Heffing op cd's en dvd's verdwijnt
Nieuws

Heffing op cd's en dvd's verdwijnt

woensdag 12 oktober 2011 12:23

De heffing op blanco cd's en dvd's verdwijnt als het aan het kabinet ligt definitief.

Staatssecretaris Teeven heeft in een Speerpuntenbrief laten weten dat het kabinet de thuiskopieheffing op cd's en dvd's definitief wil afschaffen. Ook een heffing op andere apparaten, zoals telefoons, usb-sticks en dvd-recorders, of internetabonnementen is volgens Teeven onwenselijk, 'omdat daarmee het auteursrecht als het ware in één keer wordt afgekocht en het onrechtmatig gebruik wordt gelegaliseerd'. Het kabinet wil juist een downloadverbod in de wet opnemen.

De thuiskopieheffing varieerde van 14 eurocent per cd tot 60 eurocent per blanco dvd. De brancheverenigingen van fabrikanten van elektronica, informatiedragers en de ict-sector hebben verheugd gereageerd. Zij vinden dat zowel consumenten als artiesten 'de dupe zijn van een achterhaald systeem'.

'Ten onrechte wordt ervan uitgegaan dat informatiedragers, zoals cd's en dvd's automatisch worden gebruikt voor het kopiëren van muziek en films', stellen STOBI, FIAR CE en ICT Office in een persbericht. 'Veel nieuwe technologieën maken het nu al mogelijk dat artiesten direct betaald krijgen voor hun werk. In dergelijke gevallen betalen consumenten nu dubbel.'

Teeven werkt de huidige brief later uit tot een wetsvoorstel. Het kabinet wil downloaden van auteursrechtelijk beschemd materiaal uit 'evident illegale bronnen' tegelijkertijd strenger gaan aanpakken. Doel van de plannen is stimulering van goed en goedkoop legaal aanbod, zodat onbetaald downloaden uit illegale bron minder aantrekkelijk wordt. 

Vervolgen van individuele consumenten die soms iets gratis downloaden noemde Teeven eerder 'onwenselijk'. STOBI, FIAR CE en ICT Office zeggen er vertrouwen in te hebben dat consumenten niet zullen worden vervolgd. De Consumentenbond stelde eerder dit jaar die belofte niet te vertrouwen.

De Consumentenbond en de vakbonden voor musici en acteurs zijn juist voorstander van uitbreiding van de thuiskopieheffing naar meer informatiedragers, zoals mp3-spelers en harddisks, zolang er maar geen downloadverbod komt. De opbrengsten van de extra heffingen moeten dan beter worden verdeeld onder de creatieven. Vanuit juridische hoek klonk in april al wel bijval voor het plan van de bewindsman.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Zijn ze mooi op tijd mee. De CD DVD heeft sowieso zijn langste tijd gehad.

 

Zou wel eens willen weten waar die heffing (het geld) is gebleven!

 

Mensen laat je niet gek maken. De regering geeft nooit iets weg zonder dat ze aan de andere kant het weer dubbel naar binnen trekken. Ze hebben nu al een begrotingstekort en dan zullen ze wat weggeven? Ik zie eerder gebeuren dat de meedenker zich laat ombouwen.dan dat wij iets niet meer hoeven te betalen. Zoals ik al zei, er komt straks gewoon een andere heffing waar we meer voor moeten betalen....

 

boeiend. cd's zijn allang over hun datum heen. streamen of echt ambachtelijk met LP's. Cd's zijn heden ten dagen een nutteloze stap hiertussen.

 

Niet als het aan mij ligt. Ik vind ze nog steeds fantastische media.

 

waarom altijd zo denigrerend over een ander zijn voorkeur Android (wat een weirdo naam)?

 

Android is de standaard naam als je via een Android telefoon reageert. En wat is er denigrerend aan de comment?

 

De enige reden waarom dhr. Teeven de heffingen wil afschaffen: is om alle zg. illegale downloads, zoals films op b.v. torrents sites te stoppen, verbieden en strafbaar te maken. Zoals in o.a. Frankrijk. Ik heb deze heer eens van dichtbij gezien.... hij lijkt sprekend op mijn hond....

 

Nieuwsbrief