Google Reader gaat per 1 juli met pensioen

Google Reader gaat per 1 juli met pensioen

14-03-2013 09:18 Laatste update: 28-04-2018 13:01

In een grote voorjaarsschoonmaak stopt Google onder andere met rss-lezer Google Reader en Cloud Connect.

Google biedt een enorme hoeveelheid diensten aan. Omdat de tijden sneller dan ooit te voren veranderen, moet Google volgens Urs Hölzle, hoofd van Google Technical Infrastructure zo nu en dan met een grote schoonmaak een aantal overbodig geworden diensten beëindigen. Het meest opvallende slachtoffer van de voorjaarsschoonmaak is de rss-lezer Google Reader die per 1 juli ophoudt te bestaan.

Volgens Hölzle heeft de rss-lezer die sinds 2005bestaat wel een grote schare trouwe fans, maar het gebruik van Google Reader is desondanks zo afgenomen dat Google de stekker eruit trekt.

Voor de trouwe fans komt het als een klap. Slechts enkele uren na blogpost van Hölzle ging de site BringGoogleReaderBack de lucht in en deze heeft nu al zo’n 2100 tweets. Een andere site KeepGoogleReader.com heeft ondertussen al meer dan tienduizend digitale handtekeningen. Uiteraard was de aankomende dood van Google Reader ook meteen aanleiding voor Hitler om in het onderstaande filmpje uit zijn dak te gaan van woede.

Wellicht dat het allemaal wel mee valt. Menig ontwikkelaar gebruikt de Google Reader API om hun apps of programma’s te vullen met rss-content. Feedly, één van de bekendste, zag de bui al hangen en geeft aan dat ze al een oplossing hebben waardoor de transistie volledig pijnloos verloopt en je er als gebruiker helemaal niets van zal merken.

Overigens kunnen gebruikers van Google Reader sowieso hun rss-abonnementen exporteren met Google Takeout, een dienst die content omzet in een standaard formaat waardoor deze makkelijker in andere diensten te importeren zijn.

Sinds de eerste Google-schoonmaakactie die in 2011 begon, zijn er al zo’n zeventig diensten verdwenen. In deze tweede ronde verdwijnen ook de Google Voice App voor Blackberry, Building Maker voor het virtueel bouwen van 3d-gebouwen in Google Earth en Cloud Connect dat overbodig is geworden door Google Drive. Liefhebbers van de fotobewerkingssoftware Snapseed worden ook teleurgesteld. De desktopversie van Snapseed voor OS X en Windows verdwijnt, maar de iOS- en Android-apps blijven wel bestaan.