Google toont feiten naast zoekresultaten
Nieuws

Google toont feiten naast zoekresultaten

donderdag 17 mei 2012 14:31

Google begrijpt nu beter waar je naar op zoek bent. De zoekmachine presenteert feiten rechts naast de gewone zoekresultaten.

Google heeft een database met feitelijke informatie over onder meer locaties, personen, gebouwen, kunstwerken en dergelijke geïntegreerd met zijn zoeksysteem. Google noemt dit een 'knowledge graph'. Hierdoor kan de zoekmachine beter begrijpen waar de gebruiker naar op zoek is. Wordt een zoekopdracht gekoppeld aan de feiten uit de 'knowledge graph', dan verschijnt deze informatie rechts van de gewone zoekresultaten. 

Google maakt gebruik van informatie uit Wikipedia, Freebase en het World Fact Book van de CIA. Het Google-systeem leert ook van de manier waarop gebruikers op zoekresultaten reageren, zodat zaken met elkaar in verband kunnen worden gebracht. Ook zijn de  verschillende betekenissen van termen door Google beter te presenteren.

Google rolt het nieuwe kennissysteem in fases uit. Amerikaanse gebruikers zijn als eerste aan de beurt. De 'knowledge graph' komt ook beschikbaar op mobiele apparaten.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Dus in het kort een Wolfram Alpha-kloon?

 

Nieuwsbrief