Heimwee naar de vuurtoren en de snip
Creative Class

Heimwee naar de vuurtoren en de snip

dinsdag 22 december 2009 14:55

Wie de euro maar zo zo vindt, kijkt met heimwee terug naar misschien wel de mooiste bankbiljetten van de wereld.


De Snip van 100 gulden, de zonnebloem van 50. Nederlands geld behoort grafisch gezien tot het mooiste van de wereld. Ontwerper Ootje Oxenaar wordt 80 jaar, aanleiding voor het MusCom in Den Haag om zijn werk te laten zien. Van de vaderlandse helden op het biljet vanaf 1964 via zelfgemaakte houtgravures tot zijn persoonlijke inbreng als vingerafdruk of zijn naam verscholen in de tekening. En Oxenaars schetsen voor de eurobiljetten die te gewaagd werden bevonden. Oxenaar vond het bestaand geld modderig van kleur: 'Het Monopoly geld was al mooier.'

Een voorproef je zie je in dit filmpje, waarin Ootje Oxenaar vertelt over zijn inspiratie en verklapt dat de bij op de zonnebloem per ongeluk op het biljet gekomen is en je het bijbehorende geluid uit het biljet te horen krijgt.

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Geweldige video!

 

Ik neem aan dat hij het zelf heeft ingesproken? Hij heeft werkelijk een prachtige Engelse uitspraak.

 
afbeelding van Ingeborg van Lieshout
Ik dacht prcies hetzelfde! Maar hij verwijst meerdere keren naar dat hij Ootje is, wat vreemd is te benadrukken als je Ootje iet bent. En aan het einde spreekt hij NL wat een beetje verdacht klinkt voor een Hagenees...
 

Misschien dat ie in de VS woont of heeft gewoond? Niet bepaald The Queens English en ook het laatste stuk in het Nederlands heeft een zwaar Amerikaans accent

Het filmpje zelf en dan vooral de easter eggs in de biljetten is erg leuk!

 

Als ik het goed begrijp woont Oxenaar al een kleine eeuwigheid in de VS waar hij les geeft (of in elk geval op zijn 76e nog gaf) aan de Rhode Island School of Design.

 

Waarom kunnen journalisten het verhaal niet werkelijk schrijven zoals het is?
Ik heb 2 artikelen gelezen op deze site, en op het punt waarop ik het geen ze schreven kon controleren, klopte het verhaal niet!

In dit verhaal klopt bijvoorbeeld niet dat de bij per ongeluk op het biljet is gekomen. De bij was wel op het biljet bedoelt, echter op een andere plaats. (ik zou zeggen luister nog eens naar de video, en luister nu wel, in plaats van met je zelf bezig te zijn)

Hoe kan ik de verhalen van deze journalisten hier nu nog vertrouwen?

 
afbeelding van Ingeborg van Lieshout
@ Jack, het spijt me vreselijk, "per ongeluk op het biljet" had "per ongeluk op die plek op het biljet" moeten zijn. Hopende je vertrouwen hersteld te hebben, ons journalisten.
 

Nieuwsbrief