Google neemt Motorola over
Nieuws

Google neemt Motorola over

maandag 15 augustus 2011 17:43

Google heeft voor 9 miljard Motorola's mobiele tak opgekocht als nieuw wapen in de smartphone-oorlog.

Het zoekbedrijf heeft met de aankoop van de mobiele afdeling van Motorola voor 9 miljard euro zijn grootste overname ooit gedaan. Google belooft dat Android open blijft en dat Motorola, dat een apart bedrijf blijft, geen andere positie krijgt dan andere Android-fabrikanten.

De overname is ook belangrijk omdat voor Android gevaar dreigt nu rivalen Apple en Microsoft onlangs een groot pakket patenten hebben opgekocht. Motorola heeft bijna 17 duizend patenten en aanvragen voor nog eens 7,5 duizend stuks. Dat zijn belangrijke wapens tegen concurrenten. Google kan ze inbrengen om te komen tot schikkingen over patentinbreuken.

Diverse Android-fabrikanten, waaronder Samsung en HTC, zijn al aangeklaagd door Apple wegens patentschending. Ook Motorola kreeg een zaak aan zijn broek vanwege de Xoom-tablet. Google zelf is over Android ook aangeklaagd door Oracle.

LG, HTC, Samsung en Sony Ericsson hebben positief gereageerd. Zij zien de overname als een verdediging van Android. Maar er klinkt ook al kritiek. Google heeft weinig ervaring met hardware-verkoop en Motorola is nou niet bepaald het innovatiefste merk in de telefoonwereld. Google's personeelsbestand groeit nu in één keer van 29 duizend naar 38 duizend.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

hopenlijk zorgen ze dan ook dat je de schil over motorola kan verwijderen (motoblur)

 

Pfoeh.. Dat veranderd in 1 klap de patentoorlog die nu al een tijdje aan de gang is. De vraag is natuurlijk wel wat de kwaliteit van de patenten is. Aantallen zeggen niets.
Had wel een vlieg aan de muur in het kantoor van Steve Jobs willen zijn toen dit nieuws bij hem bekend werd ;-)...

P.s. Toine, vergeet niet dat Motorola er vrijwel in zijn eentje voor heeft gezorgd dat Android zo populair is geworden in de USA. Vooral met de "Droid".

 

Populariteit van Motorola in USA zal toendertijd ook wel te maken hebben gehad met dit soort reclames denk ik : http://www.youtube.com/watch?v=w83UQkiuNZQ&feature=related

 

Ik ken geen enkele telefoon van Motorola. Is dat vreemd?

 

Nee, dat is niet vreemd. Fanboys kijken niet verder dan hun neus lang is...

 

Ja, dat is vreemd.

 

Ja dat is inderdaad vreemd ;-) hello moto?

 

Het zal niet zoveel veranderen aan de patentoorlog. De enige met wie Google in een patentstrijd verwikkeld is, is Oracle en daar hebben de Motorola patenten geen enkele invloed op. Motorola heeft gene patenten die interessant zijn voor Oracle.

Microsoft en Apple zijn in strijd met HTC en Samsung en daar kunnen Motorola patenten weinig aan bijdragen.

En in de rechtszaken tussen Microsoft Apple en Motorola die al liepen, waren deze patenten toch al betrokken.

De opmerking van Google dat deze overname dus belangrijk is qua patenten, neem ik met een grote korrel zout.

 

De reden juist waarom google zwak stond in deze patent oorlog, was dat google weinig patenten bezit in de mobiele telefonie. Nu zullen er vast wel tussen de patenten van motorola een paar tussen zitten die ze aan apple kunnen laten zien... Zoiets in trant van: terug in je mand, laat htc met rust of ik sla je om de oren met deze patenten

 

Hahaha doen ze niet... Android is gebaseerd op iOS, dus dan krijgen ze een meuk van patenten terug. :)

 

Goed, lijkt mij handig dat je eerst de feiten leert onderscheiden. Android is gebaseerd op Linux en niet iOS.

iOS is volgens mij gebaseerd op DSB, als ik me niet vergis.

 

Sssssst! Niet doorvertellen, want anders klagen ze google ook aan!

 

9 miljard is een peuleschilletje voor google..

 

Uiteindelijk gaat het draaien om licentiegelden. Ze gaan alle patenten erbij pakken en bepalen dan de waarde van de licenties. Die tellen ze dan op en geven elkaar de rekening daarvan. En als ze beide maar hoog genoeg zijn zullen ze vanzelf gaan schikken na verloop van tijd.

Met deze overname is de balans weer een beetje terug. MS en Apple hebben nu geen overwicht meer.

En trouwens dat geneuzel met Oracle is een mooie manier van reclame. Als Oracle straks een deal krijgt met Google om servers te mogen plaatsen en database beheer te mogen ondersteunen, dan zullen ze wel een schappelijke prijs geven voor een licentie Java.

 

ja hoor, net alsof Google servers en databases gaat huren.... Dat kunnen ze zelf als de beste.

 

Ach als Oracle naar de specificaties van Google de servers bouwt dan maakt het Google echt niet uit hoe ze aan de onderdelen komen.

 

De droom van iedere fabrikant, gebruikers van het niveau PVV stemmer die elkaar als voetbalsupporters bejegenen, super!

 

apple huilt krokodillentranen

 

Waarom Motorola in NL zo goed als onbekend is en nauwelijks marktaandeel heeft? Waarschijnlijk gebrek aan reclame inderdaad, smartphones zijn niet veel slechter, of beter, dan HTC, Samsung etc. Dat voor de mensen die niet in marketing en kuddegedrag geloven;-)

 

Nieuwsbrief