Het einde van kunst as we know it

Het einde van kunst as we know it

30-10-2012 12:46 Laatste update: 28-04-2018 15:05

Dewi Pinatih

Is jouw nauwkeurig ge-instagramde of anderszins gemanipuleerde profielfoto een plekje in het museum waard? Druk dan nu op like.

Vroeger lieten welgestelde heren en dames zich vereeuwigen in een portret om zich zo van een plekje in de geschiedenis te verzekeren. Deze schilderijen hangen nu in de grote musea over de hele wereld: het Metropolitan Museum in New York, the National Gallery in Londen en het Louvre in Parijs.

Twee Engelse creatieven vragen zich af of de manier waarop we onszelf nu vastleggen en presenteren – onze Facebook profielfoto’s – ook als kunst kan worden beschouwd. Met meer dan een miljard profielen wereldwijd zou dat de grootste kunststroming ooit zijn. Als democratische burger roep je dan: dat verdient een tentoonstelling!

Maar zijn profielfoto’s echt een plekje aan de muur van de meest prestigieuze kunsttempels ter wereld waard? Bovengenoemde musea zijn er zelf ook nog niet over uit. De twee Engelsmannen claimen de toezegging te hebben dat bij een miljoen likes ieder lid van hun Facebook-groep een plekje in een heuse galerie krijgt. Met bijna 2000 leden zijn ze er nog lang niet. Dus, wil jij jezelf in het museum zien? Ze kunnen nog wel wat steun gebruiken: klik nu op like.