Heb je een minuutje?
Nieuws

Heb je een minuutje?

dinsdag 02 oktober 2012 10:45

Een heel museum vol kunst, da's aardig doorstappen om alles te zien. Op deze tentoonstelling wandel je ook, maar sta je toch langer stil bij elk werk.

Uitgebreid stilstaan voor een schilderij of zelfs op een bankje gaan zitten om er goed naar te kijken. De meeste mensen doen dat niet. Uit onderzoek blijkt dat museumbezoekers gemiddeld maar negen seconden aandacht aan een kunstwerk schenken. Ter vergelijking: op een loopband in de sportschool kijken we gemiddeld 20 minuten tv. Dit weetje vormde de inspiratie voor een nieuwe tentoonstelling die afgelopen zaterdag open ging in de Kunsthal in Rotterdam.

Vier creatieven uit de design- en communicatiewereld – Erik Kessels (KesselsKramer), Lies Willers (OPERA Amsterdam), Cyril van Sterkenburg (Vandejong) en Merien Kunst (Woedend!) – bedachten een concept dat afrekent met de zalen met witte muren en beknopte bijschriften. Bezoekers worden uitgedaagd te wandelen op een loopband of juist lekker te ontspannen in een strandstoel om zo langer en beter naar ieder werk te kijken.

In de moderne en hedendaagse kunstwerken die de vier curatoren selecteerden uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag, staan tijd en beweging als thema centraal. Bij ieder werk werd een audiotour gemaakt, maar ook die kreeg een make-over: bij een schilderij van Frank Stella werd een rapnummer gemaakt, kinderen kijken kritisch naar het werk van Tjebbe Beekman. Een timer boven de loopband houdt bij hoe lang iemand naar het werk kijkt. Net als in de sportschool een motivatie om het net wat langer vol te houden?

De tentoonstelling Museum Minutes is nog t/m 13 januari te zien in De Kunsthal in Rotterdam.

Nieuwsbrief