Google verrast door Apple Maps: eigen iOS-app pas later
Nieuws

Google verrast door Apple Maps: eigen iOS-app pas later

woensdag 26 september 2012 15:16

Vlak voordat Apple zijn eigen Maps-app onthulde, werd Google pas ingelicht. Google moet nu haastig een eigen app maken.

Apple heeft Google kennelijk pas even voor hun WWDC-conferentie van afgelopen juni over hun plannen voor Maps verteld. Dit zeggen twee onafhankelijke bronnen tegen The Verge. Apple's beslissing om eigen kaarten te gaan maken zou gemaakt zijn toen het bedrijf de kaarten van Google nog ruim een jaar mocht gebruiken. De beslissing kwam als een complete verrassing voor Google, dat nu aan een eigen Maps-app voor iOS werkt. Maar die is de komende tijd nog niet klaar.

Apple zou meerdere redenen hebben gehad om Google de rug toe te keren. Het vond Maps op iOS in functionaliteit achterlopen op de Android-versie. Die had turn-by-turn navigatie, iets wat schijnbaar niet in de afspraak tussen Google en Apple was vastgelegd. Ook zou Google bij vernieuwen van de overeenkomst met Apple een prominentere plaatsing van een eigen merk/logo willen, schreef de Wall Street Journal verleden juni al. Ook zou Google graag meer eigen opties als Latitude willen toevoegen. 

Dat Apple graag zo onafhankelijk mogelijk is van derden, is geen geheim. Toen de eerste iPhone in 2007 werd gepresenteerd, was de Maps-app een parel van samenwerking: Google leverde betrouwbare en volledige data, Apple goot het in een mooi en bruikbaar jasje. Die tijden lijken voorgoed voorbij nu de twee concurrenten zijn. Wat dat betreft zou je Apple's beslissing als strategische gok kunnen zien. Het bedrijf heeft nu zelf de vrije hand met zijn Maps-app, terwijl Google op iOS stil staan vanwege het gebrek aan een eigen app.

Maar wie gokt kan ook verliezen: waar Apple waarschijnlijk hoopte op een warm onthaal, wordt Maps nu al dagen afgekraakt. Het enige voordeel dat nu overblijft, is het ontbreken van een Google Maps-app in de App Store. Dat geeft Apple de tijd om de broodnodige verbeteringen in hun data door te voeren. Dat zou gebeuren met de hulp van oud-Google Maps-medewerkers die Apple nu schijnt te ronselen. Apple geeft kennelijk de voorkeur aan het opbouwen van een nieuw kaartenbestand. Google is ondertussen al zo volledig dat het bij updaten of creatief uitbreiden blijft. 

Onvrijwillig slachtoffer is ondertussen TomTom. Het Nederlandse bedrijf levert de kaarten en data, Apple zou die verkeerd toepassen. De mooiste oplossing is meteen ook de meest simpele: waarom koopt Apple TomTom niet gewoon?

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Wie niet waagt, wie niet wint.
Waarschijnlijk klaagt er niemand meer over 6 maanden, dit is nu prioriteit voor Apple.
Komt dus goed! Je kunt bovendien nog altijd naar google via het web als het je niet aanstaat, iets onhandiger alleen.

 

Klaarblijkelijk was de beslissing ook een verrassing voor de ontwikkelaars van apple.

Wat een prutsers om je klanten (lees: masochisten) zo enorm te beledigen.

 

Niemand die er geen iPhone 5 door zal kopen en anders is er wel een andere die hem koopt, aangezien ze er toch te weinig op de markt brengen.
Alleen zal niet iedereen de update naar ios 6 al installeren, maar dat zal Apple vast een worst wezen.

 

Wat maakt het uit! Je hebt wel een hippe Iphone natuurlijk! Het gaat er om wat je uit je broekzak trekt. Functionaliteit is tegenwoordig van tweede prio bij Apple?

Het mooiste is nog de verklaring van Apple : "Ja het is nu shit (gechargeerd) maar wordt vanzelf beter omdat het via de cloud werkt"

Maw : Klanten van Apple : "Niet zeuren. Gewoon gebruiken ondanks dat we weten dat maps onder iOs6 het niet haalt bij Google maps"

Moet zeggen dat Apple het wel weer voor elkaar krijgt dat de iOs6 gebruikers deze uitleg grotendeels gewoon accepteren. Maar goed. Het is natuurlijk wel een heeele mooie telefoon! En daar gaat het toch om? (..)

 

Dat, en als we willen navigeren gebruiken we nog altijd wel tomtom of navigon. Heisa om niks, alsof je daarom een ander toestel zou kopen??

 

ik koop pas weer een appleproduct als ik weer google maps op mijn ipad heb!

 

Hoevaak heb jij je maps gebruikt ?
Ik 1 keer

 

Nieuwsbrief