Het duurde 50 jaar: bestaan van Higgs-deeltjes eindelijk aangetoond
Nieuws

Het duurde 50 jaar: bestaan van Higgs-deeltjes eindelijk aangetoond

woensdag 04 juli 2012 16:46

Met de vondst van het Higgs-deeltje is ons fundamenteel begrip van het universum een stuk zekerder. Ingewikkeld blijft het wel.

Na lang zoeken, flink investeren en innoveren is het vandaag dan eindelijk zo ver: het Higgs-deeltje is vrijwel zeker gevonden. Simpel gezegd is de Higgs-boson de reden dat deeltjes massa hebben en niet op lichtsnelheid heen en weer stuiteren. Wetenschappers noemen de vondst van het twaalfde elementaire deeltje de ontdekking van de eeuw. Het Standaardmodel van de deeltjesfysica is met de vondst eindelijk compleet.

Het deeltje dankt zijn naam aan Britse wetenschapper Peter Higgs, die in 1964 het bestaan al voorspelde. Zo’n voorspelling is voor de gewone sterveling het best te vertalen als: het kan bijna niet anders. Maar omdat de wetenschap om bewijs draait, zijn sterke vermoedens niet genoeg.

Met dat hoofddoel is de Large Hadron Collider deeljesversneller in Genève gebouwd. In die ondergrondse tunnel van 27 kilometer lang lieten wetenschappers protonen botsen om zo de oerknal in het klein na te bootsen. De hypothese was dat de Higgs-boson na iedere mini-oerknal kort zou bestaan en eventjes waarneembaar zou moeten zijn. Nu is het twee van elkaar onafhankelijke teams gelukt het deeltje waar te nemen. 

De wetenschappers van CERN zelf houden trouwens een slag om de arm: ze spreken over een kans van minder dan één op een miljoen dat ze ernaast zitten. Wat ze wel met zekerheid weten is dat wat ze waargenomen hebben, natuurkundig nog niet bekend was. Voor alle niet-wetenschappers is de vondst misschien minder opwindend. Het overkoepelende onderzoek van CERN is dat des te meer. 

Zo ontwikkelt CERN tijdens dergelijke grootschalige experimenten vaak technieken die later ook voor de rest van de mensheid goed van pas komen. Het meest sprekende voorbeeld is het wereld wijde web. Daarvan werd door CERN-wetenschapper Tim Berners-Lee het fundament gelegd, in eerste instantie om wetenschappers wereldwijd met elkaar contact te laten leggen.

Vanavond zendt Nederland 2 om 22.45 uur een documentaire uit over het onderzoek dat vandaag is gepresenteerd: Higgs – Naar het Hart van de Verbeelding

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

De documentaire was vooral leuk vanwege het extreem hoge Nerd gehalte dat van tijd tot tijd zijn of haar visie of interpretatie over het Higgs-deeltje.
Legendarisch in de documentaire vind ik nu al de wetenschapper met het uiterlijk van een in kartonnen dozen wonende Jezus-figuur die al jaren geen kapper of tandarts meer gezien heeft. Omdat sommige wetenschappers het liever 'the God-particle' dan het Higgs-deeltje noemen, luidt zijn uitspraak (ongeveer): "Van Higgs weten we dat hij het beschreven heeft, dus waarom zouden we 'the God-particle' moeten noemen."
En verder begrijp ik verdomd weinig van dat deeltje, maar het is fascinerend om te zien hoe een verzameling ontzettend knappe koppen als kinderen zo blij zijn als ze een fractie van een seconde iets op een scherm menen te zien, waarvan het grootste deel van de mensheid nog geen nacht van wakker kan liggen.

 

"Toen elektriciteit werd ontdekt, wisten de wetenschappers ook niet meteen wat ze daarmee konden. Als er toen aan wetenschappers was gevraagd om iets te ontwikkelen voor betere verlichting, hadden we waarschijnlijk nu superkaarsen gehad", stelt Jos Engelen, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Wie weet wat dit ons brengt...

 

Toon van de struik, iemand als jij zou geen kritiek mogen uiten op mensen die zich met dit soort geweldige dingen bezighouden. Jij hebt makkelijk praten vanuit je luie stoel met je bierbuik over je riemhangend voor de tv. Of je bent een nonchalant zakenman wat eigenlijk een saai leven heeft. Leer van je medemens houden zoals die is. Behalve erkrachters moordenaars en kinderflikkers. Zon jezus figuur lijkt me een stuk aardiger dan de gemiddelde marrokaan

 

Nieuwsbrief