uptime'. 

Google-concurrent Microsoft kwam deze week met uploadapps voor zijn opslagdienst Skydrive voor Windows, Mac en iOS. De gratis ruimte schroefde Microsoft echter terug van 25 GB naar 7 GB, maar dat is nog altijd meer dan bij Google Drive. De betaalde extra ruimte is bij Microsoft ook iets goedkoper dan bij Google: 7,60 euro per jaar voor 20 GB en 38 euro per jaar voor 100 GB. Engadget vergelijkt al de clouddiensten van Google, Apple, Microsoft en Dropbox.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

De site is wel online, maar de dienst zelf nog niet. Je kunt een 'notify me-knop' aanklikken om op de hoogte te blijven.

 

nee hoor bij mij werkt ie gewoon

 

Oei... Ik betaal nu $20,- per maand voor 100gb bij dropbox. Dat biedt Google voor ong. $5,- per maand. Bye bye dropbox?? Wat ik overigens nog niet zie, is of Google drive ook versiebeheer doet. Bij Dropbox is dat als extra service beschikbaar.

 

Versiebeheer zit er standaard bij.

 

Ja.

 

Klinkt aardig, maar er zijn wel wat privacy-issues in de licentie overeenkomst van Google. Vreemd dat dit niet genoemd wordt in het artikel, 'not so bright'. Zo staat er o.a.
"You give Google 'a worldwide license to use, host, store, reproduce, modify, create derivative works (such as those resulting from translations, adaptations or other changes we make so that your content works better with our Services), communicate, publish, publicly perform, publicly display and distribute such content.'"
Misschien ligt het aan mij, maar dat is niet erg vertrouwenwekkend. Nu weet ik dat DropBox ook allerlei 'dubieuze' zaken in de licentie-overeenkomst heeft staan, maar zoals Google ben ik ze nog niet tegengekomen.
'...license to create derivative works...' ??? Nee dank je Google.

 

Dat is een goede reden om er absoluut geen gebruik van te maken. In ieder geval niet voor werk. Niet dat de kans groot is dat ze uitgerekend mijn werk zullen gaan reproduceren, maar het feit alleen al dat ze erbij kunnen – en mogen – is angstaanjagend genoeg. Hoewel ik dan ook wel weer benieuwd ben naar hoe het eruit ziet als Google mijn vakantiefoto's publicly zou performen.

 

Ik heb bij Skydrive gratis 25 Gb!
Als de sync optie goed werkt dan is het waarschijnlijk byebye Dropbox.

"alle gebruikers die zich voor 22 april hebben aangemeld bij SkyDrive en die minstens een bestand hebben geupload met de dienst, komen in aanmerking voor een gratis upgrade naar 25 GB. Bestaande gebruikers met minimaal 4 GB geupload zullen krijgen de 25 GB update automatisch"

 

Nieuwsbrief